Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Kicsa

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Távtartót se láttam még ilyen jót ! [#eljen]

xfg6v697j

Én is azt javaslom, hogy mielőtt használatba vennéd őket mindent alaposan nézz át szakadásvizsgálóval.
Mert érhetnek meglepetések.

Kicsa

Köszönöm a tanácsotokat,megfogadom. Most próbáltam ki,a betáp csatlakozótól a mágneskapcsolókon keresztül 'simán' vezet az út. Holnap a lágyindító teszje következik...ha az is átmegy a 'próbán',akkor nagy előrelépés lesz.
Az izzót hova kell kötni? Gondolom a betáphoz de sorban vagy párhuzamosan? Pontosan mi a szerepe,áramkorlátozás?

Antal Sándor

Az izzót sorba kösd!
Ha bármi gebasz van max az izzó kezd világítani,és nem a panel füstölni.

Kicsa

Sziasztok!
Odáig jutottam hogy teszteltem a Frekvenciaváltót a Rava motorral. Az izzót bekötöttem sorba,előtte teszteltem a lágyindítót,nincs semmi gond. Utána a frekiváltó elég csináltam egy kis panelt : Sorkapocs - Graetz - Biztosíték - Sorkapocs.
Bekötöttem a motort,bekapcs,az izzó világít. A motor nagyon lassan elkezdett pörögni. Azoonnal lenyomtam,nehogy gond legyen.

A kérdés : Az izzó a motor áramfelvétele miatt kezdett el világítani vagy valami gond van az elektronikával?

Szalai György

Ha a motor forog, akkor az elektronika (frekvenciaváltó) működik.  A motoron áram folyik, amit a világító izzó korlátoz.
Engedj folyni nagyobb áramot azzal, hogy nagyobb teljesítményűre cseréled az izzót. (Vagy a mostani izzóval párhuzamosan kötsz egy ugyan akkora teljesítményűt. Esetleg egy kétszer akkorát.)
Ha szemre jól működik is, pár másodperc után kapcsold le, HÚZD KI A KONNEKTORBÓL és ellenőrizd, hogy nem melegszik-e valami rendellenesen. Többször próbáld, hosszabb-hosszabb időkkel, és a teljeshez egyre közelebbi áramokkal.

000000000

rakjal termetesebbb izot a motor teljesitményéhez ha nem vagy biztos a teljesen jo eletronikába az az pl 150...500W vonalozot!
mivel az izon keresztül folyik az motor áram de a fekiválton meg közben feszültség esés van fent ami lehet a küszöbb áramot sem éri el hogy a frekivátod el induljon a vezérlése!

Antal Sándor

Mekkora a frekiváltó?
Mekkora a motor?
Jaaa,és mekkora izzót tettél elé?
Ha elindult akkor túl nagy gond nem lehet.
Az izzó (hacsak nem valami 1000wattos példány) persze világít ha terheled a frekiváltót.

Kicsa

60 W-os izzót raktam bele. Ha a motor elindul,nagyon halványas pislákol az izzó. Ahogy feljebb tekerem,egyre jobban világít...max fordulaton pedig elég szép fénye van. Ha visszaveszem a fordulatot,a fény is esik. A magyarázatod után mostmár az okát is értem teljesen. 1 perc járatás után minden 'hűvös',semmi rendellenes melegedés. Hirtelen másik izzó foglalatot nem találok. De gondolom ha minden rendben tűnik,akkor mehet közvetlenül a hálózatra ? (Fordulat érték minimumon,mivel ekkor az izzó alig pislákol,tehát kis áram folyik át amúgy is?)

Kicsa

Tuba István féle frekvenciaváltó Rava motorral.
300 Hz-es frekiváltó,a motor pedig 152 V egyenfeszültséget kap.Ennyi a betápja a frekvenciaváltónak.

Antal Sándor

Ha tényleg semmi rendellenes (hang,fény ,netán füst vagy melegedés) akkor szerintem nyugodtan direktre kötheted. Ha a 60w-os izzó alaphelyzetben mármint álló motornál nem világít,vagy csak halványan akkor szerintem rendben lesz.

Kicsa

Köszönöm szépen mindenkinek,kicsit úgy érzem hogy túlóvatoskodtam a dolgot. Bekötöttem direktbe és szépen pörög a motor,egyenlőre nincsen semmi gond.

Köszönöm szépen mindenkinek!

Közben felraktam két képet,az egyenirányító panelról is.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kicsa/%c9p%edt%e9s%20folyamata/Elektronika/j%falius%2029/5.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kicsa/%c9p%edt%e9s%20folyamata/Elektronika/j%falius%2029/6.jpg" border=0>

Szalai György

A semmi melegedés és forgó motor, az helyes működést mutat. Azért csak óvatosan, lépésről lépésre. Vigyázz, mikor mihez nyúlsz.

xfg6v697j

szerintem nem voltál túl óvatos.
Éppen úgy csináltad ahogy kell.

Kicsa

Isméát itt vagyok,mostanában úgy halad is a gép meg nem is...a halad is része a képen látható,a nem halad része pedig az elektronika...a marómotor táp megviccelt,a trafó nem volt megfelelő,voltak ebből problémák de talán mostanra működik az is szépen. Egyenlőre egy kép van,az sem túl jó de azért valamit mutat már.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kicsa/%c9p%edt%e9s%20folyamata/v%e1z.jpg" border=0>