Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Kicsa

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

Kicsa

Hát igazából a lassító áttétel is megoldható. Bár csak a Z-nél,nem utodm hogy szükség lenne-e rá.  
Lehet tudni tájékoztató adat szintjén hogy egy X kg tömegű golyósorsós mozgatáshoz megkora nyomaték kell? Gondolom függ az orsó emelkedéstől,bekezdéeszámtól...súrlódás adott,mi kellhet még? Fordulatszám? Vagy ez a méretezés nem ilyen egyszerű?

Szalai György

Nem olyan rettenetes, ha látja az ember leírva a példát. Csak behelyettesíti a saját adataival.
Foglalkoztunk valaha ezzel a motortengelyre redukált tehetetlenségi nyomatékkal. Volt egy „Képletek és számítások” topic, de nem találom. Helyette most a „Hajtáslánc méretezés” van, abban találsz módszert erre. De úgy látom sok minden (© svejk számításai) elveszett.

Kicsa

Megtaláltam a "Képletek és számítások" topicot,ott van a 2. oldal végefele.
Megtaláltam ott a Cap 6.0 szíjszámító programot,amit az Optibelt szíjakra terveztek,valószínűleg a PowerBelt is ezt használja. Csak nem megy az ingyenes regisztráció,üres emailt kaptam kód nélkül. Na nem baj,elvileg már kiszámolták nekem amit kell.

(én pedig a Hajtáslánc méretezést nem találom [#merges2]

svejk

A CAP/ progit direkt nem említettem, mert amíg nem érted meg a számolás lényegét úgy elvezet a málnásba hogy ihaj.. ez jellemző minden könnyítésre való kalkulációs progira.

Kicsa

Értem!
Akkor keresek valami anyagot amiből megértem,az a baj hogy az angol oldalon sok minden homályos,elsősorban a nyelv miatt.
De nem adom fel... [#hehe]

Kicsa

Sziasztok!
Új év,új tervek...de a gép építés folytatódik...egyenlőre csak elméleti síkon,nem sikerült első nekifutásra meglépni a 'határt'. Hogy miről is beszélek? Kértem árajánlatot a lakhelyemen levő általam ismert legnagyobb acéltermékekkel foglalkozó cégtől : kicsit elszomorodtam.Kérdezném tőletek hogy ez kb reális árfekvés-e,ezzel kell számolnom...avagy van olcsóbb beszerzési forrás is?
Amire árajánlatot kértem :

M.H.LEMEZ 20X1000X2000 S235JRG2

320kg/tábla   
265.-Ft/kg+Áfa

NÉGYZETVAS 40X40 S235JRG2

13kg/Fm      
260.-Ft/kg+Áfa

HÚZOTT NÉGYZETACÉL 40-ES S235

13kg/Fm   
395.-Ft/kg+Áfa

Hirtelen utánaszámoltam az egész tábla árának,kicsit megingatott...Az alumínium alapanyagról lemondtam,ezért néztem utána az acélnak...
Köszönöm szépen!

000000000

http://www.madarvas.hu/termek.php?a=List&ft=3&t=9" TARGET=_fnew>>>>>madarvas<<<<
ár visszonyitásra jó...

000000000

látom a 20mm acélemzt hogy tervbe veted gondolom aztalnak lene az alap anyagja olyan helyet érdemes keresni ahol le is darabolják modjuk lézer vagy plazma az nem huza el a hö...
lemez sikot csak hogy szálitás sem olcso és egy helyen meg csináltatni pénztálca kimélöbb...
hasonlo cipöben járok én is épen..

000000000

milyen lefogatási modszert tervezel az acél aztalra?
furatháló vagy profilhornyos....mágneses?

Kicsa

Igen tervbe vettem,de nem csak asztalnak.Terveim szerint ebből lenne az X híd lineárjainak az alapja is,illetve az egész hidat tartó két oldalsó lemez is ebből lenne. Illetve a Z tengely 'szerelőlapja' is ilyen lett volna...viszont így hogy ilyen ára van,azt hiszem alaposan át kell gondolnom a konstrukciót...
A lefogatási módszerem valószínűleg furathálós lesz,,ezt meg tudom csinálni majd talán a géppel,önmagát síkbamarva előtte.

000000000

szervos lesz?
milyen lineáris megvezetése lesz?
mekora lesz a géped munkaterülete?

Kicsa

Léptetőmotoros lesz. Kb 1 Nm-es léptecsek vannak hozzá,golyós orsókkal. Megvezetésre lineáris sín+kocsi,a Z és X tengelyen a 'jól megszokott' kocsis típus,az Y tengelyen pedig V alakú a sín és a hozzávaló kocsi.
Munkaterülete X - Y irányban kb 300 mm lesz,Z irányban pedig kb 100 mm.

279nwbpsa

Szia Kicsa!
Én most lettem készen az új gépem X-Z tengelyeivel.30-as és 20-as anyagokat használtam.(Mondjuk az orsók még nem lettek beszerelve.)
Minden az ócskavastelepről van,mert az általad is említett céget nem nagyon lehet megfizetni...
Fehérváron és környékén van rá lehetőség,hogy ilyen helyeken vásárolj.Az Áfás ár általában 90-130Ft között van.Csak aránylag gyakran ki kell látogatni,nehogy elvigyék a jobb darabokat az orrod elől. :)

Szalai György

Hát mit fogsz munkálni ezzel a géppel a 20x1000x2000mm-es acéllemez asztalon?

Kicsa

Szia!
Engem mindenhonnan elhajtanak,van ahova be sem engedtek. :) Melyik Méh-telepen érdemes keresgélni? Tudnál adni tippet? :) Illetve ha jól emlékszem,veled beszéltem Rava motor átalakítással kapcsolatban,a tieddel van már valami fejlemény/eredmény/tapasztalat?

Szalai György! Nem ekkora asztalom lesz,csupán ilyen anyagból gondoltam.A vastagság a lényeg,az asztal mérete jóval kisebb lesz : kb 250*300 mm. Viszont mást is szerettem volna ilyen vastagságú anyagból építeni,de kicsit elbizonytalanodtam,az árakat látván. Viszont ez a Méh-telepi ár jóval szebben néz ki... :)