Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Kicsa

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

Szalai György

„Ezután lenne még egy panel,egyenirányítás és puffer...szerintetek azt erre pakoljam még rá vagy külön nyákot neki?”

Három egységet tartanék elegáns megoldásnak, egymás mellett.
Téglalap alakú lágyindító panelt, és külön egy ugyanakkora egyenirányító panelt a pufferekkel. Mindkettő a toroid vetületével megegyező oldalméretű és a toroid két oldalán, függőlegesen foglal helyet.
A toroid vezetékei a panelokba forrasztva. Sorkapocs csak a lágyindító 230VAC betápjának és az egyenirányító panel DC kitápnak kéne. Oda viszont emeletes sorkapcsokból egy sor, hogy szétágazhass belőle. Minden sorkapocs a panelek felső szélén helyezkedik el és a csavarjai a szerelés irányába állnak. Teljesítmény ellenállások függőlegesen és felül, elektrolit kondenzátorok vízszintesen és alul.

A lágyindító panelednek hol lesznek a felfogató csavarjai?
Milyen forrszem az, ami nem csatlakozik sehová?

Szalai György

Ha az LPT kártya és a táp sínek egy anyapanelen kapnának helyet, amibe csatlakozhatnak a tengelymeghajtó kártyák, akkor rend lenne és örömmel nyitogatnád a tetejét.
Lehet nyákon is keresztbe meg kasul. Átkötéssel vagy kétoldalassal, akár egyik oldalt függő, másikon vízszintes sávszakaszok és furatokon át össze mátrixolva. A két nyákréteg közötti átkötés megvalósítja akár egy minkét oldalon beforrasztott alkatrész láb is.

besirkyjh

Szia  

Ezen dolgozom gözerövel ,de ahoz hogy ez meg valosuljon "beállt" nyák terveknek kell lenni ( most zajlanak a tesztelések ) .

000000000

menyire meg bizhatok ezek a mágnes kapcsolok?
gondolkodok én is ilyesmi be épitésén de nem nagyon találkoztam még minöségi mágnes kapcsoloval ami jo áron is lene valamelyik érinkezöje mindig ki hagyot ha nem volt hasznáva egy ideig ez igen nagy probléma ha meg bizhatoság lene a lényege!

besirkyjh

Szia  

Valami jo nagy szilárdtest relé ( 25 - 40A ) ?

000000000

azt hüteni kell nem is kicsit......!
nincs helyem a dobozban sajna + hütésnek  akor az is jolet volna!

Kicsa

Hát nem mondom hogy minden teljesen világos,de próbálkozom. A gond az hogy a trafó egymás mellett fér el,a ház hátuljában,a panel pedig (táppanel) a gépház elejében lenne,lent.  
Raknék egy képet is,csak nekem nem megy most a HunBay.

A lágyindítón még nincsenek rögzítő fülek,az egy forrszem,amire gondolsz,az a relé váltóérintkezője. Arra nincs szükségem,ezért nincs kötve sehova sem. (ilyen relém van itthon)

mambablack! Nem tudom,mennyire megbízhatóak...először SSR relével terveztem,meg is vettem a 2 db-ot, #341. Ezek helyett vettem a mágneskapcsolókat,még nem használtam őket.

ui.:a nickedből hova tűnt a 2009? :)

Kicsa

Itt az ígért kép,mostmár megy nekem is a szerver. Bent van már a H1 is illetve a frekvenciaváltó is...

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kicsa/Tervek/tavlat1.jpg" border=0>

000000000

értem! bár ez omron nem lehet olyan rosz meg bizhatoságra!:)
mekora a toroid hogy lágyinditod?
nálam is van egy 500W kicsike vezérlöbe de 25A kis megszakito nem reagál rá egyszer sem inditáskor...!

000000000

ja ez ez régi nic nevem.....

Kicsa

A torroid 500 VA-es,a EI magos ? pedig jó kérdés.
Ahol ez üzemeltetve lesz,ott 16 A-es a kismegszakító,és nemtudom hogy mit produkál ha egyszerre indulnak.  Ezért szeretnék belerakni lágyindítást,így a biztos.

Közben módosítottam a CP panelt,úgy érzem hogy ez már gyártható is. De azért még várok a véleményekre-ötletekre... [#worship]

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kicsa/Tervek/CP%20panel2.JPG" border=0>

besirkyjh

Arra a cigis doboz nagyságura gondoltam .

A roulett betápját szakitottam vele ( csak PC-röl lehetett kikapcsolni a regisztrácio miatt ) 9PC , 9 LCD , 220Voltos 120W-os motor , kis Omron J3-as meg a kijelzök mentek rola évekig , az igaz hogy meg se néztem hogy melegszik-e .

Kicsa

Gyorsan átgondoltam,mi is kellhet a puffer panelre,erre jutottam. A felső rész a léptecs táp,az alsó a Frekvenciaváltóé.
Mivel a FV panelen van egy 200 V-os puffer,így a táp részről lehagytam a pufferelést...de azon tűnődöm,ennyi alkatrésznek kell-e nyák?

A graetz felcsavarozva a gépház oldalához,adatlap szerint szigetelt. A pufferkondik tápsines módszerrel forrasztva,vagy egy kis nyák csík és a többit vezetékezni.  
Ez így járható út lenne?

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kicsa/Tervek/puffer.JPG" border=0>

besirkyjh

Szia  

Hát ? a nyákon jobban fog kinézni az egész mint ha vezetékelnéd , végül is indult az egész a design és a szerelhetöség miatt .

Mi lenne ha tömör vezetékkel huzaloznád az egészet ? Mint a régi kapcsolo szekrényekben volt .

Kicsa

(Van itt hely szerintem bőven egy biztosítéknak illetve egy Graetznek...esetleges kondinak is még)

És így akkor az egyik szekunder jöhet 'fel' egyből.könnyebb lenne a szerelés is.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kicsa/Frekvenciav%e1lt%f3/fv%20szerelve.jpg" border=0>