Épül a gépem ::: Kicsa

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

wkbgzy80t

Na figyelj ha te is ilyen hosszúkat írsz akkor...! (ezt az első sort utólag szúrtam be: Vigyázat, túlszaladt a dolog, menekülök egyéb teendőim elől, így 20 perceket cs*szek el irogatással. Roszabb, előfordulhatnak szentimentális részek, továbbá valótlanságok is...)

A videón látható gépváz merevsége köszönőviszonyban sincs azzal amit a rajzon szereplő lemezekből hegesztett konstrukció   adhat. Ráadásul ez a motor a videón pörög vagy 18 ezret, az megint más, mint egy max 8000es orsó, utóbbinál nagyobbak az erők.

Az asztal és a torony lehet két darab, mint ahogy a videón is, sőt, még a zártszelvényen is maradhat ugyanúgy mint ahogy van, egyszerűen arról van szó, hogy a jelenleg rajzolt, síkban elhelyezkedő két darab (vagy 4, mind1) szelvény hajlik. Már az is sokkal jobb lenne, ha függőlegesen lennének duplázva a szelvények hogy nőjön az inercia a két fő darab között.

Amúgy vannak kicsi, hidas gépek is a youtubeon durva zárszelvényekből (úgy értem hogy kb. 500x100x100x8 duplázva agyonmerevítve) pl:https://www.youtube.com/watch?v=YZ5lA_7lysg  meg lemezekből hegesztve, és még ezeka tömzsi darabok is nagyon rezegnek. Ez a faszi akit linkeltem szintén egy beton gépet csinál, mert elégedetlen az első acéllal.

A sínek méretének a növelése hamis biztonságérzet, nem a sín a szűk keresztmetszet, a nagy ipari gépeken szinte vonalszerűnek tűnnek a sínek olyan vékonyak a bazi nagy öntvényeken.

Én azt gondolom, hogy minél nagyobb súlyt kell beletenni, minél közelebb a maróhoz, és akkor lehet vele alut karcolgatni. Acél marásra meg kell egy átalakított egyetemes gép vagy egy gyári cnc.

A gyári cnckben olyan technika van ami hobbiban nem elérhető, ez legalább annyit hozzátesz, mint a bazi erős gépváz. Szal ezeknek a gépeknek még a vázát sem lehet otthon reprodukálni, az elektronikájukat és spéci alkatrészeket meg még annyira sem.
Nem azért van a nagy különbség mert varázsolnak, hanem mert egy olyan bonyolultságú gép gazdaságos előállításához szükség van egy többszáz emberes infrastruktúrára, meg 50 év tapasztalatra, és még így is 50 misibe kerül egy termék...
Néha fel fel bukkan egy normális golyósorsó itt a fórumon de még a földből kifordított állapotban is 100.000-et kér érte az eladó, nem alaptalanul.

A sínek, orsók, motorok stb nagyrésze, amiket hobbiban használnak az emberek nem szerszámgépekbe vannak kitalálva, hanem kis terhelésű célgépekbe meg dobozrakodó automatákba... (nem kritika, az enyémek is...) alaposan túlméretezve, sok vassal megtámogatva jó lesz alura, meg örömet okoz az építése mint fő funkció...

Én 12 évig tervezgettem a gépem (oké, nem éjjel nappal...) hasonló alapokról indulva, és annyit nézegettem meg tanulmányoztam hogy végül rájöttem, hogy minden gyenge amit házilag el tudok érni, lehetőleg semmilyen alkatrészt nem érdemes legyártani, inkább minimális módosítással összerakosgatni, vagy nagyon olcsó anyagból hatalmas mennyiségben alkalmazni, (mint pl beton gépek). A meglévő 2,5 tonnás, hidas rendszerű gránit alap is mindössze egy tetves smd beültető volt légcspágyakkal, 20 cm vastag alu öntvény volt az asztala. jó hogy rángatták, meg pontos volt stb, mindezektől függetlenül vélelmezem hogy ők sem pocsékolták az anyagot... ennyit a szükséges merevség kérdéséről...

Na ez megint egy olyan okos hozzászólás lett amit legszívesebben el sem küldenék, de mind. Bocs ha szennyzem a topikod - már bepötyögtem, most vágjam pofán magam azzal hogy kitörlöm, na nem - Úgy kell a gépet csinálni, hogy az elvárásaink a helyükön maradjanak, és akkor nem ér csalódás.

vyvk7xm7

Találtam egy képet, hátha érdekel. A 6. lapon.

Ha ilyesmi kialakítású volna az asztalod teteje, akkor már nem csak egy asztal volna, hanem stabil alapként összetartaná a felépítményeket, akár három lábon is.

8irerv4i

Én már csak nézek mint a moziban :)

"Szerintem a sarokmerevítések közti résznél a zártszelvény saját merevsége is több mint elég. Úgy gondolom, a lenti összekötőkre ilyen arányok mellett, merevség szempontjából nincs szükség."

