Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Kicsa

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Azért 4d, mert ha jól emlékszem nem ismert az alumíniumod szilárdsága, de biztosan elég a kevesebb is, csak ne szakítsd meg a befogadó menetet. Azért legalább 8.8 szilárdságú csavar, mert annak már normális, (Ra=0,5um körüli) az átlagos felületi érdessége. A puha csavarok menetfelülete is kaki, az pedig nem mindegy, hogy mekkora csavaró nyomaték hatására ékelődik be, és akkor mekkora húzóerőt produkál. Főleg esetleg egy puha anyagban.
De hát ezt csak én gondolom.

Kicsa

Hát a főbb dolgok anyaga ismert : Dural ill. Certal. Nem a puha fajta,de azért törekszem a jó hosszú menetek fúrására és a hosszú csavarok alkalmazására.
Illetve még az elektronikával kapcsolatban lenne kérdésem,ha lehet [#smile] :

Vennék kábeleket a PC házon belüli kábelezéshez is illetve a 'kapcsolószekrény' és a pc ház összekötéséhez is : Utóbbi feladatra lenne 7eres(7X1mm2)-es és 18eres(18x0,5mm2) kábel. Ezek gondolom megfelelőek lennének led viszajelzőkhöz,kisfeszültségű táp hozzávezetéshez,stb...Viszont a házon belüli kábelezéshez rendelkezésre állna 2.5 mm^2 keresztmetszetű (kék) tömör illetve szintén ekkora keresztmetszetű sodrott (fekete) vezeték.

Ezekkel oldanám meg a 230-as kábelezést,ez megfelelő keresztmetszet lenne erre a feladatra? Nem okoz problémát hogy 'vegyesen' lenne sodrott és tömör kábel?

Szalai György

Vezeték keresztmetszet dolgában tudni kéne, hogy mekkora motortekercs áramokkal és mekkora tápárammal kell számolni. Méghozzá nem ártana csúcsáramot és átlagáramot is tudni. Jól emlékszem, hogy léptető motorjaid vannak?
Ha a léptetőmotor kiválasztásakor törekedtél a kicsi impedanciás típusra, (mert azzal kedvezőbb működési paramétereket érhetsz el) akkor a vezetékezésnél is törekedni kell a kicsi körimpedanciákra, másképp hamar oda veszhet a motor előnye. Ez indokolhatja nagyobb keresztmetszetű vezeték választását, attól, amit az átlagáramra méretezés egyébként megkívánna.
http://digita.uw.hu/VillM/muvek_02.pdf" TARGET=_fnew>Az áramok és a motorellenállásod ismeretében innen választhatsz keresztmetszetet.
A sodrott és tömör vezeték keveredése semmilyen elektromos problémát nem okoz, csak a szerelhetőség terén van köztük különbség. Puffer kondenzátor utáni áramkörökben törekednék a csúcsáramra méretezett keresztmetszetre, és az összetartozó érpárok sodrására. Az összes léptetőmotorokat tápláló vezetéket közös árnyékolásba tenném. A jelvezetékeket a motorkábelek árnyékolásán kívül, külön árnyékolnám.

Kicsa

Igen,léptetőmotorok lesznek. A választásnál nem törekedtem ilyen dolgokra sajnos,akkor még az ára volt nagyon szimpatikus.
Sajnos nem tudom fejből a felvett áramot,de tekercsnként olyan 1.4 Are saccolom körülbelül. Persze othon meg tudom nézni pontosan.

A bejövő fő tápvezetéken átfolyó áram is saccolható : A léptetőmotor táp 400 W-os,a főorsóé is olyan 350 W körüli. Ehhez jönnek még kiegészítő segédtápok meg egyéb dolgok,szerintem 30-50 W mindennel. Persze ezek a trafók névleges teljesítményei...

xfg6v697j

2.5 mm^2 tömör vezetéket villanyszerelésné AC 230V 25A-hez hastnálják, az az 5.75 KW-ot bír.

000000000

Az a kérdés, milyen környezetben. Ha eléggé hőszigetelt helyen fut, és/vagy több hasonlóan terhelt társával együtt, jóval kevesebbet szabad beleengedni, mert megolvad a szigetelés. Vannak erre ökölszabályok, de pontosan is számítható a körülmények ismeretében.
szia: Balázs

Szalai György

Egy-két méter hosszon, egy négyzetmilliméter vezeték keresztmetszetre tíz amper csúcsáram erősséget szerintem megengedhetsz. Akár sok eres kábel, akár csőbe húzott bármi esetén.
De légy szíves nézd meg a léptetőmotorod tekercsellenállását. (Hány Ohm.)

Kicsa

Megnézem mindenképpen. Bár ha a kábel ilyen terhelést is elvisel,szerintem nem lesz probléma.  
Holnap este már tudok biztosat mondani...

