Épül a gépem ::: Kicsa

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

dm0jfi8u

Az a baj,hogy akkor a kezelhetőség és megmunkálhatóság bukik sajnos. Az lenne a legjobb persze,ha egy lap lenne az egész,illetve akár öntvény,de ezek nem elérhetőek jelenleg.

dm0jfi8u

Az AWI hegesztés azért jött szóba,mert arra van "kéznél" eszköz,CO gépem sajnos nincsen. A bevont fogyóelektródás verziót mindenképpen kerülném,ilyen szempontból az a legrosszabb.

dm0jfi8u

Ígértem a többi képet,mutatom is a részleteket.

A tervek nem 100%-osak,változhatnak és változnak is még,de a lényeg látszik : melyik résznél mi az elképzelés.

000000000

Ez a konstrukció ekkora konzol kinyúlással silány Z merevséget fog adni, hiszen köbös hatással rontja el a géped ezen fő jellemzőjét.
Sajnos ugye kénytelen vagy nagyobb kinyúlással dolgozni, hiszen ettől függ az Y elmozdulási tartományod. Ez a fő baja ennek a konstrukciónak, szerintem így ne valósítsad meg, tervezd át az egészet, hiszen acélt is szeretnél marni.

wkbgzy80t

Szerintem is gyenge a kapcsolat az asztal szánjai és a Z kiemelő között. Egybe kellene szerkeszteni és arcpirítóan vastag lemezekből megcsinálni.

Én vágattam plazmával 30mm lemezből darabokat, nem volt horror és szépen megtartották az alakjukat. Pl. Terkimpex kft. anyagot is adnak szuper kényelmes... Csak elő kell melegíteni hegesztéshez.

vyvk7xm7

Nekem két dolog nagyon tetszik ebben a tervben. (Bárcsak én is tudnék ilyesmiket rajzolni.
Hogy a motor és orsó között van szíj, tehát áttételi viszony is lehet.
Meg hogy ez lehetővé teszi a motorok belső elhelyezését, így nem lógnak ki a szerkezetből.
Gondolkodnék rajta, hogy a vezérlők is a motorjaik mellett lehetnek-e. Védett hely, jó hőelvezetés.
Mi akadálya?

A főorsó motorja hol lesz? Vagy ez már egy motororsó a rajzon?

vyvk7xm7

,,Ez a konstrukció ekkora konzol kinyúlással silány Z merevséget fog adni"
Mi lehet a gyenge láncszem? A főorsót tartó konzol gyönge, vagy a konzolt futtató torony csavarodik?

ra8nsmk6w

A "Z" felépitmény alaplemezének min a duplája, de a 3x sem lenne sok. Ugyan így a sinek alaplapjainak is. A sok bordának akkor lenne valódi szerepe ha az alapjai valóban alapok lennének

837pzgjm7

Érdekesen kezdtél!
Bedobtál először egy "hokedlit" hogy csámcsogjunk rajta.
Aztán kiderült, hogy már nagyon sok munkát fektettél a gép érdemi részeibe és most ezt is láthatjuk.
Minden elismerésem ... Végre ismét épít valaki.

De, fém (acél) megmunkálási cél, és az alábbi mozgástartomány:

X - 600 mm
Y - 400 mm
Z - 500 mm

Ez a felépítés hobbi körülmények között nem ideális.
A megmunkálási korlátok miatt olyan részekre bontásra kényszerülsz ami a merevséget és a rezgési hajlamot is károsan befolyásolja.
[#4936@Robsy] és [#445@NG] az előbb pontosan rámutatott a fő gondokra.

Sok munkád van már benne, de szerintem még érdemes volna ezt a konzolos szisztémát átgondolni.

Ha mindenáron megszeretnéd tartani a megmunkálási cél és mozgástartomány kettősét, akkor és javasolom, hogy tanulmányozd [#439@Farkas Ádám] mederágyas, öntvénylapokból összeállított gépét.
Szerintem az a konstrukció hobbi viszonyok között reálisabban kivitelezhető. Zártabb felépítés.
Ha jól emlékszem hasonló felépítésű gépet készített [#66@svejk] és "haverja" (bocs. de ő így emlegette)
Ez lemezből hegesztett kivitel volt, hasonló elven mint a te terved.

