Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Kicsa

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

izbeki

Ide írj: tibor.izbeki kukac gmail.com

Kicsa

Köszönöm szépen,legközelebb kipróbálom a nagyobb fordulatot is.
Az alu egyébként jól marható összetételű,nem kenődő fajta.

Kicsa

Egy kis mellék szál,mivel a nemrég megmutatott gravírozó parkolópályára került. Az Y szánnal lesz egy kis problémám,a lineáris megvezetés/kialakítás miatt. Elszámoltam magam a tervezett sínekkel kapcsolatban,amiket időközben másra használtam fel. Amíg keresek megfelelő síneket / kitalálom a folytatását,addig nem készítek alkatrészt hozzá,mivel vátlozhatnak a dolgok.

Addig is,egy másik projekt is alakulóban van,mutatok róla 1 képet!

szf

Kicsa

Habvágó lesz,amolyan alacsony költségvetésű. Ide használtam el a lineárokat,valamint nagyrésze bontott aluprofil és 3D nyomtatott alkatrészek. Már látom,hogy ha beválik ez,akkor néhány alkatrésznél szükség lesz újragyártásra,alumíniumból...de próbának jó lesz így is.

vjanos

Alacsony költségvetésű habvágó ennyi drága sínnel, dupla kocsikkal? :D

Kicsa

Bezony!
A sínek-kocsik már-már mondhatni,hogy 2. osztályú termékek. Nem a legszebb a járásuk,a nézésükkel nincs baj [#vigyor3]
A jobb oldali sínen azért van dupla kocsi,mert nem akartam lehúzni még,az eredeti tervek tengelyenként 1 kocsiról szólnak. Nem olyan rég kerestem csapágygolyókat,azok ehhez a sínekhez-kocsikhoz kellettek. Nem lett a legjobb a kocsi újragolyózás után,szóval lehet,hogy a fentlévő kocsit rakom át az újragolyózott helyére.

Időközben a mechanika az első tesztekre készen lett,kezdődhet az elektronika. 'Kiborítottam' a fiókból a szükséges dolgokat,körülbelül ezek szükségesek az élesztéshez.Tervezgetés ,ötletelés folyik a beépítésről,van is egy jó tervem a "deszkamodellhez".

guliver83

Mennyivel jobb ennyi motort elhasználni a helyett hogy egy tengelyel össze lenne kötve a két oldal?

Kicsa

A kérdés jó,ezen gondolkoztam tegnap este én is.
A koncepció először az volt,hogy az egység viszonylag hamar szétbontható legyen és minél kevesebb fajta alkatrészből épüljön össze.
A két torony és a keret szétszedve sokkal kevesebb helyet foglal. (A kábeleknek tervezek valami oldható csatlakozót tenni a talphoz)
Ha nincs összekötve felül,annyi előnye van,hogy állítva is be lehet tenni a táblát vágáshoz.
A hosszirányú mozgáshoz persze,egy közös tengellyel simán megoldható,csak akkor két kivezetéses motor lenne célszerű,ami középen hajtana.
Meglátjuk előny-hátrány oldalról közelítve : Az előny rögtön az,hogy ez így készen van. Tesztek után kiderül, hogy kell-e valamit módosítani rajta.

Révész Richárd

Ha a két függőlegest összekötöd, akkor pl. nem tudsz kúpot vágni vagy szárnyprofilt.

guliver83

Kicsa

Szerintem ez amúgy is lehetetlen lenne az eredeti elképzelés szerint. Azt terveztem,hogy az X és az Z irányú motorokat is közös step/dir jelekre kötöm,a szinkron biztosítása érdekében. Így egymástól függetlenül nem is tudnának mozogni a tengelyek.
Na de ha külön kötöm...akkor pedig előjön a vágószál hosszkompenzációja...
Még a fix megoldás sincs meg,így még simán fejleszthető.

Utánanézek a Machban,a master/slave tengelyeknek,nem használtam még ilyet. Ezért gondoltam a közös step/dir jelek használatára...

Révész Richárd

A mach tudja a 2+2D-t
Ha lesz egy kis időm lerajzolom, hogy old meg a hosszkompenzációt.

guliver83

Nem tudom mit szeretnél vele vágni de van hajvágó program kimondottan azzal lehet több mindent lehet csinálni.

Kicsa

Rendben van,köszönöm előre is!
Az biztos akkor,a későbbi bővítést elősegítően,mind a 4 tengely külön step/dir jeleket kap. Napokban nekiállok az elektronika összerakásának és a Mach konfigurálásnak.