Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Kicsa

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

Kicsa

A PIC-ekről túl sok információm nekem sincs. A vezeték 6 eres,árnyékolt kivitel. Így árnyékolás nélkül csak a vége lesz...ráadásul az árnyékoló szövet minden ér köré külön van csavarva. A bádog dobozt esetleg nyák-ból összeforrasztott dobozzal helyettesíteni? Nincs bádogom...
A Modbus kábel alatt a kommunikációs kábelt érted? Ha igen,ez esetben szabványos USB kábel szükséges neki.

Magát a panelt pedig valószínűleg akryl lakkal fogom lefújni. Igaz hogy nem forrasztható,de hígítóval könnyen lemosható Remélhetőleg nem kell sokat bütykölni a panelen...

Szalai György

http://skkreativ.lapunk.hu/tarhely/skkreativ/kepek/toll_konzerv_003.jpg" TARGET=_fnew>Hogy ne volna bádogod. (0,45mm fehérbádog, ónozott acéllemez)
Szerintem kész dobozt is találsz, amilyen csak kell.

Szalai György

Szalai György

http://walyou.com/heineken-beer-keg-makes-a-great-guitar-amp/" TARGET=_fnew>Ebbe beleférnének a motorvezérlők, toroid táppal együtt.

Kicsa

Erre nem gondoltam! Körbenézek,melyik konzervet ürítsem ki...csak félek hogy nem tudom szépen formára hajtani. Ha összeónozott nyák lemezeket rakok rá,amit földre kötök,az is megfelelő lenne? Azt könnyen tudom méretre igazítani...

s2k5ycubj

A legjobb választás a nyák doboz, a pic-ről csak annyit nagyon zavarérzékeny a bemenete és könnyen átveri már kis zavarjel is,nagyon ki van hegyezve 2,5V-os "billenésre" a bemenete,nekünk mindenféle szűrőket kell használni,hogy pontosan mérjen frekvenciát és csökkenteni kell a bemeneti ellenállását.

Kicsa

Köszönöm szépen,hamarosan nekilátok a nyák doboz készítésének. Kismértékű kényszerpihenő után,a jövő heti vizsgámra készülve félig elkészült a szíjfeszítőm. Kérdésem : Szerintetek hogyan tovább? Vágjam le simán a végét és kész? Vagy kéne rá valami fogantyú esetleg a könnyebb mozgathatóságért? Egyébiránt jól teszi a dolgát,ahogy elképzeltem. A marómotor alatt még kireszelem szép ívesre...

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kicsa/szijfeszito.jpg" border=0>

Szalai György

Azt az alumínium lemezt, amiből a szíjfeszítő lapját készítetted, a színe alapján puha alumíniumnak gondolom. Ha tényleg puha, nem kemény ötvözet, akkor mechanikai terhelés hatására hidegfolyásra hajlamos. Ezért vastagabb, és nagyobb átmérőjű, „fakötésű” alátétet tennék az imbusz csavar feje alá, ami nagyobb felületen osztja el a csavar által képzett nyomóerőt. Így csökken az egységnyi felületre eső nyomóerő és hosszú idő alatt sem kúszik ki az alumínium a csavar feje alól. Nem „szopósodik” ki az alu.

wcsxp0uxa

Szerintem nincs igazad , szinte akármit bír ha nincs túlbonyolítva.
hirtelen eszembe jutó hibák :
- nem megfelelő felhúzó ellenállás
- láttam olyan megoldást is ahol ugyanazon a panelen ,ugyanaz a láb lehetett ki és bemenet , nekem ez sem vált be.
- analóg lekérdezésnél is inkább az olcsó potméter "zaja" ami játszik velem.
- nem megfelelő prell mentesítés  

Kicsa

Valóban elég puha alumínium,könnyen tudtam forgácsolni,reszelővel is.
Kerítek egy nagy alátétet,és a végleges beépítésnél kicserélem.
Tegnap majdnem készen lettem az elektronika borításával is,szerintem elég jól takar. Nyákból készítettem el végülis,még két rögzítőfurat szükséges,amikhez csavarozni tudom. Egyedül az optó lóg ki,körülötte valószínűleg tömíteni fogom valami ragasztóanyaggal. De csak üzembehelyezés után...
Teszek fel róla képet hamarosan...

s2k5ycubj

Én kamionra szerelek üzemanyag szondát és 7 Méterre van a pic a kábel végén,még tesztelés közben a műhelyben is komoly zavarokat szedett össze,de érdekes,hogy nem mindegyik.A szondában egy egyszerű oszcillátor van és a kábelre zavaró zajokat(mobil,gépek) nem mindig tudta legyőzni,ilyenkor persze hamis volt a mérés.Érdekes a multiméter bemenete mindig jól mér,de az nem ilyen elven működik.Azért szerintem egy impulzus üzemben több ampert felvevő motor kábelei körül és a motor körül nem kevés zaj lehet,még ha árnyékolt a kábelezés akkor is.

wcsxp0uxa

Úgy gondolom ez a téma kimeríthetetlen ,nem akarok belemenni egy "kinek nehezebb a dolga" című versengésbe . Nem is ismerem az "üzemanyag szondák" lelkivilágát ,tehát nem tudok mit mondani . Amit leírtam ,azok az első dolgok amit nézni szoktam ilyen esetben . A most kapható digitális multiméterekben is mikró van , minden mennyiségben . Ha "labor" körülmények között is gond van vele("de érdekes ,hogy nem mindegyik") ,az már intő jel ,hogy valami nem jó . Azért merem ezt mondani ,mert az autóipar (talán) nem a legmostohább üzem . Szerintem amit írtam nem olyan ördöngös dolog ,hogy nem érne meg egy próbát .

s2k5ycubj

Igazad van meg kell nézni és ha jól működik akkor kész,ha nem ráér az ember törni a fejét. Szép napot.[#integet2]

Szalai György

Azért az nagy mutatvány volna, ha az imbusz csavar helyére beragasztanál például egy DIN 938 ászok csavart, arra meg egy DIN 440 fakötésű alátétet meg egy DIN 6798 J belsőfogazású alátétet és egy szép DIN 6335 kereszt fogantyút.

Kicsa

Remek ötlet,csak van vele egy kis bökkenő. Az alumínium csík 25 mm széles,a DIN 6335 szabvány szerinti tekerő pedig min. 32 mm átmérőjű. Sajnos nem férne el...ezen a vonalon elindulva most valami olyasmi kart keresek,amibe anyát lehetne ragasztani. Sajnos nem tudok képet mutatni,nem találok sehol sem..pedig rém egyszerű.