Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Kicsa

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Igazából egy igazi E-stop-nak sokkal komolyabbnak kellene lennie mint egy egyszerű hálózati kikapcsolás.  
A tápegységek pufereiben bőven van annyi energia hogy adott estben a hálózati leválasztás után még pár mm-et mozdul a gép, mely szerencsétlen esetben végzetes lehet egy maróra, de akár írhatnánk egy ujjpercet is :(
Ilyen esetben szükséges lenne a szekunder oldali egyenáram megszakítása, vagy akár rövidrezárása is.
Frekvenciaváltóknál, szervovezérlőknél hasonló a helyzet, ott általában külön lehet konfigurálni egy bemenetet vészstop funkcióra mely a lehető legrövidebb idő alatt leállítja a motort, függetlenül attól hogy az erősáramú betáplálást is megszakítottuk.
A fentiek túlzott óvatoskodásnak tűnnek, de nekem már szorította oda a csuklómat hobby gép, pedig csak kis vacak léptetőmotoros volt.

Kicsa

Először az EStopra reagálnék : Nem tűnik túlzott óvatoskodásnak,erre gondoltam én is. Csak úgy éreztem hogy ennyire nem kell belemenni,a lényeg hogy a táp megszűnjön. Viszont az EStop gombomnak van 1 záró és 1 bontóérintkezője is : A bontó megszakítja a tápot,a záró pedig akkor esetleg kapcsolhatna szintén egy mágneskapcsolót :  
Egyik pólusa adná a Mach számára a végálláskapcsolókon keresztüli szoftveres Állj! parancsot,a másik két pólusa pedig rövidrezárhatná a H1 vezérlő illetve a Frekvenciaváltó betápját. Csak mi van akkor,ha a rövidrezárás előbb megtörténik mint a hálózati leválasztás? "Füst és lábdob'? :(
(Ha lassan nyomom a gombot,hallhatóan nem egyszerre kapcsol a két érintkező :(  )

Illetve a SSR relé...Átgondolva bátran kicserélhető a dolog,az is hasonló elven működik,nem? Csupán a behúzó feszültség más,de mivel a kulcsos kapcsolón illetve a Charge Pump relén keresztül lenne ez is kapcsolva (ez az elképzelés így maradhatna ? ) ,csak ki kell cserélni.

svejk

Igazán bombabiztos megoldás nincs.
Itt pedig csak általánosságokról lehet írni mert a gép konkrét kivitele sokban befolyásolhatja a tervet is, ezért a géped ismerete nélkül konkrét tanácsokat is hiába vársz.

Egy E-Stop gomb érintkezőin nem vihetsz át esetenként több 10 A áramot és főleg nem zárhatsz rövidre vele több ezer uF-os kondibankot.

Igen rakhatsz helyette mágneskapcsolót.

Irányelvek amiket lehetne sokáig sorolni:
-Hálózati vagy nagyfeszültségű elemeknél lehetőleg kétsarkú leválasztás.
-Minden védelmi funkció bontásra aktiválódjon.
(beleértve a végállásokat is)
-Védelem esetén minél rövidebb idejű megállások

Kicsa

Az első mondatod egyszerre szomorított el és meg is könnyebbültem tőle.
Az előbbieket figyelembe véve :  
Egy mágneskapcsoló,ami kétsarkú leválasztással kapcsolja az egész betápot. Ez lenne a főkapcsoló,a behúzótekerccsel sorban a kulcsos kapcsolóval és Charge Pumppal.
Ezek kimenetén lennének a digitális tápegységek primer sorkapcsai,majd utánuk sorbakötve egy 2. mágneskapcsoló,ami a lágyindító tápját kapcsolja. Erre lenne kötve a két motortáp.
Behúzótekercsével sorban az EStop gomb bontó érintkezője...körülbelül ennyiből állna a dolog. Így már azért elfogadható szerinted?

