Épül a gépem ::: Kicsa

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

xw705sph

A motornak nem lenne jobb helye hátul a vázban? Így a hűtőfolyadékban és a forgácsban fog ázni.

vyvk7xm7

A gyári öntvény megoldásokra emlékeztető forma.
A félkörvégű kivágásoknak, lemez szerkezet esetén, mi a szerepük? Hiszen itt nem okoznak anyagmegtakarítást és a kieső részeket sem hasznosítod máshol. Vagy azokból lesznek pl. a talpak?

Ha a fésűszerűen kapcsolódó lemezek hegesztve is lesznek, akkor is jelentősen kedvezőbb lesz a szerkezet merevsége, egy nem fésűszerűen kapcsolódó megoldáshoz képest?
Esetleg nem lesznek összehegesztve? [#csodalk]

dm0jfi8u

Ha ebben a formában az Y szerkezet hátsó felébe teszem,akkor kb. ugyan ott vagyok ebből a szempontból. A Z kiemelő tömbbe nem szeretném berakni,mivel akkor a szíjhajtás nem egyszerűen kialakítható. Tervezve van az egység burkolása is forgács és hűtőfolyadék ellen,viszont még ez sincs kialakítva.

dm0jfi8u

Köszönöm,igyekeztem abba az irányba mozdulni. Jelenleg a szerepük közös a kiemelő tömb és az Y szerkezet esetében is.
Általuk sokkal könnyebb a kábeleket elfűzni a vázban,emeléshez kötözési pontokat nyújtanak és bizonyos helyenként a meglétük segíti a hegesztést majd,jobban hozzáférhető 1-2 varrat így.
Természetesen hegesztve lesznek,viszont bízom abban,hogy nem kell mindent mindenhol elvarrni. A fésűszerű kapcsolódás az összeállításnál is nagy segítség lesz.
A kieső részekre pedig lenne egy alternatív ötletem,ami még szintén nincs kidolgozva : lehetne belőlük akár ellensúly is. [#kacsint]

vyvk7xm7

A hegesztős rovatban láthattunk modern, keskeny hőhatás övezetű, kevés vetemedést okozó hegesztési technológiákat.
Te hogyan fogod ezt a sok méter hegesztést kivitelezni, kevés deformációval?

99cwyhfhj

IdézAz Y tengelyt és a Z kiemelő hasábot mutatja.

Na, ennek a két résznek egy egységnek kellene lennie, különben a váz rugalmassága semmissé teszi a két egység saját merevségét.

3ztiz2p39

"Ötletként felmerült a gázrugó is,de forgalmazóval egyeztetve elvetettem ezt a megoldást."

Elmondod a részleteket?

dm0jfi8u

AWI hegesztés a terv illetve átgondolt varratsorrend.
A fésűs lemezek találkozási is ezt segíti elő,remélhetőleg rövid varratokkal lehet majd operálni,ami csökkenti a hőbevitelt és a deformációt. Illetve a zártszelvény váz kivételével az egységek hegesztés után lesznek készremunkálva, legalábbis ami a fontos felületeket érinti.

Illetve,megnézem a hegesztős rovatban látható modern,keskeny hőhatás övezetű megoldásokat is.

xw705sph

Direkt rajzolod egyebkent forditott sorrendben? Ertem ez alatt, hogy elobb a vazat, aztan a rafogatando alkatreszeket.

dm0jfi8u

Igen,emiatt szeretnék a lehető legmerevebb vázszerkezetet kialakítani. Felmerült a zártszelvények töltése betonnal/homokkal is,bár sejtésem szerint ez inkább a rezgéselnyelésben segítene. Fokozzák még a merevséget a zártszelvénybe beépített D20-as köracélok is,esetleg lehetne tenni még bele ilyen merevítéseket pluszban menet nélkül,ha van értelme.

dm0jfi8u

Persze,szívesen. Felvettem a kapcsolatot hazai forgalmazóval,ahol egy műszaki kollégával sikerült megvitatni az elképzelésemet. 1 v. 2 db hosszú löketű gázrugót szerettem volna először felszerelni a Z mozgó egységre de hosszútávon nem tűnik jó ötletnek. 100-130 bar a töltési nyomása egy ilyen rugónak és speciális szimmeringgel van lezárva a rúd-ház kapcsolata. Ez a tömítés 50.000-80.000 ciklust bír ki,ami a lökethossztól függetlenül számolódik. Ha az árát is figyelembe veszem,részben új-részben használt alkatrészekből a láncos megoldás kevesebb mint egy szett gázrugó árából kijön,ami pedig szinte "örök élet".

dm0jfi8u

Nem teljesen,ráadásul a képek közlése,nem a rajzolás sorrendjében történik. [#kacsint]
Azért indultam lentről felfelé,mert azok az egyszerűbb,biztosabb részek. Jelenleg ezek az egységek vannak kidolgozva a legjobban,gondoltam,ezek jöjjenek először.
Néhány napon belül tudok mutatni teljes modellt,ugyan még nem 100 %-ig kidolgozott állapotban,de látszik majd egyben az egész.
Kezdetben fontos volt egy-egy egység max. befoglaló mérete,amit igyekeztem tartani a megmunkálhatóság miatt. Ám később kiderült,hogy a tervezett mozgástartományhoz sajnos át kell lépni ezt a határt,de ezt majd később... [#kacsint]

99cwyhfhj

Mondjuk arra gondoltam, hogy a két egységnek legyen közös  az alaplapja, (egy nagy T forma) majd bordákkal kösd össze az Y-t és Z-t

(Ha már ezt az alapot álmodtad meg...)

ywathzay

CO2 hegesztéssel kell, az AWI fog a legtöbb hőt bevinni, és "pazarló" ide, az KO-hoz, aluhoz kiváló. Szénacélhoz más az ideális. Szerintem.

3ztiz2p39

Ez a számszerűség hasznos infó, köszönöm!
Két faipari hobby gépen alkalmaztam, ott még nem volt gond.