Épül a gépem ::: Kicsa

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

wkbgzy80t

dm0jfi8u

Semmi baj a hosszú hozzászólásokkal,legalább ki lehet fejteni a véleményt rendesen. A felhasznált lineáris vezetékek és orsók állapotával szerintem nem lesz baj. Ezek egy része új termék,egy része pedig ipari gépből bontott,használt darab,jó állapotban. Érdekesek ezek a linkek,lehet tanulni belőlük.Nyilván az ember ha tehetné,venne egy gyári gépet és meg lenne oldva a probléma. Itt most a lényeg,hogy ár-érték arányban sikerüljön egy jól használható gépet építeni,de ez sem lesz olcsó,az biztos.

Nézegetem a [#415@Szalai György] által linkelt gépet,nem semmi konstrukció,kár hogy többet nem lehet megtudni róla a pár oldalas pdf-nél.

Nyilván tisztában vagyok azzal,hogy rugalmas deformáció nélküli gép nem létezik iparban sem,hobbiban pedig végképp. Nem is ez a cél,hanem egy hasonló konstrukció lehető legjobb kialakítása.

A tervezést illetően most a lehetőségekből úgy látom,hogy a következő irányba kell indulnom :

1. A zártszelvény váz külső peremén lévő elemeket élére állított 120x80-ra cserélem és a belső részen kiveszek néhány "felesleges" profilt. A zártszelvények közti üres részt élére állított laposvasakból egy rácsos szerkezetet alakítok mint,mint a lenti linken. Ezzel bízom abban,hogy megnövelem annyira a merevségét az asztalnak,hogy az alatta levő részt szabadon hagyhatom,nem kell a lemezeket leengednem a földig.
Milyen profilból kellene ezeket a merevítéseket elkészíteni? 60x20 körülre gondolnám...

2. Az így keletkezett asztal tetejét lefedném egy ráhegesztett LV 20-25 vastag lemezzel,ami egyben az Y szán és a Z kiemelő lapja

3. A két egység közé élére állított masszívabb vasakat csavaroznék,amivel össze lenne kötve a 3 egység.

4. A Z egységen lévő kocsik távolságát mindkét irányban kicsit megnövelném,a kinyúláson pedig csökkentenék egy minimálisat. (30-40 mm)

Szívesen veszek minden javaslatot továbbra is,köszönöm szépen!

000000000

Ha ez sikerül így akkor szerintem nagyon jó lesz. Csak egy valamit nem értek, nem csak te terveiden, de másokén sem...

Miért hagyja ki a legtöbb ember a tervezésből azt a tényt, hogy ezek a gépek NAGY rendetlenséget okoznak használatakor? Úgy értem, hogy a védelemnek a kezdeti tervezés részénél kell lennie, a forgács mindenhova megy, gyűjtését és a biztonságot NEM szabad kihagyni, arra már kezdéskor kell gondolkozni és betervezni. Ha nem lesz, akkor a gép használata során minden egyes alkalommal rengeteg extra erőfeszítést kell fordítania a rendetlenség tisztítására, azon kívül, hogy a forgácsot is megmarja, ami rontja az készített termékek minőségét. Valóban szép gép lesz szerintem, de ezekre a dolgokra is gondolj mert utólag nehezebb lesz megoldani. Biztonság szempontjából a repülő forgács veszélyes, nem is beszélve arról, hogy mi történik, amikor egy lepattintott maró darabja az arcod felé repül...

Ezeket a dolgokat sokan elhagyják, nem gondolnak rá, vagy arra gondolnak hogy "később" (=soha) lesz megoldva.

dm0jfi8u

A forgácsvédelem,a burkolatok és hasonló apróságok nálam későbbi témák lesznek. Szeretnék az alapokkal rendben lenni,azután pedig az ilyen részleteket is kidolgozni. Van két kisebb területű gépem amiknél hasonló dolgokkal küzdök. Ezekből tanulva itt szeretnék kialakítani egy szánburkolatot,ezzel védve majd a lineáris síneket-orsókat és motorokat. Ezen felül pedig szeretném kívülről majd körbeburkolni a gépet,ezáltal kialakítva egy belső teret,ahol repkedhet a forgács. De ezek tervezése később következik,ha van egy olyan alap,aminek a gyártása akár kezdhető is.

