Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Kicsa

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

279nwbpsa

Saját gyártmányú Mk kúpos fortunát használok,ER25 patronbefogóval.A Rava csak pihen egy ideje már a szekrényben,nem használom pillanatnyilag.
Egyébként meg egy böhöm frekiváltó van hozzá beállítva,egy potival,meg egy be-ki kapcsolóval. :)

Kicsa

Értem! Akkor keresgélek még,legfeljebb felkeresem az illetékeseket és tőlük megpróbálok információt kérni.
Egyébként most kaptam a hírt,egy újabb adag alkatrész készen van : ezzel a Z tengely majdnem össze is állhatna. Hétvégére rakok fel képet is majd... [#wave]

Kicsa

CATIA KÖNYVEK!!!
Akit érdekel az említett könyvrendelés,kérem sürgősen jelezze felém e-mailen.
Amit tudok : A könyv 3 kötetes : egy vékonyka parancsösszeoglalás illetve két olyan könyv amiben a szerkesztés -modellezés menete van leírva.
Sajnos a héten jó lenne leadni az igényket,én pedig holnap jövök csak be a suliba.

Mindjárt megpróbálok utánanézni,belenézni hogy hogy is néz ki,mi van bent a könyvekben,az ára pedig 3500 Ft a 3 kötet.

Kicsa

Szedlay Pál

György!

Lenne egy kérdésem.
Itt sok az alu gép és a lineáris vezetők anyaga acél. Mondjuk a garázsban télen 10C fok nyáron 30C fok van. A két anyag hőtágulása nagyon különböző.
Hogyan fognak viselkedni a köszörült acélvezetők az alumíniumhoz csavarozva?

Szalai György

Az alumínium lineáris hőtágulási együtthatója kb. kétszerese az acélénak.
Ha összerögzítem őket, akkor készítettem egy jó kis bimetál-t. Hőmérsékletváltozás hatására a szerkezet görbülni fog, az acél lesz a belső íven, az alumínium a külsőn. Nem tudom kiszámolni, hogy 30 – 10 = 20C fok hőmérséklet változás hatására 1m hosszon menyi lesz a görbület rádiusza, pedig abból tudnám, hogy mekkora elvárt pontosság esetén zavaró ez. Szerintem függ a rétegek vastagságától is, nem csak a hossztól.
Azt gondolom, hogy alumíniumból épült gépváz esetén nem lehet akkora a méret is és az elvárt pontosság is egyszerre, hogy ez a görbület, zavaró legyen.
Ha mégis akkora és olyan pontos gépet kell alumíniumból építeni, akkor a formai kialakítással megkerülhető szerintem ez a probléma.

Szalai György

Pontosabban pozitív hőmérsékletváltozás hatására az acél lesz a belső íven, az alumínium a külsőn.
Fordítva meg fordítva.

Kicsa

Ez nagyon érdekes,amit írsz!
Viszont azt nem értem,hogy az acél sín mereven csavarozva van. Vajon enged ennyit? Érzésem szerint az alumínium sokkal inkább hajlik,az acél pedig törne. Ugye az alu ötvözött,az acél pedig edzett. (mivel futófelület és köszörült,gondolom martenzites és nem szferoidites,azaz rideg)

Torro60

Szia Kicsa!
Küldtem mailt!

7vpav5d32

Ez már valamikor a Szobrász topikjában ki lett vesézve.  
"A Pügmalión projekt A-tól Z-ig (lezárva)" 359-től.

Szalai György

2007. okt. 28. !!! Jól működnek az agysejtjeid. [#wave]

Kicsa

Sziasztok!
Újabb alkatrészek készültek el,ezzel a Z tengely építőelemei majdnem teljesen összeálltak. Még egy felfogó lap hiányzik illetve egy golyósanya rögzítő.Látszik hogy azért van még vele utómunka,de remélem ezeket egyszerű lesz kivitelezni.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kicsa/%c9p%edt%f5elemek/Z/4.jpg" border=0>

Kicsa

Üdv Mindenkinek!
Újabb fejlemény,tegnap megérkeztek a váz elemei. Kicsit masszívabbak lettek mint vártam,de hát ez ugye csak előny... [#bee1]
Az oldallapok és az X-et tartó hátlap 30as,az alaplap és a merevítők pedig 25ös lemezből vannak.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kicsa/%c9p%edt%f5elemek/vaz1.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kicsa/%c9p%edt%f5elemek/vaz2.jpg

Illettve kellene valami jó ötlet elektornika dobozolásra,adott jelenleg ez :  
http://cnctar.hobbycnc.hu/Kicsa/%c9p%edt%f5elemek/elektr1.jpg" border=0>

Jó lenne átépíteni más dobozba,ahol befér mellé még egy közepes trafót a Rava motornak,illetve a fordulatszabályzó áramkör,amit Svejk mappájában találtam anno. Gondoltam ilyen nagyobb műanyag szerelvényes dobozra de nem találtam megfelelőt,néztem Vaterán meg társain...

Sanyi Bá

Műanyag és alu dobozok kaphatók:Budapest Gyömrői út 86, Tel:(1)260 77 30, (1)262 45 29

000000000

Klassz lett a gépvázad. Egy PC-házba minden kényelmesen elfér és nagyon olcsó is.

Szalai György

Hát nem gyenge!
Ja. Számítógépház. Kell egy COMPACT Proliant doboz? Kerülgetem csak. Sok minden belefér.
http://www.govbids.com/Post/surplusauctions/pics/6242009110254AM5227CompaqProliant_5500_Server.jpg" TARGET=_fnew>Valahogy így nézett ki, mielőtt kibeleztem.