Épül a gépem ::: Kicsa

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

dm0jfi8u

Rá kell szánni az időt,én mindenre odafigyelni. Majdnem kész volt az első csapágyház : a kifőzéshez sima csapvizet használtam. Tiszta fehér foltos lett,gondolom a vízkő miatt. Kezdhettem újra...na nem baj,a végeredmény majdnem tökéletes! Nagyon tetszik a felület minősége,egy két apróságot leszámítva. Most készül a 2...fél óra elox és pár perc festés.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kicsa/csapagyhazelox.jpg" border=0>

ku55dfr0s

A vízkő foltosság miatt ne kezd újra!

Én színezés, ill. tömörítés után megszárítom, olajjal bőven átitatott rongyal áttörlöm az egészet, vagy bemártom olajba.
Utána száraz ronggyal többször áttörlöm,(esetleg mosogatószeres vízben átmosom) és a foltosság eltűnik, a szin pedig megélénkül.

vyvk7xm7

Hát ez már megint nagyon tetszetős lett!
Már készítettél egy szép pirosat, most egy szép feketét, legközelebb legyen kockás. [#wilting]
(Hű, de irigy vagyok.)

s7manbs8

Előtte bevonni kockásra valamivel, majd kimarni ilyen és olyan színnel nem is hülyeség legyen, Piros pöttyös, mint a túró rudi. :)

s2k5ycubj

Szerintem ugyanígy csinálják a nagyok is,legfeljebb más savat használnak.Van egy eloxos a környéken,sok vasat eloxáltattam velük,csinálnak alut is,de az eloxos részre nem engednek be a savkádakhoz még egy pillanatra sem.Mutatott egyszer a tulaj mindenféle vegyszereket és annyit kiszedtem belőle,hogy Németországból hozzák neki.De ehhez meg kellet vennie a technológiai liszencet jó pénzért az anyag szállítójától.Na azóta csinál sárga eloxot vasra ami gyönyörű szerintem.Van egy (kádanként) profi inverter ami programozható és tele van minden szenzorokkal.Érdekes,hogy a vashoz nem hűteni,hanem melegíteni kell a savat.Talán a Sasi mester többet tud erről,úgy látom nagyon otthon van a vegyi dolgok körül is,nem lennék meglepve egy vegyipari diplomán sem a részéről.Szépek lettek a darabok,ezekről a festékekről tennél fel valami infót?

ku55dfr0s

"[...sok vasat eloxáltattam velük,csinálnak alut is,...]

Vasat eloxálni.. [#wow1]
Akkor vagy Ők nagyon ügyesek, vagy Te nem vagy képben.. [#nyes][#nyes]

v2vhwz32z

Kicsit (? [#buck]) offtopiknak tűnik majd az eleje, de azért leírom [#eplus2]
Szóval új fekete farmerjaimat mostanában néhány mosás után nem merem felvenni. A ruhafestékkel való festés után -úgy olvastam fórumokon- célszerű  ecetes vízbe kell öblíteni. (Az időzítés nem teljesen egyértelmű számomra.)
Nem tudom Nálad fogja-e víz érni az alkatrészeket, ha igen, esetleg javasolnék ilyesmi fürdőt is.
Vagy lakkot teszel rá, azt írtad korábban?

s2k5ycubj

Miért minek nevezed az áram által elbontott vízből nyert oxigén vegyi reakcióját egy reagens vegyszerrel a vason amiből valamilyen,nyilván oxid réteg keletkezik? Annyi tudok,hogy valamilyen uniós szabályra hivatkozva 6 vegyérték mentes 3-asxvegyártékű bevonat jön létre a felületen,amit az autós ipar is használ.Elvileg már csak ezt a bevonatot szabad a régi galván helyett használni,de azt is savfürdőben csinálták árammal,tehát ezért gondolom,hogy elox a neve.De kíváncsian várom hátha van valaki,aki jobban képben van és felvilágosít.Te tudsz erről valamit?  [#conf][#conf][#conf]
Ha igen ne tartsd magadban,hátha tanulunk valamit és akkor:[#worship][#worship][#worship][#taps][#taps][#taps]

s2k5ycubj

Ezt egy kicsit elnagyoltam,bocsi.

ku55dfr0s

(OFF)
Jaajj... Gyözö!