Hoznék is egy képet véleményezésre,a részletek még nincsenek kidolgozva: A merevítők 70x20 melegen hengerelt laposvas élére állítva,kb 6 fm a teljes anyagszükséglet. A 120x80-as zártszelvényből is kiadja így az egy szál,bekerült középre is egy végigfutó gerenda. Ez így önmagában 210 kg körül jár,a tetejére pedig kapna egy 20-as lángvágott lemezt,csavarozva/hegesztve. Ezzel így a teljes össztömeg 340 kg körüli lenne.

837pzgjm7

No, egyre kedvezőbb anyagkihasználás.
Kezd hasonlítani (lefedés után) az öntvény tusirlapok, mérőlapok kialakítására. Nem véletlenül olyanok azok amilyenek.

A Z kiemelő alatti részt kár bonyolítani, szerintem itt is maradhat egyszerű átlós bordapár, mint máshol.

Viszont a 70x20 borda keresztmetszet helyett 100x10 kevesebb anyag felhasználásával azonos merevséget adna. Vagy ha a tömeget is kb. meg akarod tartani, akkor előnyösebb a 100x12.
Személy szerint én a 120 vagy 110x8 mm-t választanám.
Kisebb a tömege és jóval nagyobb a keresztmetszeti tényezője, mint a tervezett 70x20-nak, és jobban illeszkedik a keretező zártszelvények falvastagságához. (hegesztés)

837pzgjm7

Az X bordákat nem akarod "fésűzni"?

Annyi lemezt vágatsz, nem biztos, hogy érdemes külön vásárolni 6 fm. szálban szélsacélt.
Ha lemész a vastagsággal 8-10 mm-re, ahogyan ajánlottam, még költségben is jobban járhatsz, és a kereszt-illesztésed is megvan középen, ha a bordákat is vágatod.

bwm784wiu

Sokkal jobban jársz a csavarodási merevség szempontjából, ha egy egyszerűbb aztalszerkezetre ráraksz egy gránitlapot és ahhoz rögzíted a marógéped vázát.
A millió hegesztés miatt nagyon rossz síkfelületet fogsz kapni amiben bennemarad a feszültség,ezért az évek alatt fokozatosan idomul majd jobbra-balra ha nem rögzíted a talajhoz.
Az asztalt is síkba kell munkálnod mielőtt ráteszed a síkba mart lemezt. Hol fogod ezt megtenni és mennyi pénzért?
Ennél egy-két nagyságrenddel egyenletesebben sík felületet vehetsz akár egy sírkövesnél vásárolt gránitlappal. Leellenőriztem egyszer egy 600-as síkvonalzóval. Gyakorlatilag alig volt fényrés akkora szakaszokon. Az pedig csak század mm-eket jelent. A hegesztett vázad ezt meg sem fogja ezt közelíteni. A rezgéscsillapítás hatásáról már ne is beszéljünk.

vyvk7xm7

Nem tudom ez a Te gépedet hogy érinti, de olvastam egy érdekeset.

,,az öntöttvas sokkal gyengébb és sokkal kevésbé merev, mint az acél."
,,Az öntöttvasból és acélból készült, hasonló méretű és szerkezetű keretek hasonló merevségének eléréséhez az öntöttvas keret tömegének több mint kétszer nagyobbnak kell lennie."
,,ugyanazon húzóerő alkalmazása az öntöttvas esetében háromszor nagyobb megnyúlást okoz, mint az acélnál."

Ez lehet még boldogító is.
Nem tudná valaki meg FEA-zni ezt a modelledet?

dm0jfi8u

Köszönöm az ötletet,akkor a teljes asztal alatt elkészítem simán,keresztből a merevítőket. A tömeg itt csak előnyt jelent szerintem,a kérdés az ára lesz majd. Gondolkoztam lézervágatva is,de szerintem a szálban vett melegen hengerelt laposvas jóval olcsóbbra jön ki (ha szabványos méretből készül) és a középső bevágást meg tudom ejteni én is sarokcsiszolóval.

Ez a gránit lap nagyon jó ötlet,tetszik. Akár úgy,hogy zsákfuratokat készítek rá gyémántfúróval és perselyt beragasztva alulról fogatom az asztalhoz,akár úgy hogy átmenő furatokkal az egységek lennének lecsavarozva a zártszelvényben lévő perselyekhez.

