Épül a gépem ::: Kicsa

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

gaben

dm0jfi8u

Sziasztok!
Varsányi Péter közreműködésre révén jött létre ez a topic,melyben a leendő gépemmel kapcsolatos kérdéseket vitatnánk meg. Feltéve ha hajlandóak vagytok segíteni ebben... [#worship]

Magamról annyit mondanék hogy 21 éves vagyok,gépészmérnöknek tanulok..Székersfehérvárom lakom egy egy kezdetleges Hobby géppel rendelkezem,melyet szintén én magam készítettem.
Most szeretnék majd összehozni egy második gépet,úgy néz ki hogy itt már komolyabb technika illetve alapanyagok fognak dobimálni.

A gépről egyenlőre 3D-s terv van,Catiában rajzoltam meg. Az alapanyagok beszerzése folyamatban van,egyenlőre a Z tengely lineáris csapágya van meg illetve köszörült acél rúd+lineáris csapágyak hozzá házban.

Mára ennyit,holnap csinálok képeket a tervekről,feltöltöm valahova és akkor szívesen fogadok észrevételeket,ötleteket,javaslatokat,tippeket!

Előre is köszönöm szépen mindenkinek!
Jóéjt sziasztok!

ku55dfr0s

Szia!

Nem vagy már Te itt újonc...[#wave]

Azt javaslom hogy a tervekről készült képeket a http://cnctar.hobbycnc.hu/ -ra tedd fel. (a fórumozók többsége ezt használja)
A hozzáféréshez Varsányitól kérj (és kapsz) jelszót.

besirkyjh

Ok jöhetnek a képek .  

Megint a Péter aki segiteni fogg ( ftp jelsot kell ) a hunbay-hoz .

Elöre annyit hogy várj kicsit a beszerzéssel ne hogy csereberélgetni kelljen .

Ha jol selytem golyos perselyes lessz a gép linearja .Hanyas átmérö és mekkora munkaterülethez .

Holnap a képekkel eggyüt irj méreteket is .

Itt leszünk , sok sikert hozzá .
 [#eljen]

dm0jfi8u

Sziasztok!

Köszönöm,eddig igazából csak 'csendes szemlélőként' voltam jelen,próbáltam tanulni a sok sok információból.

A képeket feltettem a Hunbay-re,Hála ismét Varsányi Petinek ;) ,kaptam jelszót úgyhogy létrehoztam egy külön mappát a nevemmel 'fémjelezve'.
Benne van egy fénykép a jelenleg meglévő lin. sínről illetve 3 kép a tervekről.

Elég elnagyoltak,az anyás megoldáson még gondolkozom,elképzelhető hogy golyósorsó lesz helyette.  
EBay-en van nagyon jó áron...csak a postaköltség! [#ijedt]
Ahol free ship van,ott pedig nagyon drága sajnos.

A lin. rúd átmérője 12 mm,590 mm hosszú. A csapágyház hossza 60 mm,ezzel az elrendezéssel az X munkaterület koppanástól koppanásig ~380 mm,ha 300 mm felett lesz a végére,én nagyon elégedett leszek.

A lineáris sínek pedig 15*15 mm keresztmetszetűen,39 mm hosszú és 34 mm széles kocsikkal. Ezeket itt vettem egy kedves fórumtársunktól,csak már a felhasználónevére nem emlékszem... [#rolleyes]

Kicsa

3ztiz2p39

Közel 60 centi hosszon azok a 12-es pálcikák nem fogják teljesíteni az elvárásodat.
Próbálj szerezni legalább alátámasztott rudat, vagy spórolj rendes sínrendszerre.

3ztiz2p39

Írod a bevezetőben hogy gépészmérnöknek tanulsz, és a korod alapján nem is az első évfolyamod lehet.
Kicsit kotorássz utána a mechanikai jegyzeteidnek és bizonyára ki fogod tudni számolni amit én csak gyanítok.

d05ixchbw

Nekem az első gépen 20-as lineáris rudak voltak de az is hajlott 1-2 mm.A hossza 600 mm volt,alátámasztás nélkül.

Holnap csinálok pár fotót egy sínről és ha érdekel ajándékba Neked adom ha látsz benne fantáziát.Hosszát nem tudom de kb 500-600 mm.

