Épül a gépem ::: Kicsa

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

r4nhuu5aw

"de van hajvágó program" [#vigyor3] Az érdekelne engem is mindig kócos vagyok[#nevetes1]

dm0jfi8u

Első körben egyszerűbb 2D-s alakzatokat vágni. Dekor szöveg falra,motívumok,ilyesmik.
Repülőgépszárnyat nem fogok vele vágni,az biztos. (Na jó,ha valaki másnak kell,akkor lehet,de saját részre tuti nem! )
Ezért gondolkoztam először a vezérlők párhuzamosításában fizikailag is. Viszont már,elkezdtem a kötögetést,tengelyenkénti step-dir jelekkel...

vvkatp9fs

Szőrös nem vagy? Az oroszok feltalálták a borotváló gépet. Kérdik a feltalálótól:
- De hát ilyent! Fantasztikus! Mondja, hogy sikerült megalkotni hiszen minden ember arcformája más és más.
- Eleinte...

dm0jfi8u

Sziasztok!
Tegnap esti állapot,a 4 db motorvezérlő bekötése készen van.

dm0jfi8u

Megtörtént a próbaüzem!
Két helyen kell módosítani,neki is álltam a tervek módosításának. Ezek leszámítva üzemel szép,majd rá kell jönnöm 1-2 dologban a Machhal kapcsolatban is még.

dm0jfi8u

Ha még nem unjátok nagyon... [#vigyor3]
Említettem a múltkor,hogy tervmódosítás szükséges.
Ez kimerült annyiban,hogy a talplemezeket,amik a két tornyot tartják,alumíniumra cseréltem nyomtatott műanyag helyett.
Álljon erről a folyamatról néhány kép itt,bizonyítéknak...

dm0jfi8u

Kis kihagyás után,újabb alu alkatrész készült el.
A folyamatról néhány kép...

dm0jfi8u

Készítettem a napokban néhány alu alkatrészt,az eddig dobozban pihenő főorsóhoz. A Rava motor nyaka 58 mm,a Perske motoré pedig 62 mm. Kellett új felfogóbilincs,ami el is készült.
A technológia hasonló a korábbiakhoz.
Nagyolás 0,2 mm ráhagyással és simítás két lépcsőben.
Két felfogás- köztük sok sok marócsere,minden esetben Z irányú nullpont-beméréssel. Szerencsére,egyszer sem maradt ki. [#circling]

A 62-es átmérő 0,1 mm-rel nagyobb a névlegesnél,szépen passzol bele a motortest.

A felszerelés még várat magára,de hamarosan tesztüzem következik.

dm0jfi8u

Még néhány kép és ezúttal megpróbálkozok két picinyke videó beillesztésével is.

[yt]ZZ2HuCj_gPY[/yt]

[yt]e3ty7EjPvHI[/yt]

dm0jfi8u

Hát senki nem szól,hogy nem Perske az a motor,hanem Precise? [#nemtudom]
Na jó,csak viccelek... [#kacsint]

Elkészült a felfogóbilincs a motorhoz,már csak fel kellene szerelni a másik helyére.

Ez a tokmány milyen fordulatszámra lehet alkalmas? Nem találok róla leírást. A géphez kaptam,így ahogy van,tehát elvileg működőképes a max. fordulatszámon is,de azért örülnék valami írásos bizonyítéknak róla.
Hartfordt tokmány,0-5/32 col befogási kapacitással.

dm0jfi8u

Sziasztok,rég nem volt itt bejegyzés,de azért ténykedek folyamatosan. Az Elektronika topicból áthozva,illesztenék be néhány képet a gravírozógép vezérléséről.
Zavarvédelmi gondok vannak illetve szoftveres hibák akadnak sajnos,de remélem,hogy hamarosan megoldódnak ezek.
Mechanikailag a gép összeállt,felkerült az asztal,elkészült a főorsó és a 3. tengely is.

A képeket a tárhelyre tettem fel

dm0jfi8u

Sziasztok,

egy újabb projekt indult útjára,melyet szeretnék nektek megmutatni: egy nagyméretű marógép tervezése és építése,melynek főbb paraméterei az alábbiak :

A gép és a váz is acélból készül,előbbi főként lézervágott lemezekből,utóbbi pedig zártszelvényből.
3 tengelyes gép,mozgó X-Y asztallal. (úgynevezett C-vázas megoldás)

Tervezett mozgástartomány :
X - 600 mm
Y - 400 mm
Z - 500 mm

Meghajtás : minden tengelyen 750 W körüli AC servo motor
Főorsó : Jelenleg BT30-as,automata szerszámcserére alkalmas főorsó van  tervben.
Minden tengelyen lineáris vezetékek (X-Y - 25-ös méret,Z - 45-ös méret) és dupla anyás,előfeszített golyósorsók D25-ös méretben.

Az érdekesség nem csupán a gép mérete,hanem az is,hogy 2 db egyforma gép készül,egy jó barátommal közösen.

Először, az egész alapját,a vázat mutatom meg. 80x80x4-es zártszelvény az alap,néhány helyre pedig 60x60x3-as méretű merevítés került be.

Befoglaló méretei : 1200 x 770 x 600.

A szerkezet jelenleg úgy van tervezve,hogy ez nem lesz megmunkálva hegesztés után. Bízunk benne,hogy sikerül viszonylag sík felső részel elkészíteni,ami fogadni tudja majd a többi részegységet.

Véleményeket,kérdéseket és javaslatokat természetesen szívesen fogadok,ezért is mutatom be többek között itt,nektek is!

xw705sph

Szerintem kicsit kevesebbet kolts a motorokra es a hajtasra es tobbet a vazra.

3wc337ax5

Sokallom a 400mm Y-t - ahhoz már kell anyagot belepakolni  rendesen.

ywathzay

Nem biztos hogy erre vagy kíváncsi, de én egyszer elkezdtem rajzolni egy gépet, meg sem fordult a fejemben a zártszelvény. Én a mellékelt képen lévő alapból indultam volna.