Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Kicsa

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

Kicsa

A fene egye meg! Pont elkerültük egymást akkor...Ha ilyen nagy szaki vagy ebben a témában,esetleg a legközelebbi portyád alkalmával hozzád verődhetnék? Amolyan tanuló körútnak gondoltam,sajnos nem jártam ilyen helyen,nem tudom hogy hol-mit érdemes/lehet/szabad.

Lehet hogy azt a lemezt láttam én is,egy raklapon volt,akkor vitték oda. Volt még ott nagyobb tábla de jóval vékonyabb lemez,3-5 mm-es táblamaradékok,illetve a legalján valami kis kontúrvágott alkatrészeket tartalmazó hulladék darab. Mennyibe került az a lemez?

A motort csak felvetettem,egyenlőre egy marót szeretnék összerakni.Ha készen vagyok vele,utána kezdek gondolkozni esztergában,úgy érzem azt könnyebb lesz kivitelezni. Viszont most teljes erővel marógép...

A feketehegyin voltam egyszer régen,akkor engem sem engedtek be,viszont zárás előtt 10 perccel voltam,ekkora erre fogtam. Ezekszerint nem csak ez volt az ok? Nem értem,akkor ők csak felvásárolnak?

279nwbpsa

Az új nick nevem ezentúl Gubiszaki!  
Jobb,ha gyorsan helyesbítem is az adatlapomon.[#nyes]

Ha priviben cserélünk telefonszámot,akkor tudok szólni,ha megyek körülnézni...Bár elég ötletszerűen szokott alakulni az ilyesmi...

Kicsa

Remélem nem sértettelek meg vele! [#integet2]
Én életemben először jártam ilyen helyen,nem is túl sok sikerrel,ezért írtam hogy te ezek szerint szaki vagy.
Azért majd kérek egy árajánlatot olyan cégtől,aki esetleg készre vágná a darabokat,nem tudom hogy milyen árfekvéssel dolgoznak.

Kicsa

Egyre közelebb vagyok a gép építésének gyakorlati megvalósításához,egy újabb ötletet vetnék fel : Ha az X és Y híd lineáris vezetőit egy kb 60*40-es,vastag falú (3-5 mm)harmatára csavaroznám fel,szerintetek megfelelő lenne? Egy kb 700mm*180 mm-es külméretekkel rendelkező keretet szeretnék csinálni belőle,a keret kapna minimum egy merevítést a hosszabbik oldallal párhuzamosan. (Ez tartaná az órsót illetve a léptetőmotort is)
Felcsavaroznám a linerási vezetőket,majd kiöntetném sima zsákos betonnal.
Időközben sikerült beszereznem 70*10-es laposacélt,2 szálat illetve egy kb 80*80-as négyzetacél darabot,mintegy 180 mm hosszút. Jó nehéz...[#beka2]
Mindkettő édesapám jóvoltából érkezett...

Ha ez jó ötlet,akkor további kérdés : síkba kellene-e marni a zártszelvényt,mielőtt csavarozom a vezetőket? Milyen felületi minőségük lehet?

sanka74

Szia! Én ezt ugy csináltam hogy lapos alu rudat vásároltam, 60x20-ast illetve 50x30-ast. Ebbe mertam bele egy 2 mm mély és a lin vezeték szélességének megfelelő árkot, majd rögzítettem a lin vezetékekekt. Utána ezt az alu + lin vezetéket tettem az állványra illetve a keresztgerendára ami nálam 100 x 50-es alu gépépítő elem. A fotóimon láthatod. A zártszelvénnyel az a baj hogy síkba kell marnod, (pláne ha a keretet ugy akarod összehegeszteni), mivel nem igazán egyenesek, a lapos alu egyenesebb és jobban meg is van munkálva.Ezt tapasztalatból mondom, az első gépemen én is zártszszelvényekre tettem a lin vezetékeket, nem martam síkba, jó lett, nem szorúlt, könnyen pontosan járt, de ahogy most csinláltam ugy jobb.

