Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Kicsa

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

Kicsa

A csavarokat nem gondoltam levágni,úgy sem látszanak. De aztán lehet hogy veszek rövideket és kicserélem,meglátom még. Lakkal le van 'kenve',Wolf féle lakk,csak ecsettel lett felvíve.

Mi a baj a mintázattal? Érdekel mindenképpen,a többi panelt a vélemények figyelembevételével tervezem majd...

PSoft

Hoppá!

A francba...
Most akko,... mi van???
Omron.... vagy Klöckner...
Vagy... egyik se???

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/Kl%f6ckner/IMG_1667.JPG" border=0>   http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/kep/Kl%f6ckner/IMG_1668.JPG" border=0>

Érdekes dolog ez a címkeragasztgatás.:-)))

PSoft

"A csavarokat nem gondoltam levágni,úgy sem látszanak."

Mikor kollegámnak szóvátettem,hogy a Rital-szekrény bekötésénél ne hagyjon a tömszelencén belül kábelcsonkokat,mert RONDA....

Az volt a válasza,hogy ha be van csukva az ajtó úgyse látszik.

Csak,hosszas vita után volt hajlandó tömszelencesíkban blankolni a kábelvégeket.

Én is azt mondom,vágd csak le azokat a "kabátakasztókat",vagy...
Cseréld ki rövidebbre.

Legyél igényes a munkádra,A-tól Z-ig.
 [#wink][#wave]

Szalai György

Hát az a baj a mintával, hogy innen veszed a módszert a HobbyCNC példakörből.
Felszórják az alkatrészeket egy paneltervezőbe, egy gondolom szélességgel megrajzolják, azután körbemarják egy vékony maróval, a többi meg ott marad.
Áramkörileg és ergonómiailag nem optimalizálják az alkatrész elrendezést, nem alkalmazzák az elektromos jellegnek leginkább megfelelő mintázatot, nem illesztik a paneltervet a befogadó készülékbe, nem használják ki a rendelkezésre álló nyákfelületet, rengeteg felesleges vonalat marnak végig, keskenyek a szigetelő sávok.
Más baj, szinte már nincs is. De el lehet intézni azzal, hogy ez csak hobby. Vagy meg lehet csinálni rendesen.

neduddgi

Van ugyanez Siemens-ben is. :-)

Kicsa

PSoft! Ez tényleg érdekes! Ezekszerint ugyan az lehet belül,csak máshogy híjják? Mindenesetre kísértetiesen haosnlítanak...a Tiéden a zöld 'bigyók' az filctollas rajzolás? Vagy rajta volt?

Szalai György!
A teliföldet direkt hagytam rajta,ne kelljen olyan sokat marni. (Vas kloriddal csintáltam)Másrészt nekem tetszik ez a teliföld...gondolkoztam azon is hogy GNDre kötöm,de mondom nem jó mert akkor az egész ház is azon lenne. . A szigetelő távolság 0.7 mm mindenhol. Igazából nem tudom,ez a kis 'áramkör' hogyan lehetett volna jobb,ahogy írod. Mivel egy egyenirányítás csak,azt gondoltam,így fog a legkevesebb helyet elfoglalni. Ilyen nyák csíkom pedig volt itthon, Sir-Nyetegtől kaptam a múltkori talin.
Elég sokat gondolkoztam ezen,hogyan lehetne 'széppé és jóvá' tenni,helyelrendezésben - szépségben,mindenhogyan. Mivel ez tényleg csak a segédtápegység,így nem variáltam a különböző vezetősávokkal sem szélességben,gondoltam minek.

(A csavarokat felírom a többihez,következő vásárlásnál gondom lesz rájuk. :) )

Szalai György

Úgy, lehetett volna célszerűbb, ha a biztosíték, meg a panelen lévő összes csavarkötés egy irányból hozzáférhető és a panel beszerelt állapotában is jól kezelhető. Ez most sem a nála magasabb alkatrészek közé helyezett biztosítékról, sem a minden irányba álló csavarokról nem mondható el.
Az elektromosan lebegő, semmilyen potenciálra nem kötött vezető felületek felesleges hibaforrások, csökkentik az értékes rézfelület kihasználtságát. Célszerű lehetőség szerint szélesíteni a szigetelő sávokat, a többi rezet pedig felhasználni vezető felületnek. Ami végképp nem kell, azt lemaratni, vagy táp negatív potenciálon rögzíteni hurokmentesen.
De ezekről utólag papolni már hiábavaló.

2vkx6unz

Még annyit jegyeznék meg, hogy a csavarok alatt vagy az alkalmazott alátétnél nagyobb átmérőben én vagy levenném a rezet vagy ha ez cél volt akkor ott nem lakkoznám. Így bizonytalan, hogy szigetelt vagy nem az adott pozíció.
A másik, hogy a panel szélénél én hagynék 1-3 mm szigetelő távolságot vagyis a rézfólia ennél nem kerülhet közelebb a panel széléhez.