Kicsa

Megnéztem a léptecseket : 1 db Vexta PH268L-01-es és 2 db PH268-21 -es típusú motorokról van szó.
Mindhárom motor 5.4 V,1.5 A áramfelvétel,3.7 Ohm tekercsellenálással.

(Kapva kapnék az alkalmon,esetleg nem tud valaki hozzájuk hivatalos adatlapot? Egy kis papírfecnit találtam csak neten,ahol megtudtam hogy NEMA23-as méretek illetve kicsivel kevesebb mint 1 Nm-es darabokról van szó)

Szalai György

A H1 vezérlőd gyártója szerint, az 5,4V alapfeszültségű motorra kb. 5-ös tuningtényező alakul. A vezérlő ajánlott motortáp feszültsége ehhez a motorhoz 5,4 x 5 = 27V
Átlag (nem csúcs) motor tápáram számításra a névleges motoráram kétszerese, szorozva a motorok számával, és osztva kettővel módszert adja. Nálad ez (1,5 x 2 x 3) / 2 = 4,5A átlagáram. Ez az áram kb. 0,5mm2 vezeték keresztmetszetet indokolna a tápegységed puffer kondenzátora és a motorvezérlő közötti párszor 10cm szakaszra.
Ugyanezzel a módszerrel számolva a motorvezérlő és a motor közötti kb. 2 x 1,5m (oda vissza) vezeték szakaszra az (1,5 x 2) / 2 = 1,5A átlagáram adódik, ami 0,2mm2 vezeték keresztmetszetet indokol. Az így létrejövő rézvezeték hurok ellenállása 0,255 Ohm, a 3,7 Ohmos motortekercs ellenálláshoz képest elhanyagolható érték. Ezen a fenti áram hatására 0,38V feszültség esik, az sem zavaró. A keletkező 0,57W teljesítmény veszteség nem fogja a PVC szigetelésű vezetékekre megengedett max.70C fok közelébe melegíteni a kábelt, még akkor sem, ha mindhárom motor átlagáramon dolgozik.
A 0,2mm2 annyira vékony kábelér, hogy szerintem ettől csak vastagabbat fogsz használni, már csak a mechanikai ellenállóság okán is. Vastagabb vezeték az kisebb áramsűrűséget, kisebb veszteséget jelent, de a 3A / mm2 az már tekercsekre is megfelelő áramsűrűség.

besirkyjh

Szia  

Az ilyen léptetökhöz én a Liycy 4X 0.34 es vezetéket szoktam használni ( kb 130ft/m ) .

sanyi84

Szia Kicsa! Mérd ki a léptetőd nyomatékát, adsz neki 1.5 A vagy labortápról vagy a vezérlőről és álló helyzetben 100 mm es erőkarra teszel egy 2 l es üveget, addig töltsd míg nem kezd el megugrani. Mérlegen megméred és megkapod hány Nm, 0.5 Kg közelítőleg 100 mm erőkaron 0.5 Nm.

Kicsa

Hú de szép levezetés,köszönöm szépen! Viszont ismét akadt egy kis 'gond',a torroid trafó 32 V-os szekunderrel rendelkezik. Nem félek tőle,mivel a másik léptecseket is ez a trafó vitte,ami 5.2 V-osak voltak. Melegedtek is,viszont ha visszaveszek az áramból a vezérlőn,akkor nem is fog melegedni majd. Más baj történhet?

Zoli! Köszönöm szépen neked is az ajánlást,esetleg valami beszerzési forrást tudnál mondani?  

sanyi84! Ha jól emlékszem,0.89 Nm. Az adatlapot nem a nyomaték miatt kerestem,hanem jó volna több adatot megtudni róla.

Szalai György

32VAC esetén sem éred el H1-re megengedett max.50V motortáp feszültséget. De minél jobban megközelíted annál erősebben melegednek a Fet-ek szupresszorai.  
A némileg magasabb feszültségű motortápod hátránya, hogy alacsony fordulatszámú üzemben intenzívebben melegszik a motor, mert a szabályzó nem képes leszabályozni a motoráramot az alacsony fordulatnak megfelelő kicsi motor impedanciához. Előnye pedig egy magasabb fordulatszámú üzem lehetősége, mert nagyobb feszültséggel nagyobb fordulatig, nagyobb motor impedanciáig tartható a Chopperes, szabályozott működés.

besirkyjh

Probáld ezt .
Lehet csak nagyban adnak ennyiért de valamennyire én is vevö lennék .
Egyébbként én itt veszem Debrecenben a Modul boltban .

http://www.04kv.hu/Termekeink/cable_mindentipus_8" TARGET=_fnew>Kábel