Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Kicsa

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Olyan tokmány van rajta mint amiről Laslie beszél.
megfelelő hosszú tengelyvégnél akár le is tudná lökni magát a B12 kúpról.

Kicsa

Értem!
De akkor az általam elképzelt tárcsával (ha kap egy csavart axiálisan) nem lesz baj? Lehet majd így használni biztonságosan?

svejk

Nem igazán vagyok képben mit akarsz vele, de ha a tárcsa agya is B12-es kúpos lesz és plusz egy rögzítőcsavar ragasztva akkor tuti...

Így vedd le az eredeti tokmányt:
(nem lesz a tengely vállának semmi baja, f@sza anyagból van)

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/rava_7.JPG" border=0>

svejk

Hmmm... a zárójeles rész miatt nem is biztos hogy egyszerű lesz a menetfúrás... :(

Kicsa

Köszönöm szépen a rajzos megértést segítő magyarázatot,így már világos a levétel menete.
Igen,a tárcsát alumíniumból gondoltam majd készítni,kúposra.
Rendben,akkor a ragasztást is felírom még... a menetvágástól pedig én is félek kicsit. Az a baj hogy ekkora furatot esztergálni nem lehet,maximum esztergán fúrni. Így viszont félek hogy nem lesz majd könnyű 'menet'...

4um5b65d

Ha nem tudsz menetet fúrni bele akkor valahonnan a gép váztól hozol egy 3-4mm es lemezt amit ráhajlítasz az ékszíjtárcsára (1mm légréssel).
Ez nem engedi elszállni a tárcsát ha lelazul.
Ha a lemezt elektromosan elszigeteled a váztól akkor kikapcsoltathatod vele a gépet amint a megmozduló tárcsa hozzáér a lemezhez és zárja az áramkört a B12-es kúppal.

doil

Sziasztok !  
Van vagy 25 db Fúrógép tokmányom vegyes fajták , ha jól értelmezem marószár befogására akarjátok használni ? mekkora fordulatot bír 1 ijen tokmány ? annélkül hogy széttrepülne , gondolom 28000 ret nem bír :(

4um5b65d

Milyen tokmányok, kulcsosak, vagy kézi szorítású  akkus fúrógépesek ?
Milyen állapotúak, mekkorák ?

doil

pontosan nem tudom mert melózok de holnap de ezt is meg fogom nézni , amit így fejből tudok ,
Tehát van gyorsszorítós , tokmánykulcsos , meg ojan is ami aksis fúrón volt :) van ami ujj és van használt is de nem agyonhasznált végül is hibátlanok , menetzárlatos fúrókról szedtem le :)

Kicsa

Szia!
Én pont azon fáradozom hogy leváltsam a tokányt és helyette ékszíjtárcsát fogok hajtani reményeim szerint.
Laslie!
Ez jó ötlet de első körben megpróbálunk majd menetet fúrni a kúpba. Mondjuk nemtudom hogy esztergán ekkora menetet (Szerintem M6-M8 maximum)nem is lehet vágni késsel,csak metszővel. Azzal pedig gondolom reménytelen...

svejk

A fúrásnál már kiderül hogy tudsz-e vajon menetet vágni bele.

doil

Szia azt tudom hogy elég kemény anyag :( nehéz lenne menetet furni bele :(  Azt nem tudod mekkora fordulatot bírnak ezek , Hatvani talira vigyek néhányat , majd válogatsz :)

Szalai György

Nézem a rajzodat. Miért tervezed a tárcsát ennyire a tengely végére?
Minél lejjebb van, annál stabilabb. A kúpnak lehetőleg a teljes felületén be kell feküdnie a tárcsába.
Akár annyira, hogy a motor csapágyházát már bele kelljen süllyeszteni a tárcsa aljába. Az alsó, legnagyobb átmérőjű szíjpálya már a csapággal egyvonalban lehetne.
Rövidebb, könnyebb szerkezet, jobb szerkezet.

Kicsa

Azért terveztem ilyenre mert ott kezdődik a kúp. Így az egész kúpon felfekszik a nagy átmérőjű rész,a vége viszont levegőben van.  
Most hogy mondod,tényleg sokkal jobb lenne ha közelebb raknám,csak még nem tudom a szíj szélességet. Most hasraütészerűen 10 mm a tárcsaszélesség,a valós adatra várok a cégtől választ. Viszont ha beljebb tervezem akkor a tárcsa vége a kúpra fekszik fel,a belsejét meg ha jól értem,lehet passzentosra csinálni hogy rámenjen a kilógó szárra.  
Köszönöm szépen az észrevételt,nagyon örülök hogy ilyenekért szóltok!
Elég sok dolog van ami valahogy 'egyértelmű' nekem,de a végén kiderül hogy nem a jó/legjobb gondolatmenet.

Kicsa

Sziasztok!
Szerintetek ezt a peremes részt az anyáról leszedhetem?
http://cnctar.hobbycnc.hu/Kicsa/%c9p%edt%f5elemek/Goly%f3sors%f3/" TARGET=_fnew>Két kép
3 csavarral volt összefogva de ha jól látom akkor ez simán rá van húzva csak? Mert nem nagyon akarja elengedni. A másik fele egyszerűen 'lecsúszott' róla...
Illetve hála svejk-nek,sikerült leszednem a tokányt is a motorról : Köszönöm!
[#worship]