Kicsa

Szia!
Megnéztem a topicodban a képeket és minden világos. Viszont az aluba is bele kell marni az árkot,amibe a sín beleül. Ha síkba marnám a zártszelvényt úgy gondolom jó lenne : viszont ha a zártszelvényt 'békénhagyom' és még arra csavarozok egy laposacélt (10 mm vastag) ,az síkbamarva megfelelő lenne szerinted?
A laposacél megvan,ezért szeretném mindenképp felhasználni. A zártszelvény pedig olcsó...ezért gondoltam rá. Gondolom az alu elég drága,tudsz körübelüli árat mondani hogy mennyiért vetted? Elég idegesítő hogy minden 'apróságra' külön árajánlatot kell kérni a cégektől...

sanka74

A 50x30-as 2,2 méter volt 12 ezer,kb 1400 Ft/kg. 2700kg/m3-el lehet számolni.Ugy is jó lehet,ahogy Te mondod, csak az a baj a 10 mm laposacélt ha görbe a zártszelvényed akkor elhuzza.De nem hiszem hogy 2-3 tizeden felül van a zártszelvény görbesége, akkor az már szerintem jó, bár nem tudom mihez építed a géped.Én az alut a Vasex-től vettem, igaz orosházán, de sztem ez országos hálózat.Külön kellett lekérnem, az 50x30-as és a 60x20-as nem egy járatos méret volt. A ferropont-nál is be lehet szerezni, bár ott nem nagyon örülnek a kis mennyiségeknek.

ra8nsmk6w

Ha nem bizol a zártszelvény sikjában ( én nem tenném) akkor használhatsz "beágyazó" műgyantát.
Loktite termék, A száma most nem ugrik be. Én azt használtam, nekem bevált. 24 órás, van idő közben a beállitásra és pozicionálásra. Késöbb már olyan mint a beton. Talán 6500 ft volt a két flakon, de egy nagy gépre is bőven elég

Kicsa

A zártszelvényben akkor nem bízok,viszont mellette szól a olcsóság és a merevség.
Ezt a műgyantát nem értem,azzal ragasszam rá a laposacélt? Ha igen,mi lenne ha az is hegesztett lenne? Csavarozni nagyon nem tudom a vastagság miatt,viszont ha ráhegeszteném,és utána lenne síkbamarva... ?Vagy akkor már túl sok a hegesztés?

A gép olyan univerzális lenne,tervben van fémmegmunkálás is. Viszont ahogy nézegetem itt az adatokat,a mozgó tömeget csökkentenem kell,nem lesznek megfelelőek a léptetőmotork,ha így haladok...

Kicsa

Sziasztok!
Megkaptam az első alkatrészt a leendő géphez. Vízzel lett kivágva,remélem sikerül a kép linkelés,először csinálom... [#bohoc]

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kicsa/%c9p%edt%f5elemek/Z/1.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kicsa/%c9p%edt%f5elemek/Z/2.jpg" border=0>

A furatok mindenhol átmérő 3-asok lettek,ezeket fúrom majd fel a megfelelő átmérőkre. Tudtok ötletet adni,hogy a belső kulcsnyílású csavaroknak hogyan süllyesszem be a fejét? Nem szeretném csak simán fúróval megfúrni mert ugye annak az alja kúpos,amire nem fekszik fel a csavar feje / alátét.
Köszönöm

neduddgi

Lehet kapni, ilyen süllyesztőt, úgy néz ki mint egy felköszörült marószár.
... vagy köszörülhetsz is magadnak, ha van hozzá eszközöd.

000000000

A furatokat is vízzel fújták (fúrták) ki? Milyen pontosság érhető így el?

neduddgi

Kb. ilyen:  
"A furatok mindenhol átmérő 3-asok lettek,ezeket fúrom majd fel a megfelelő átmérőkre." #219  

Tudtommal nem szokták kész méretre kérni a furatokat, "csíkos" lesz belül, viszont pozícióban vannak.