Épül a gépem ::: Kicsa

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

dm0jfi8u

A hely,a hálózat és a körülmények nem teszik lehetővé egy hagyományos gép vagy egy régi CNC beüzemelését. A gép egy garázsban fog ténykedni,a másik kettő kicsi társa mellett. 1x32 A a hálózat és beton padló. Daruzásra,emelésre nem igazán van lehetőség,egy zsiráf a segítség ennek a gépnek az összeépítésében is. Agyalok valami 4 lábon álló emelő készségen is,mert valószínűleg szükség lesz rá.

Időközben a Z kinyúlást igyekszem csökkenteni,a megmunkálási tartomány csökkentésével és egy kicsit a Y kocsik eltolásával is. Hamarosan teszek fel képeket erről.

Fröccsgépet és hasonlókat nem bontanak itt nálunk,vagy nem tudok róla. Ráadásul kapcsolat sincs megszerezni őket,a MÉH telepről pedig nem lehet kihozni semmit sem. Tegnap voltam a nálunk lévő legnagyobb telepen érdeklődni de be sem engedtek körülnézni. Nem adnak el semmit sem,csak bevinni lehet. :(

Van árajánlat két lézerestől és van még egy a tarsolyban. Nekilátok a számolásnak,hogy kb mi mennyibe kerülne a vágás tekintetében. Néhány alkatrész már meg van vásárolva,ami ehhez a felépítményhez passzol. Szeretnék ennél maradni,ezt tökéletesíteni. Kihozni először a tervek szintjén a maximumot,aztán pedig a gyártásnál. Ezt követően összeszerelni és a teszteredmények figyelembevételével használni a továbbiakban.

Illetve mint írtam is,ugye két gép készül,tehát gondolni kell a másik gépre is anyagbeszerzés tekintetében. (a lineáris sínek vásárlása is így történt,elég sikeresen :) )

Úgy érzem a mostani állás szerint,hogy a zártszelvény vázon merevségét sikerül felhozni a kellő szintre. Még 1-2 apró kérdés maradt (üregek kitöltése homokkal vagy betonnal? ; mi lesz a tetején?) és az gyártható fázisba került. Véleményem szerint az Y egység és a Z kiemelő is közel készen van,apró finomítások kellenek még és mehet a dolog. (Ezekről lesz hamarosan újabb kép)
Azután már "csak" a Z torony a kérdés,oda gondolkozok tovább,hogy esetleg más felépítésű torony lenne a jó.

dm0jfi8u

Igen,ezzel találkoztam én is,de itt valami bűzlik ezzel kapcsolatban. Ezt néhány hete vette meg az illető,előtte hibásként árulva,ha jól tudom.

dm0jfi8u

Ez tetszik,árban is jó csak a méret... :)
Asztalnak tudnám elképzelni,csak hát ha ezt valaki kimarja T-nútosra... :)

99cwyhfhj

-Asztalnak? Gondolj bele, azon a szerencsétlen Y mechanikán mozgatnál 400 kg-nyi súlyt, mindezt egy rugalmas zártszelvény vázon.
X irányú végállásból feldől a géped ha a szervó megindítja ezt a tömeget.  
Hát nem tudom, nekem nem nagyon tetszik ez az egész konstrukció, de ez csak az én bajom, nem kell rám hallgatnod.

Ekkora munkaterületű, fém megmunkáló gépet nem építenék szerkezeti anyagokból. Ez már igencsak igényli az ipari megoldású, öntvényvázas szerkezetet.

Miért vetetted el pl. az állóhidas gépet? Megoszlana az X-Y irányú lineárok terhelése. Most az Y cipeli, az X mechanika, asztal és munkadarab súlyát. Másfél KW-os szervó izzadni fog vele. Ahogyan elnézem, 2 milla hobbiköltsége lesz egy bizonytalan használhatóságú monstrumnak, amit ha nem tetszik, soha nem tudsz árában eladni, kinyerni belőle pedig csak a hajtásláncot. Ha megveszel egy használt ipari gépet, vagy csak vázat, azon nem fogsz veszíteni, mindig kiszállhatsz belőle. Bocsi, ez is csak egy vélemény, a döntés joga a tiéd.

vyvk7xm7

Én egy kicsit mást tennék hozzá.
Egy hete, gab27-től kapott személyes üzenettől indíttatva ,,megtanulmányoztam" pár tanulmányt a CNC világ rezgéscsillapítása témakörben.
Mások tudományos megállapításai alapján arra a cseppet sem tudományos megállapításra jutottam, hogy mechanikus rezgéseknek kitett szerkezetek esetében, a hegesztett acél vázszerkezet (célszerű tervezés és kivitelezés mellett) hatékonyabb az öntöttvas vázszerkezetnél.

Szerintem ez okot ad a hobbyista bizakodásra, ha nem is a vak ló bátorságával.