Létezik mágneskapcsolóból olyan,ami simán beszerelhető egy sík felületre,mindenféle sín és egyéb dolog nélkül?

svejk

Első olvasatra majdnem jó, de mivel húzatod meg a mágneskapcsolót ha minden táp primerjét megszakítja? [#circling]

Rajzold le magadnak és megtalálod az anomáliákat.
Egy jó rajz többet ér száz szónál...

Kicsa

Valóban,ezt nem írtam. Mivel mindenhol 24 Vos mágneskapcsolókat találok csak,így kell még beszereznem a sokadik segéd és főtáp mellé egy 24 Vos tápot is,direkt a 2 mágneskapcsolónak. Ez mindentől függetlenül lenne hálózatra kötve,ez lenne a "legfölsőbb szinten" [#vigyor2]

A rajzokkal próbálkozom de kicsit össze vagyok kuszálódva,elég sok cucc lesz,amit össze kellene egymással hozni.
Érdeklődnék,szerinted ebből 2 db megfelelő lenne számomra?

http://elektronika.vatera.hu/ipari_gep_berendezes/erzekelok_szabalyozok/omron_20amperes_magneskapcsolo_24dc_behuzoval_1454528013.html" TARGET=_fnew>Mágneskapcsolók
Kicsit nagy nmind a 20 A,mind a 4 pólus de legalább olcsó...így is félek hogy nem tudom eladni az SSR-eket...[#smile]
Illetve ezt hogyan tudom rögzíteni,jól látom hogy ez ilyen sines megoldású?

svejk

Igen tudnád használni.
Kis méretűek, halkak de polarizált a behúzótekercsük és a használtak egy idő után szeretnek szorulni, nem minden kontaktust zárni.
De én is szoktam ilyeneket használni.
természetesen mint majd mindegyiknek, ennek is van átlósan két csavaros rögzítőfüle.

svejk

Mivel "össze vagy kuszálódva" még inkább érdemes rajzolni, majd egy két nap múlva elővenni és a hibákat kijavítani.  
Jellemzően az ember hajlamos arra hogy egy adott rajzot egymás után akár százszor is átnézve helyesnek véljen, holott kapitális hiba van benne.

Kicsa

Rendben van,köszönöm szépen!
Még annyit kérdeznék hogy itt a 24V-ot egyszerű kis trafó+egyenirányítással elő lehet állítani? Tehát mennyire érzékeny a pontos feszültségre? Kérdeztem az eladót is,de bennetek megbízom...

svejk

Igen, elég egy 24-30 V közti pár W-os táp.

xfg6v697j

esetleg használhatna AC 230V behúzótekercses relét is.

Szalai György

„Igazából egy igazi E-stop-nak sokkal komolyabbnak kellene lennie mint egy egyszerű hálózati kikapcsolás.”
Osztom a véleményed. De mi kéne még bele és mikor?
A mellékhajtás motorvezérlőt nem lehet felkészíteni rá, hogy egy vészstop bemenet inaktív állapotba kerülése esetén, a teljesítmény fokozata válassza le a motort a tápról és zárja is rövidre a motor kapcsait? Vagy célszerűbb volna ezt a funkciót egy külön FET áramkörre bízni, ami egyszerűen rövidre zárná a motor kapcsait, a vezérlő meg ettől úgyis letilt?
Szerintem inkább az önálló rövidzár áramkör, külön segédtápról, volna a jobban adoptálható megoldás. Figyelhetné a biztonsági véghelyzet érzékelőket, benyúlás érzékelőt, program lefagyást, több nem jut eszembe. Csonttörésre is alkalmas gépeken indokoltnak gondolom. (100Nm lineáris nyomaték környékén húznám a határt.)
Van erre ipari megoldás? Milyen munkavédelmi szabvány vonatkozhat erre?

Szalai György

MSZ EN ISO 13850:2007 Gépek biztonsága. Vészkikapcsolás. Tervezési alapelvek
Felhajtani, elolvasni.

svejk

Direkt meg sem említettem :(

svejk

A gyári vezérlőkön minden van ilyen bemenet, még a léptetősökön is egy tiltás.