3k0aahve9

A hűtővíz elvezetését hogy oldod meg?

837pzgjm7

Bocsánat! Természetesen [#427@Kicsa] fórumtársnak szántam, csak nem léptem ki [#445@NG] hozzászólásából. Elnézést.

dm0jfi8u

Megpróbálok ismét mindenkihez szólni,kérdéseket feltenni vagy épp megválaszolni.
Ez a fajta konzolos kialakítás és a kinyúlás szükséges az Y mozgás miatt. Ötletadó volt többek között ipari gép konstrukciója is,ott persze öntvény konzolokkal,sok tonnás tömegekkel. Persze ez más kategória,de az elvárt végső paraméterek sem egyeznek meg.
Videón láttam hasonló méretű epoxy alapra épített gépet is,a tervezéshez is segítséget nyújtott ez a megoldás.Itt ugye más a váz,más méretűek a lineárok és kisebb az Y mozgástartomány is. (ha jól emlékszem Y - 300 X - 600 mm)
A videóban látható eredmény számomra meggyőző,valami ilyesmi lenne a cél itt is,alumíniumban.

DIY Epoxy granite first test
Van egyébként elég részletes 3D modell is,ami letölthető,én is megtettem.

Ötletadónak nagyon jó volt,annak ellenére a modelltérben látható elemek mind saját tervezés,jobban módosítható és átláthatóbb nekem így,ha az elejétől saját modellekkel dolgozom.Saját ötletek is vannak bőven illetve az elérhető elemekhez is hozzá lehet igazítani mindent. (Ha jól emlékszem,itt a srác 25-ös Z sínt használ,nekem pedig 45-ös van)

Az asztal és a torony kapcsolatát egy összefüggő lemezzel meg tudnám erősíteni,akár még plusz merevítésekkel is. A gondom az,hogy akkor már nem megoldható a lemez síkramarása. (Gondolkozok valami "házi" megoldáson : a meglévő,váznál hosszabb 45-ös lineárokból egy ideiglenes mozgatható feltét,amivel saját magát hegesztés után síkra lehetne húzni,akár egy flex+lamellás korong kombóval)

A főorsó motor jelenleg a Z szánra van "odaképzelve" a lineáris síneknél lévő alaplap és a BT30-as orsó közé. Ez utóbbi "csak" egy rugós behúzószárral rendelkező csapágyazott egység meghajtás és kioldószerkezet nélkül.

A motorokat szerettem volna eldugni én is,védett burkolt helyre. A vezérlőt nem tudom,hogy érdemes lenne-e felrakni a motor mellé a vázra. Mi előnye-hátránya volna?
Jelenleg az enkóder és a tápkábel az,amit végig kell fűzni energialáncban. Ha felkerül a vezérlő is,akkor pedig 230V-os tápkábel és a vezérlőjelek kábelei mennének szintén. Nem tudom,hogy melyik lenne a jobb megoldás,eddig én mindenhol az előbbit láttam.

A hűtővíz és hasonló dolgok még odébb vannak. Az lenne tervben,hogy a szánok kapnának harmonika burkolatot,az egész gép pedig be lenne burkolva kívülről. A gép alatt lenne egy gyűjtőedény,hasonlóan a videón látottakhoz.

xw705sph

A frocsogo hutoviz szerintem nem tenne jot a motorvezerloknek.

vyvk7xm7

Ahogy a motoroknak, szíjaknak sem használ. Azok mégis ott vannak. Védeni kell őket.
Tervezési fázisban nem késő kialakítani a vezérlők helyét a motorokhoz közel akár sújtólég mentesre.
A vezérlőjével gyárilag egybeépített motor már nagyon nem példa nélküli.
Egyszerűsíti a kábelezést és a zavarvédelmet, ha minimális hosszúságúak a jelvezetékek és főleg a motor munkakábelek.
De ez szerintem is hátrább való a fontossági sorrendben, mint a merevség és rezgéselnyelés.

vyvk7xm7

Az epoxigránit nem cintányér. A vaslemez sajnos az. [#vigyor2]