A kutya ott van elásva, hogy az acél, kisebb nyúlása okán, kisebb tömeg mellett lehet merevebb az öntöttvasnál. De épp ezért hajlamosabb is a rezgésekre. Vagy merev és rezeg, vagy kevésbé rezeg, mert kevésbé merev és jobban elnyeli a rezgéseket. Tervezési zsákutcának tűnik, de nem muszáj belemenni. Mert itt jön képbe a rezgéscsillapítás, ami ugyanolyan fontos, mint a merevség.
Az erre tervezett acél rácsszerkezet a műgyanta gránittal kompozitot alkot. Az acélváz adja a merevséget, a műgránit végzi az acél rezgéscsillapítását. Ez a titok, ami már nem az.

Hobby szemmel nézve ez jó. Az acél váz otthon, kis darabokból összeállítható és még mindig kezelhető tömegű marad. A kritikus helyeken csavarozva, nem is vetemedik.
Azután ráönthető hidegen a műgránit, amitől minimális a hőbevitel, megint nincs vetemedés és működik a rezgéscsillapítás.

Szóval szerintem az a lemezelt váz nem is reménytelen. Vagy nem attól, hogy lemezelt.

99cwyhfhj

IdézAzután ráönthető hidegen a műgránit, amitől minimális a hőbevitel, megint nincs vetemedés és működik a rezgéscsillapítás.

Szimpatikus is lenne, nem tudom, hogy hogyan viselkedik ez az együttes, amikor egy hobbi garázsban 0 és +30 C fok hőmérséklet különbségek is előfordulhatnak. Ennek utánaolvasnék azért, mielőtt belekezdenék.
Lehet túl óvatos vagyok, de engem sokat szivatott már a különböző anyagok hőtágulása.

8irerv4i

Beton ?   Egyből az jutott eszembe ,és olcsóbb is .

99cwyhfhj

Az közel együtt fut az acéllal, csak olyan idegennek tűnik egy cnc gépben [#kacsint]

7x4dtdpf6

Beton?
Műgyantakötésű beton kompozit gépággyal épített megmunkálóközpontot gyártanak már a kínaiak is, pl Deed. Pontosságban, rezgésmentességben kiemelkedőek, kettőt telepítettem már az országban. Ha voltatok a korábbi években Mach-tech vagy Ipar napjai kiállításon, láthattátok, p!naszőr vékony alumínium tüske marásával demózták. Jó a beton a gépbe...
O.

dm0jfi8u

A betont/homokot eddig is fejben tartottam,a zártszelvény váz kitöltésére. Fokozza a gép stabilitását és talán rezgéselnyelésben is jobb lenne így. Van valakinek tapasztalata ilyen téren azzal,hogy melyik lenne a jobb? Első körben a zártszelvény belső része lenne így kitöltve de akár a Z torony részen is ki tudok alakítani ilyen zsebeket,amik feltölthetőek lesznek.

vyvk7xm7

Úgy gondolom a rezgéscsillapítóként működő műgránitnak nem a gép alatt lévő asztalban (zártszelvényben) van a feladata és helye.
Hanem esetedben a gép C vázában, annak is főleg a rezgést gerjesztő forráshoz legközelebbi részeiben.

Egy másik érdekesség nálad, (is) hogy a vázakat alkotó lemezeid egymásra derékszöget zárnak be.
Így minden elemi lemez szakasz hajlításra van igénybe véve, aminek kevéssé ellenálló.

Ideális esetben a rácselemeknek csak húzásra kéne terhelődniük.

dm0jfi8u

Kicsit eltűntem mostanában de azért történtek előrelépések a géppel kapcsolatban. Az első nagy eredmény az,hogy sikerült beszerzési forrást találnom LV20-as lemez vágásra,így nem szükséges külön vastaglemezeket keresnem az építéshez. Így adódik is a lehetőség,hogy a gépasztal és az Y alaplap is két db,élében összehegesztett és csavarozott LV20-as lapból álljon.

Ezen felül sikerült vételeznem LV10-es táblalemezt is jó áron,amiből ki tudom vágatni az asztal alján lévő merevítéseket,az Y szánszerkezet lemezeit és jut belőle a X szánba valamint a Z toronyba is majd.
Két darabban tudtuk csak elhozni : mindkettő 1,5 méter széles,a rövidebbik 3 méter,a hosszabbik pedig 3,7 méter.

Úgy néz ki,hogy sikerült megoldani a szoftveres gondot is,így már kompromisszumokkal ugyan,de egyszerűbb végelemes futtatásokat meg tudok oldani magamnak.
Ezen felül,megérkezett a rendelt dupla anyás golyósorsó is,mérni viszont még nem tudom : a csapágyház még nem ért ide.

A lemezek találkozásának kérdését meg fogom vizsgálni a Toronynál és az X résznél is,olyan formában mint ahogy az asztal alján van most. Az Y egységnél dilemmázok,hogy ott is érdemes-e átterveznem,vagy ott az oldalirányú erőknek ez a legjobb konstrukció?
Ez a Bessel arány jól fog jönni az X tengelynél,bár ahogy utánaszámoltam,a tökéletes aránypárt nem fogom tudni elérni. Viszont,amennyivel a teljes X híd hosszán rövidítek,annyival csúsznak összébb az X kocsik is,mivel ez az arány ott is fennáll. (Tehát nem az a leghatékonyabb,hogy a mozgó asztal négy sarkán van a 4 kocsi,hanem annál beljebb.)