Itt van róla http://www.cbmind.com/linear/thk/pdf/HR%20Series.pdf" TARGET=_fnew>PDF

d05ixchbw

besirkyjh

Jogos , bár van rá ellen példa is .
A 12-es golyosperselyt max 150mm munkaterületig lehet használni ( szerintem ).16mm-es rudakra épitettem 220mm-es munkaterületü gépet és lehetne jobb is .
300mm-es munkaterülethez 20-25mm-alá ne menj , dolgozni fog csak tulsok lessz a kompromisszum .

Több mint biztos hogy lin sinekkel jobban jársz .Ha ezek már meg vannak akkor inkább mondj le pár mm munkárol és számolj 2/3-os alátámasztást .
Itt van mellettem 2m 12-es és 2m 10-es rud de csak picike géphez fogom használni vagy csak rövidnek ( pl: Z nek ) .

dm0jfi8u

Sziasztok!
Remélem nem baj hogy mindenkinek így egy HSZ-ben válaszolok,csak sajnos nem tudom elég sűrűn nézni a fórumot hogy mindenkinek azonnal válaszolni tudjak.

svejk felvetése felmerült benne is de gyorsan el is hessegettem,miszerint vékonyka lesz. Először úgy szerettem volna hogy alul 2 rúd,míg felül 1 (X tengelyről beszélek most) de azárt letettem róla : Mint kiderült,az egész megoldásról is. Valóban merev,masszív gépet szeretnék,szerintem akkor meg is fogok válni ezektől a rudaktól,másnak jó lehet egy kisebb gépre/gravírozóra.

Egyébként Bánkis vagyok,most következik majd a 7. félévem. Közel már a vége...  [#vigyor0]

( Komolyan megfontolásra vettem Petya lineáris szánjait memphis kocsijaival...csak a probléma ott kezdődik hogy 5 kocsi van összesen.
(1300 mm félbevágva [#vigyor2...pont jó az X és Y szánhoz. Csak nincs hozzá elég kocsi. Meg hát kicsit azért erősnek érzem a méretei miatt,bár akkor a merevséggel nem lenne gond,az tuti! )

Révész Richárd!
Köszönöm szépen a nagylelkű felajánlásod,megnézném képen,hogy is néz ki valójában. (A pdf alapján elég ígéretes )

Kulcsar Zoltan!
Mostmár célom tényleg valami erősebb mechanika...egyre inkább azon vagyok hogy eladom/cserélem őket.

Újabb fejlemény a meghajtást illetően : THK BTK1404C KX-3F07 jelzésű használt,de jó állapotú golyósorsót találtam Vaterán
http://www.vatera.hu/item/view/index.php?cod=175564870" TARGET=_fnew>Ő az!

Én szívem szerint lecsapnék rá,még a hossza is jó lenne. Mi a véleményetek?

besirkyjh

Szia  

Jo hirem van : van 2db ugyanilyen golyosorsom és ha Neked jo ebben az árban +posta küldöm is .
Használtak de kifogástalanok .
A többit magánban .

45-ös sin?! 20-as 25-ös elég lessz böven de már ezekhez is kell komoly massziv vázat épiteni és sporolsz egy csomo pénzt ( motorokra csapágyakra stb ) .

000000000

Szia Kicsa! A Cathiás fáljokat is el lehet kérni? Prgoramban megnyitva többet mutatna. A tengelyeket méretezted lehajlásra?

d05ixchbw

http://cnctar.hobbycnc.hu/Ricsi/THK%20HR%201530/" TARGET=_fnew>Itt vannak a képek a sínről.
Elég rosszul sikerült,de csak telefonnal tudok fotózni.

dm0jfi8u

Szép estét Mindenkinek!

Kulcsár Zolinak ill. Révész Ricsinek küldtem levelet.

nappeti!
Természetesen,bár egyre inkább csak tervecskéknek tűnnek a fájlok,elég szépen halad a fent említett kollégáknak hála az anyagbeszerzés : úgy néz most ki hogy a felépítése hasonló lesz ugyan,de például a lineáris rudak helyett lineráis szánok lesznek,a menetes szárat pedig golyósorsó fogja leváltani.
Viszont ilyen építőelemek mellett valószínű eggyel nagyobb zártszelvény is (most 40*40 mm ),illetve a fa,mint építőanyag 100 %-os száműzése is.

Jah igen, a tervek fent vannak a mappában ,Tervek.zip. Az 'X szán mozog' fájlt megnyitod és akkor ott tudod mozgatni,lehet hogy egy update-t rá kell nyomni,az asztal nálam pirosan jött most be. (V5R18-cal készült)