A legtöbb nyáktervezőben van erre ellenőrző funkció, csak egyszer kell a paramétereket az adott elektromos feltételeknek megfelelően beállítani.

Kicsa

Köszönöm szépen! Erre van szükségem! Ezért kértelek benneteket,írjátok le a gondokat,mivel a következő panelnél ezeket már figyelembe tudom venni.
A sorkapcsok lehet hogy cserélve lesznek,mivel tényleg nehézkes a szerelésük,de a panelt így hagyom.
iszont a tapasztalatokat tudom kamatoztatni,mivel lesz még egy relés panel,egy táppanel illetve még két kisebb panel is.

Szalai György

Az miért célszerű, hogy több kisebb panel lesz, egyetlen nagyobb helyett? Pár sorkapcsot spórolhatnál, (meg a praktikus elhelyezésükkel járó tervezési nehézségeket) és sok vezetékezést is be lehetne integrálni egy komplex panelbe. Máshol is használod majd a kis paneleket külön?
Vagy esetleg egyforma méretűre és egymás mellé sorolhatóra készíted őket?
Talán a gépházban gyárilag kialakított felfogató rendszerre lesznek rögzítve?
Jó lenne, ha közzétennéd a tervet megépítés előtt, hogy kedvünkre okoskodhassunk.
Azután úgyis olyanra készíted, amilyenre akarod.

besirkyjh

Szia Gyuri  

Hogy mennyire igazad van ezzel a huzalozással .Viszonylag kis méretben szoktam vezérlöt épiteni de a 4 tengely és az LPT kártya külön van éez addig szép is mig a vezetékek ( táp és jel ) a hellyükre nem kerülnek (olyan mint a golyafészek ) , teszenis rá egyböl a tetejét .
Azért a nyákra is oda kell figyelni mert a vezetékeken könnyebb ampert vinni meg mehet keresztbe is .

Kicsa

Igazából kész tervek nincsenek még. A gépházban különböző helyeken lesznek az áramköri lapok.
A táppanel megy a gépházba,alulra a trafók után. A vezérlő másik része a gépen lesz,mármint a megmunkálógépen. Amolyan vezérlőfajta lesz...az azért megy külön panelra.
Ami a gépházba megy még kis panel,az elég érzékeny véleményem szerint (Charge Pump),ezért nem raktam rá a táppanelekre : Ez közvetlenül a H1 mellett foglal helyet majd.
Ha lesznek tervek,akkor felrakom őket legyártás előtt.

Egyébként a betáp 'elejét' direkt nem terveztem nyákokra (mágneskapcsolók - trafó) egyszerűbb vezetékezni szerintem. Na de majd jövök a tervekkel...
[#integet2]

Kicsa

Itt is vagyok,ez a lágyindító terve. Külön nyáknak tervezem,ez megkapja a 230-at betápnak,a kimenetére pedig lehetne kötni a két nagy trafót. A vezetősávok a nyáktervező szerint így 9.3 A-t viselnének el,ennek a töredéke fog folyni szerintem.
Ezután lenne még egy panel,egyenirányítás és puffer...szerintetek azt erre pakoljam még rá vagy külön nyákot neki? A csatlakozók miatt vagyok bajban,,nemtudom hogy a trafók Primer - Szekunder csatlakozóit hogyan/hova vezessem el. Ezért gondoltam másik panelra...

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kicsa/Tervek/lagyindito.JPG" border=0>

Kicsa

Itt volna a Charge Pump áramkör,mely a H1 mellett kap majd helyet.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kicsa/Tervek/CP%20panel.JPG" border=0>

A kimenete sorba lesz kötve a mágneskapcsoló tápjával,így ha ez nem aktív,semmit nem lehet elindítani.

2vkx6unz

Szerintem sok a feleslegesen meghagyott, lebegő potenciálon levő fólia. Ha már ennyi hely van még akkor én szélesebbre venném a vezetősávokat.
Bizonyos helyeken szellős, talán túlzottan szétterített máshol csak ikább fúrcsa a rajzolat. Pl a két 470k-s ellenállás szépen elférne a kondi mellett anélkül, hogy így elhúznád lefelé.
A második képen is megszüntetném a lebegő fóliát. Inkább kösd a földre, pesze az olyan kis sallangok nélkül mint ami a Ki sorkapocs vezetősávjai között van ;)
A rögzítéshez a furatok már rendben vannak, csak a szigetelőtávolságot ellenőrizd, hogy elég-e. A 12V - elg kacifántos utat jár be. Szükséges ez így? Az is lehetne egy nagyobb egybefüggő terület is.
Persze egy nyákterv sosem tökéletes. Én sem szeretem megnyitni egy régebbi tervemet mert tutu, hogy nekiálok átrajzolni mert nem tetszik...