Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Kicsa

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

sanka74

Én is hasonlóan oldottam meg a szánokat mint Te.

Kicsa

Szia!
Sok sikert a Sulihoz!
A szánokkal mik a tapasztalatok? Láttam a mappádban a képeket...milyen vastag az 'alaplap' neked?

sanka74

Köszi! 8 mm az a része amire a kocsik mennek.Nekem bejött ez a konstrukció, egyszerű.

Kicsa

Szia!
Esetleg kérhetnék nagyobb felbontású képeket? Érdekelnének a részletek...Jól látom hogy neked acél az egész? Milyen súlya van kb a Z tengelynek? Illetve körülbelül milyen anyagi vonzata volt a fém építőelemeknek?

(Inkább átmenjek a te topicodba ezekkel? :)

Kicsa

Szerintetek a golyósorsó hegeszthető? Meg kellene toldanom az egyik végét,van benne egy M8-as menet. Ebbe gondoltam esztergáltatni egy 'csapot' aminek az egyik végén menet van,a másik pedig simán 8as átmérő. Ha behajtom ütközésig,szerintetek hegeszteni kellene vagy inkább keressek valami jó erős ragasztót? Nem szeretném ha majd kilazulna...ez egy toldás a kupplung és az orsó közé.

Illetve ma megrendeltem a kupplungokat : Vaterán 9e Ft+posta lett volna,ugyan ezt EBayen 4200 Ftból megúsztam,postával.
Szóval megérte! [#bee1]

Rabb Ferenc

Még véletlenül sem hegesszed! Biztosan eldeformálódik, és javíthatatlan lesz. Zsírtalanítás után használj menetragasztót, vagy sima kétkomponensű epoxit. Örökre vasalva! De ha nem bízol benne, egy vékony (max 1,6-2mm-es) illesztőszeggel kereszben átfúrva lebiztosíthatod. És ha nagyon kell, még bontható is mindkettő (a brezont kiütöd, a ragasztó pedig melegítésre meglágyul)

Célszerű volna az anyamenet belső végénél sugár irányban egy 1mm-es furatot készíteni. Itt a ragaccsal bekent menet behajtásakor távozni tud a levegő és a felesleges ragasztó

ra8nsmk6w

A ragasztást tanácsolom és ha van rá mód, a stiftet. Megfelelő átmérőben persze. A hegesztés útán már visszafordithatatlan problémák keletkeznek

Kicsa

Köszönöm szépen mindkettőtöknek!
Akkor szerintem maradok az epoxinál,illetve lehetséges hogy kap egy illesztőszeget is. Úgy is meg van lapolva egy részen az orsó,még megfúrni is könnyű lesz.

Rabb Ferenc

Még egy tipp: a csap sima végét elsőre készítsd nagyobb átmérőre. Aztán a végleges rögzítés után patronnal megfogva ( és a behúzószárban is központosítva) esztergáld a pontos méretre. Különben biztosan ütni fog.

Kicsa

Szia!
Köszönöm szépen a tippet,de félek hogy erre nem lesz lehetőségem. Ugyanis a terveket most készítem...talán egyik ismerősömön keresztül tudok venni alumínium alapanyagot is.
Onnan viszont kifújt a dolog,bár csak már ott lennék hogy minden ittvan,és csak megmunkáló segítséget kell keresnem.
Ugyanis sajnos nekem a legkomolyabb szerkezet ami rendelkezésre áll,az a menetfúró/metsző klt; se oszlopos fúró,se eszterga,se maró.
ui.:patronnal megfogva...tehát kellene készíteni egy patront amit felhasítok és azzal fogom meg az orsót a tokmányban?

Rabb Ferenc

A patronos megfogást nem egészen így gondoltam, hanem a tokmányt leszerelve feltenni a megfelelő méretű patront. De valahol valaki leírt egy nagyon praktikus golyósorsó végmegmunkálást. Talán Motoros? utána nézek...

ra8nsmk6w

Eben az esetben az egész történetet jobb ha egy ebben járatos szakemberre bizod. Nem sokan fognak tolongani.
Nagyon fontos az illesztett átmérő megválasztása. A lényeg az összeszoritott felület, átmérő és a rá merőleges homlok optimális megválasztása.

Kicsa

Hát igen,erre gondoltam én is!
Ebben a szellemben tervezem a gépet is,minnél kevesebb marós-esztergályos munka legyen...

Rabb Ferenc!
Azt hiszem,tudom melyikről beszélsz..mintha múltkor láttam volna,külön oldalon volt,képekkel illusztrálva. Bal oldalt voltak menük,és ott volt egy két jó ötlet külön fülön,mintha ott láttam volna. De kinek is  az oldala volt..nemtudom [#nemtudom]

yuagaci9g

Ha mar szakemberre bizod, szerintem a dorzshegesztes a nyero.
Regen hasznaltam ezt a modszert nagy csapagygolyok  
sza`rra hegesztesere

http://www.youtube.com/watch?v=-aEuAK8bsQg" TARGET=_fnew>Itt egy kis video; nem kell, csak egy eros esztergapad.

ra8nsmk6w

Ismersz olyan vállalkozót aki ezt egy darabnál bevállalja? A hegesztés útán még igy is kell esztergálni, pontosabban simitani mert a hossz méretek igy egy darabnál esetlegesek.