Az öntöttvas gépágyaknak eszerint a tömeg és a kialakítás a nagyon nagy előnyük illetve többek között a jó rezgéscsillapító tulajdonság is. Véges-elemhez ez a modell nem teljesen jó így,mivel alkatrészekből áll,azok pedig össze lesznek hegesztve. Modell szempontjából ezt egy darabként kéne kezelni,hogy analizálható legyen. Már próbálkozok egy másik szoftver telepítésével,amivel eddig egyszerű idomok tesztjét én magam is meg tudtam csinálni. Az informatikai háttéren kell alakítanom,hogy működjön a dolog és szeretnék én is csinálni ilyen számításokat.
Eszemben volt már ez is,illetve kicsinyített modell 3D nyomtatása is,a kézzelfoghatóság miatt.

000000000

A gépednek az eddigiek után is az Y mozgás tartománya 500 mm (piros vonal hossza) lesz?

Azon elgondolkodtál, hogy ha egy maximális méretű (tömegű) acél munkadarbot szeretnél megmunbkálni ezen a gépen, akkor az X és Y is mozgatja majd a munkadarabodat, mi lesz a dinamikával + 100-200 kg többlet tömeg terheléskor? A szervó hajtásod se fog neki örülni, ha a motor érzékeli ezt a többlet J-t a motor tengelyen, akár új beállításokra is szükség lehet majd ilyenkor a lengések elkerülése érdekében.

dm0jfi8u

400 mm volt a maximális elmozdulás,eddig a tervben. Egy pici kozmetikával (vastagabb kiemelők használata a Z tengelyen) és munkaút rövidítéssel ez a piros vonal hossza "lecsökken" kb 350-360 mm-re. Az eddig felrakott modellen a 400 mm-t az Y szán ráhagyásokkal tudta,az elméleti mozgás 420 mm volt.
a tervem az,hogy szépen sorban haladok lentről felfelé.
Átalakítom az asztal tervét a 120 mm-es élére állított szelvényekkel és a felső összekötő alaplappal. (most nagyon szimpatizálok a 20 - 30 mm vastag gránit lappal)
Ezután felteszem a Z kiemelőt és az Y szánt,amiket összekötök elemekkel,akár a 3 egységet egymáshoz csavarozva. (Y szán hátsó része,a Z kiemelő és az asztallap)
Ha ez kész,akkor pedig megnézem,hogy mennyit tudok rövidíteni a Z tengely kinyúlásán.

Kész vagyok valamennyi munkaút feláldozására a használhatóságot figyelembevéve,de persze a mennyiség kérdéses. Szerintem senki nem fogja tudni számszerűsíteni azt,hogy 380 , 360 vagy 340 mm kinyúlással pontosan mire lesz képes a szerkezet,mivel nagyon sok dolgon fog ez múlni.

Jelen állás szerint 100-200 kg tömegű darabok nem fognak felkerülni rá,itt inkább a munkaút-pontosság az,ami fontos. Ha csökkentek az Y irányú mozgáson,akkor pedig az Y szán kocsijait is szét tudom húzni,ami tovább növeli a merevséget. Talán,ez is segít majd. Ezt meg fogom ejteni a Z kocsik esetében is : mind oldalirányban megnövelem a sínek távolságát,mind a kocsikat széthúzom egy kicsit. (A Z torony nem lesz ettől magasabb,ezt a Z munkaút rovására teszem)

837pzgjm7

Idéz(most nagyon szimpatizálok a 20 - 30 mm vastag gránit lappal)
Szerintem ezt nagyon félreértetted.
[#2308@vadember] nem írta ki konkrétan, de mint más példák is mutatták, szerintem minimum 100(!) mm de inkább vastagabb gránitlapra (tömbre) gondolt.
Ezzel sem egyszerű az élet. Furkálni, dűbeleket ragasztani, egyáltalán mozgatni.
Vannak ilyen videók a neten. Mielőtt jobban belelkesülsz érdemes nézegetni. Sőt azt hiszem a Fórumon is van példa.

6x0ud2xg

Küldtem egy üzenetet 3 fotóval . A gránit eltörhet , amit én javasoltam az gyári és örök . Én megfontolnám ....

xw705sph

p75e6i8vg

Ha még egy kicsit leadsz a munkaútból, vehetsz egy gyári huzalszikra gépvázat, ami kb ugyanez a mechanika, csak öntvényből [#kacsint]