Azért jó a ruhafesték az eloxréteg színezésére, mert az eredeti 'elox festékek(legalábbis egy részük)' is anilin alapúak,+ a ruhafestékek is...

Estünkben nem textilt festünk, ezért az ecetsavat jobb ha kihagyjuk... (textilnél a fixáláshoz kell az ecet)
Ha így haladunk, a folt eltávolításhoz még valaki az ecetes ollót fogja javasolni..[#ejnye1]

(ON)

ku55dfr0s

Nem is kicsit...

Ne szemeteljünk ide, a csevegőben a helye.

dm0jfi8u

Szép reggelt mindenkinek!
A vízkő miatt újrakezdtem,elölről az egészet,mivel azt hittem,nem menthető. Legközelebb már tudom,mit kell tenni.
Az olaj - mosogatószer próbát megejtem így is,mivel sajnos nem sikerült eltalálni a színegyezést. A 2. egy picit sötétebb lett...pedig csak pár másodperc különbség volt érzésem szerint. A felület előkészítése nagyon fontos,ha lenne polírozóeszközöm....gyönyörű munkát lehetne készíteni. Az érdekesség az,hogy a 2. darabon a furatok nem lettek színezve. Úgy látszik,oda vagy elox réteg,vagy festék nem jutott. Elég hihetetlen mindegyik állítás...

Festéknek http://www.varrovilag.hu/columbus-ruhafestek-szinvalasztashoz-kattintson-a-kepre-2-1264" TARGET=_fnew>ilyet használtam. Tengerészkék és sötétzöld néven fut a 2 szín...ennyiért vettem én is.

A mai nap megcsinálom a szíjtárcsát (ami volt de utómunkálatok voltak rajta) illetve a felffogó tárcsáját...csak nemtudom,hogy zöld vagy piros legyen! [#wave]

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kicsa/csapagyhazelox2.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kicsa/csapagyhazelox3.jpg" border=0>

wvs6cpz09

Nagyon klassz lett !!! A kisebb átmérőjű vagy mélyebb furatokban ez elox réteg nem tud kialakulni, mert az elektromosan "árnyékban" van.

Próbáld a színezést kevésbé tömény festékoldattal készíteni. Így lehetőséged nyílik az idővel variálni. Nem kell a másodpercekkel kapkodni.

ku55dfr0s

Nagyon jó lett !
Rabb Ferenc hozzászólását kiegészítem azzal, hogy a lépcsős furatokban kialakulhat a képen látható 'jelenség'.
Ennek az a magyarázata, hogy a fürdőben keletkező gáz nem tud eltávozni, és egy bezárt 'buborék' alakul ki, ebből következik hogy az adott felületen nem érintkezik a sav a felülettel, tehát az oxid réteg nem tud kialakulni megfelelő vastagságban a buborék által "leárnyékolt" felületen.
Úgy lehet elkerülni hogy a tárgyat úgy merítjük a fürdőbe, (ha ez lehetséges)hogy a felületen keletkező gázbuborékok el tudjanak távozni.

dm0jfi8u

Köszönöm szépen! A higítást meg fogom próbálni,bár most van egyéb érdekesség is.Fél óra elox után lett festve a két darab. Eloxálás külön külön,festés pedig egyszerre,a színárnyalat egyezése miatt.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kicsa/tarcsaelox1.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kicsa/tarcsaelox2.jpg" border=0>

A festék zöld! színű,sajnos képet nem készítettem róla,de gyönyörű!!!Erre főzés után kivettem és jött a meglepetés,szép kék! [#conf]
Pedig az a zöld...szóval érdekesek ezek a ruhafestékek. Sokkal intenzívebb a színűk,mint az ételfestéknek...de vannak érdekességek! Sajnos erős törölgetéssel le tudom halványítani a nagy tárcsáról...lehet hogy tovább kéne eloxálni is meg főzni is a végén.