Épül a gépem ::: Kicsa

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

vyvk7xm7

Ők meg FEA-ztak egy hasonló formájú marógép konstrukciót. Leszűrhető pár tanulság belőle.

Table 1.-ből látszik, hogy a gránit menyivel érzékenyebb a deformáló igénybevételekre még az öntöttvastól is.

8. lap Orsófej forma vizsgálatából pedig, hogy nagyon nem mindegy, milyen alkotók milyen szögben vannak egymáshoz képest.

Hátha tudsz ebből valamit profitálni.

dm0jfi8u

Nagyon tetszik ez a tanulmány,hasznos lesz mindenképpen,köszönöm szépen!
A Z fej kialakításnál érdekesek a merevítések,tetszik az ötlet és a számok is alátámasztják.

A vastag gránit tömb nem jön szóba az ár miatt,elég borsos áron adnák a vastagabb tömböket,az biztos. 30 mm vastagot találtam helyben elérhető áron,egy ide méretben illő darab kb 60.000 Ft lenne. Ha ezzel nem lennénk előrébb,akkor valószínűleg marad a lángvágott lemez,asztalfedésnek. A gránittal a síkmarást szerettem volna megspórolni.

Nézegetem a kész gépváz megoldásokat is,amik elérhetőek lennének,Antal Gábor X-Y keresztasztala is egy opció lenne de még nem tiszta az irány,melyik úton kéne indulni.

g0jc0w8zy

Sírköves gránit nem lenne garancia a síklapúságra. Nekem is volt hasonló tervem, de ami gránitokkal találkoztam azokban tizedek voltak.

vyvk7xm7

wkbgzy80t

Ez az ember becsiszolgatja magának a gránit tömbjeit, meglepően pontosra, mikronos síklapúság szintjére. Ahogy nézem fényes a gránitdarabjainak a felülete, szóval még azt is el tudom képzelni, hogy a kisebb darabok sírköves alapanyagok. Az alaplemez vszleg mérőasztal lehetett.

https://www.youtube.com/results?search_query=piotr+fox+wysocki

Gránit mérőasztalokat online aukciókon lehet venni párszáz euróért németből, állvánnyal (plusz szállítás de az sem a világ vége, nekem egy-két éve ~150.000-es ajánlatot adtak hagyományos maró (~2t) behozatalára az ország közepéről).

g0jc0w8zy

Az alap amit használt egy merő gránit volt. Azt használta bázisnak a csiszoláshoz.

g0jc0w8zy

dm0jfi8u

Köszönöm az infókat és a linket,megnéztem az összes ilyen videóját az illetőnek. Én ennyire nem akarok/tudok belemenni a gránit rejtelmeibe,nincs hozzá semmi eszközöm.
Abban gondolkoztam eddig,hogy a megvásárolt sírköves gránit felülete kellően sík ahhoz,hogy egyből építkezni lehessen rá,kihagyva ezzel a váz megmunkálógépre kerülését. Egy mérőgépről vagy más precíziós eszközről származó kellően vastag lap pedig már árba nem nagyon érné meg szerintem.

Kicsit foglalkozok még a váz illetve az Y tengely szerkezetével és jelentkezem a fejleményekkel.

wkbgzy80t

Szívesen,

Egyébként most hirtelen néztem, hogy azért itthon is vannak mindenféle referencia gránitlapok, neked lehet, hogy előnyös lenne tényleg egy ilyen, mert mire minden vas le van vágva összehegesztve megmunkálva stb. vszleg simán belekerülne egy lap árába a művelet. Érdemes átszámolni...

dm0jfi8u

Nézegetve az árakat,új ilyen gránitlap nem jön szóba. A legolcsóbb helyen is 500.000+Áfa körül találtam. Keresgélem a használt verziókat is,de számomra megfelelőt egyelőre nem találtam. Egyre inkább acéllemezben gondolkozom,elvégre minden hegesztve van. Úgy látom,hogy a megmunkálást nem fogom megúszni,ha az egész váz össze van rakva és a végén síkmarva, szerintem hozni fogja a kívánt eredményt.
Futok néhány kört hamarosan elérhető cégeknél,hogy milyen költség lenne egy ekkora,ilyen tömegű váz marása.

3wc337ax5

Szia! Egy zártszelvény keret szerű szerkezetet eléggé nehéz teliben síkba marni (néhány századon belül). (A probléma már ott kezdődik, hogy zártszelvény, a hegesztés meg csak hozzátesz.) Szinte reménytelen eset az összefüggő pontos sík létrehozása, amin a feszültségmentesítés valamennyit ugyan segít, de még rendszerint úgy sem hozza a kívánt eredményt. Ahogy marjuk, úgy görbül, ebből kifolyólag többszöri ellenőrzést, átfogást és nekifutást igénylő művelet. Ezen úgy a legkönnyebb segíteni, ha az egybefüggőséget feláldozzuk és csak relatíve kis felületű, a keret felületéből kiemelkedő szigetek vannak közös síkra hozva.
Ezt elsősorban azért írom, mert a kevésbé macerás síkmarás jelentős árcsökkentő tényező lehet a gépi megmunkálásnál.

dm0jfi8u

Szia,

első ötlet az volt,hogy a zártszelvény csak tartó szerepet tölt majd be és erre rakom fel az Y és a Z kiemelő egységet. A merevség növelése céljából kezdtem el a vastaglemez / gránit felé menni,valószínűleg a vastaglemez lesz a befutó. Úgy van kialakítva a szerkezet jelenleg,hogy a lehető legnagyobb felfekvő felületet tudja átadni egy-egy részegység a terhelést a váznak. Nem tudom,hogy ha meg van hegesztve az egész és van a felső síkban mondjuk 2 mm hullámosság,akkor ha 2,5 mm-t lemarnak belőle 2 fogással,mi marad a végén? Persze,a kérdés sok dologtól függ,kezdve a hegesztéstől,az anyagtól egészen a marásnál történő leszorításig (hézagolás) de nagyságrendileg jó lenne tudni,mit is írjak majd a rajzra.

3ztiz2p39

Én is azt mondom elsőre, vegyél egy hagyományos gépet vagy hibás vezérléssel régebbi CNC-t.
Akármit is találsz ki közelébe sem fogsz érni egy olyan váznak.

Már írták hogy a megmunkálási tartományodhoz irdatlan komoly Z felépítmény kellene.
Nem a kereted/asztalod síkja lesz a gyenge pontod.

De ragaszkodsz a hobbyzáshoz akkor esetleg egy 600x600-as öntvény tusírasztal nem lehetne kiindulópont?
Persze ez inkább mozgóhidashoz adja magát.
40-60 ezer közt kapsz ilyet használtsági foktól függően.

ywathzay

Na ugye, én ezt már egy hete mondtam neked, Svejknek igaza van!