Erre most itt a másik véglet :)
De ez azért már alakulgat :)

837pzgjm7

[#eljen]
Az ötödik ábrán lévő kialakítás nagy előrelépés lenne.
Ezzel az alappal nagyon mereven összekapcsolható a Z torony.
Mellesleg megmaradhat az a koncepció is, hogy lemezekből, fésűszerűen kapcsolódhatnak az elemek, amit fórumtársunk eddig is szívesen alkalmazott.

Ez a példa szerintem eddig a legnagyobb segítség úgy, hogy ne kelljen mindet teljesen elölről kezdeni.

8irerv4i

Azt leírta már Kicsa hogy a megmunkálási lehetőségek végett tervezte a fura ,gyengének tűnő zártszelvény alapot .
Amit én el tudnák képzelni két derékszögben megmunkált ,a felépítményhez hasonló "doboz" ,összecsavarozása .
Így bent maradhatna a lehetséges megmunkálási méretekben .
Maga a felépítmény nekem tetszik .

xw705sph

Valami ilyesmivel szimpatizalnek en is inkabb.

3wc337ax5

Kb. második hozzászólás volt a témában: sok az Y elmozdulás/kinyúlás. A függőleges oszlop csavarodása miatt kocsonyaként fog viselkedni az egész cucc. Ritkaság, de most én is egyetértek Robsival...

vyvk7xm7

Milyen merevítők beépítésével lehetne csökkenteni a függőleges oszlop csavarodását?

000000000

Mindig a végeredmény számít. Ennek a konstrukciónak a 3 fő eleme (torony, sín/kocsi, konzol) a legkedvezőtlenebb tartó szerkezetet valósítja meg (egyoldalon befogott típus). Erre alapesetben az f=F*l*l*l*/3/I/E lehajlási méretezési képlet az érvényes, ez azt jelenti az l köbös hatása miatt, hogy adott konstrukció esetén ha pl. a konzol kinyúlása 100 mm és csak a marómotor súlya miatt ez lehajlik x mm-t, akkor 300 mm-es kinyúláskor ez már 27-SZERES lehajlás lesz! [#felkialtas]

Lehet a gyakorlatban mindenféle tervet, ötletet megvalósítani (a csicsa monitor meg a papír mindent elbír), de ha tudjuk az elvi alap összefüggéseket, ráadásul köbös függvénnyel van dolgunk, akkor nagyon észnél kell lennünk, és kellő műszaki alázattal az álmainkat, téves hitünket fel kell adni, mert szembejön a valóság velünk. Ha hobbysták vagyunk, ha nem, ha tetszik ez nekünk, ha nem, ha érdekelnek minket ezek az összefüggések, ha nem. PONT.

000000000

Elnézést, most látom, a képletet elírtam, van egy felesleges * a / jel előtt.

xw705sph

Azért nem elhanyagolható, hogy mekkora az "x". Van az a méret, aminek a 27-szerese is elhanyagolható.

000000000

Persze, hiszen a nullát a végtelennel is megszorozhatjuk, akkor is nulla lesz a végeredmény.:) De te is tudod, még a profi szerszámgépeknél is messze vagyunk a végtelen nagy merevségtől.

Hobby gépekre ökölszabály: az már egy nagyon merev és elég jó konstrukció, ha 100 mm kinyúlás esetén 20 N terhelő erő (ez a tesztelési erő kézzel is simám létrehozható) hatására 0.001 mm vagy attól kisebb az elmozdulása az X, Y, és Z irányban is.
És ekkor ez csak egy mezei statikus terhelés volt, és sehol nincsenek a maráskor keletkező több komponensű, váltakozó gerjesztő hatású nagyobb forgácsolási erők! [#conf][#csodalk] Ha meg még ezt nagyobb kinyúlásoknál ~ 30 ... 100 közötti számmal meg kell szorozni, könnyen a tized mm-es deformációs tartományokba kerülünk.

Egyébként meg aki rossz napot akar magának és sírni szeretne a hobby CNC gépének a merevségi adatán [#rinya], az kapja elő a mikronos mérőóráját, és csinálja meg ezt a tanulságos mérést.

wkbgzy80t

Namost ez a német figura akit linkeltem, megcsinálta ezt a tesztet, és egy tizedet bele tudott húzni x irányban kb. 250N erővel. Y irányban sokkal jobb volt, kb a tizede. Pedig ez egy tusírlapra épített, vastag tömzsi, híd rendszerű acél konstrukció. Amúgy szerintem a z tengelyt b.ta el, az aluból volt nem túl vastag darabokból.

Tanulságos.

wkbgzy80t

Bocs, még a hídlábak is rosszak abban a gépben sztem. Nyitott szelvény csavarodik hiába van kettő oldalanként...

wkbgzy80t

Ez egy másik csatorna amit néztem, szintén német:

https://www.youtube.com/results?search_query=brockard

Ő mar acélt is kicsi fogásokkal, viszont a gépváz egy térhálós zártszelvény konstrukció, szerintem elég átgondolt.

Ehhez viszonyítva pl. az előzőleg linkelt gép (a tusírlapos) nem csoda, hogy nem boldogult olyan jól.

Hozzáteszem a z tengely itt is aluból van, de azért masszívabb.

Szerintem ezekből sok infót le lehet szűrni.