Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Kicsa

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Klassz megoldás! Aluba is önmetsző?

50vczszyp

Mi is használunk Ensat-ot a cégnél, de csak aluöntvényekhez, mert azok nem olyan kemények mint az AlMg4,5 vagy a Certal. Szerszámalumíniumba csak akkor használjuk, ha azt a csavarkötést gyakran kell bontani.

Kicsa

Szép napot mindenkinek!
sanka74! Néztem a dobozodat már,csak nem találtam meg Vaterán. Nem tudtam hogy milyen néven is keressem...viszont félek hogy ebbe pont nem férnék be : a képen látható elektronikához jön még egy frekiváltó + tápja + kiegészítő elektronika.Ezért maradok Szalai György ajánlatánál,ott biztos nem lesz gond. [#vigyor2]

A csavarozást tekintve pedig utánakérdezek hogy pontosan mi milyen összetevőjű,azért feltétlenül érdekelne ennek a menetes perselynek a beszerzési helye és ára.
Most hogy átfutottam a pdf-en,beugrott : láttam már ilyet,csak annak Helicoil volt a neve. Spéci szárra kellett kézzel feltekerni ütközésig majd bele a furatba. Ha jól emlékszem,ott nem volt menet metszve,csak simán furatba ment...

csewe-nek pedig írtam levelet!

mxjj54gxi

Szerintem a helicoilhoz is kell a spéci menetvágó, ami megvágja a menetet, amibe betekerhető a betét.
http://www.rdgtools.co.uk/acatalog/Thread_repair_kits.html

88nwcf22d

Igen, és be is szoktuk ragasztani biztos ami biztos alapon.

f35ezvjs

Szia!
Egy jó tanács!
A frekiváltót és a vezérlőt nem lehet egydobozba tenni!! Nagyon nagy zűröket is előidézhet.
A frekiváltót teljesen bezárva egy fémdobozba szabad csak tenni. A frekiváltót a marómotorral csak árnyékolt vezetékkel szabad összekötni és földelni az árnyákolást. Ha analóg vezérlést alkalmazol /külön potméter és külön kapcsoló/ szintén árnyékolt vezeték, és  akkor azt is ajánlott leföldelni. A számítógépet mind két egységtől a lehető legtávolabb helyezd el. Voltak már galibák a közelségből is.

Kicsa

Könnyen lehet,nem most volt a dolog.  

Deák Úrnak köszönöm a javaslatot,úgy érzem hogy mostmár vázolni tudom az elképzeléseimet elektronika terén,ezek szerint szükség is van rá.

Fő elemek :  

-H1 vezérlő+táp lágyindítóval.
-Tuba István féle PIC-es frekvenciaváltó + Rava motor + táp,ami jelenleg hiányzik.

Eddigi elképzelés szerint a Szalai György által felajánlott gépvázba lenne szerelve minden fő egység,a gép pedig kapna egy kis vezérlődobozt az oldalára : Ebben lenne egy főkapcsoló,néhány visszajelző led,egy választó kapcsoló(kézi fordulatszámállítás vagy Mach általi) illetve az E-Stop gomb.

E szerint akkor minden mehet bele a Pc házba,kivéve a frekiváltó : ez kapna egy külön fém dobozt,földelve. E külön doboz akár helyet kaphatna a gépváz X híd hátulján is,elég közel is lenne a motorhoz. (kb 30 cm-es vezeték elég)

Kérdések :  
-Ez esetben a főorsó tápot hol helyezzem el?A Frekiváltó mellett a hátoldalon vagy lent a dobozban?
-Így megfelelően zavarvédett lenne az egész?  
-Milyen megoldással lehetne azt megcsinálni hogy a gépen elhelyezett 'Főkapcsoló' az egész elektronikát lekapcsolja? Esetleg a fő betápot egy relével szakítani? Ekkor a relé honnan kap állandó áramot?
-Szeretnék oldható csatlakozókat mindenképpen úgy,hogy a vezérlőegységet és a gépet külön lehessen mozgatni : Van valakinek jó ötlete erre? Vagy inkább bent a dobozban legyen minden sorkapcsos,10 perc alatt úgyis szétszerelhető?

Köszönöm szépen mindenkinek a véleményezést!

Szalai György

A Proli doboznak vannak vaslemez szerelőlapjai, amik ki-be csavarozhatóak. Egymástól elválasztva, mágnesesen is árnyékolva pakolhatók be a panelek.
Mindég ajánlom árnyékolásra a „Sólet pácolt libahússal” konzerv dobozának anyagát. (Vigyázat a csípős kolbászos nem jó!) Ezzel minden szétárnyékolható elektromosan és mágnesesen is.
A masinára Emergency Stop kapcsoló vagy nyomógomb dukál, ami a főtáp kimeneteket kéne hogy lekapcsolja egy kicsi mágnes kapcsolón keresztül. A segédtáp ilyenkor bekapcsolva marad, az csak a doboz áramtalanításakor kapcsolódik ki.
A jó minőségű, véletlen kihúzás-biztos csatlakozó drága, a hitvány kirázódós meg mindég bajt okoz. Jó és olcsó megoldás lenne a dobozban, érintésvédett helyre szerelt összedugható sorkapocs, ha a belekötött vezetékeket jól tartja egy csavarozható bilincs. A gép felőli vezetékvégek meg fixen bekötve, bilincsel rögzítve.

svejk

Szabályos szerelés esetén jól megfér minden egy dobozon belül.

PSoft

Többször szereltem már elektronikát,PLC-t,frekiváltót közösen fém,lemezszekrénybe (pl.Rittal).

Volt,hogy a "panelPC" is be volt szerelve az ajtóra.
Sose vesztek össze egymással.

Ha mindent a gyártók ajánlásai alapján szerelsz,nem lehet probléma.

Egyújabbgépépítő

Megfelelő elhelyezéssel és kábelezéssel lehet minden egy dobozban.
Nekem volt olyan hogy 2 frekvenciaváltó és a CNC vezérlés is egy dobozban kapott helyet.
Semmi gond nem volt az összeállítással.

Kicsa

Köszönöm nektek,akkor megpróbálkozom első körben az egy dobozos szereléssel.
Közben megtudtam a gépváz elemek anyagait :
Az X hátlap és az alaplap MgSi1,az oldallapok anyaga Zn7075(certál),a merevítők pedig Duralból készültek.

Szalai György

Milyen messze kerülne a vezérlős doboz a gépváztól?

Kicsa

A vezérlő doboz a földön lenne,a gép pedig egy kb 80 cm magas asztalon kapna helyet,pont fölötte.

ht0cjk58i

Hát igen mehet minden 1-be, jó kis vegyes vágott.A gyári gépekben pl:SCM-ROVER 2db számitógép, 5db freki váltó,PLC,elktonika,speckó célirányú vezérlő panelek,mágnes kapcsolók,táp,monitor,stb... van 1 vezérlő házba építve.Sőt a gép törzs és a vezérlö közti kábel köteg van 5m is,na persze némelyik gépen a föleg az SCM-nél optikai kábel is van vezérlésre.Rengeteg kábelt meg spórolnak vele,de nem olcsó.Van szerencsém hozzá minden nap.PLC gyanánt 1 számitógép speckó PCI kártyákkal látja el a tengely vezérlést,innen megy a jel a freki váltóba majd a géptörzsbe.Az optikai jelek meg a pneumakikus szelepeknek viszik a jelet.Szóval minden mehet 1-be,de a kábelezésre figyelni kell.