Épül a gépem ::: Kicsa

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

dm0jfi8u

Nagyon szívesen!
Kb 1 liter vízbe rakok egy kávéskanálnyit. Nem egy nagy összeg,étkezi szódabikarbónát használok. Ez csak arra való,hogy semlegesítse a kénsavat. Nem kritikus a töménység...illetve az idő sem.

s2k5ycubj

Szia! Én csináltam egy próbát,harmadszorra már egész jól néz ki,majd fényképezek is.De a lényeg,hogy én kihagytam a semlegesítést,mert nem volt szódabikarbónám és sajnos színezőanyagom se.De azt már tudom,hogy a festékboltban kapható vasoxid nevezetű színezőpor nem jó,sajnos ez is kiderült.És nekem is csak a higítatlan akkusav vállt be.De a végén egész jól néz ki a próba darabom.

7r5b55ajv

Tegyél be képet te is. Hagy lássuk milyen lett. :-)

s2k5ycubj

Nem a legjobbak,de mégiscsak képek...

dm0jfi8u

Szia!
Szerintem teljesen jó lett! Eszerint kísérleteztél higítással is? A szódabikarbóna nem muszáj,valamelyik 'recept' nem is említi,csak csapvíz alatti öblítést. Színezőanyagnak meg tudom ajánlani a cukrászdákat,ott szoktak ételfestéket használni. Illetve én Pesten,az Azúr vegyszerboltban vettem. Van mindenféle szín...

Illetve a témához kötve lenne még kérdésem : Ma kipróbáltam a Nátrim-hidroxidos zsírtalanítást is,hátha nem feketedik be az alapanyag. Sajnos ami trisózással beszürkült,itt most olyan gyönyörű fekete lett,hogy ihaj! Akár így is jó lenne a dolog,csak simán le lehet törölni róla,kis vizes sikamika után.  

Tehát a kérdés : az ilyen összetételű alumíniumot egyáltalán nem lehet eloxálni? És ha nem,akkor van-e valami más módszer rá,hogy masszív,erős és színes bevonatot hozzunk létre rajta? A szín most másodlagos...

vyvk7xm7

„van-e valami más módszer rá,hogy masszív,erős és színes bevonatot hozzunk létre rajta”
Kétkomponensű színtelen gépjármű lakkok felső HS (high solid) osztálya nagyon karcálló, fényálló, mindenálló.
Nano méretű fémoxid (titándioxid, krómoxid alumíniumoxid,) kerámia szemcséket kevernek bele, attól lesz nagyon ellenálló.
Nézd meg az árát és eloxálj tovább. (12. oldal.)
https://update.eurotaxglass.hu/upd/ftanacs/2012I/Autocolor_Kft_arlista_20120206_v1.1.pdf" TARGET=_fnew>https://update.eurotaxglass.hu/upd/ftanacs/2012I/Autocolor_Kft_arlista_20120206_v1.1.pdf

dm0jfi8u

Húha! Egyrészt ez annak szól,hogy nem is tudtam,léteznek ilyenek. Másrészt a végén lévő listaárnak is jut belőle eggyel...
Hát ilyet sem fogok venni,viszont az eloxálás sem jó. Olyan megoldást keresek,ami a nem eloxálható (?!) alumínium kerekekre jó.  
A trisós főzés után nem szép egyenletes tiszta a felület,hanem egy fekete összefüggő oxidréteg alakul ki rajta,ami lemosható ugyan : viszont az összetétel miatt ez nem eloxálható anyag. (Ezt olvastam róla...) Két féle zsírtalanítás hatására is ez a fekete réteg megjelenik...és ezekre a darabokra kerestem volna valami megoldást.Amit lehet,azt le is eloxálom : Ilyen a főorsó szíjtárcsája,a rögzítőtárcsa...illetve a gravíregység két csapágyháza.
Viszont az ER16 tárcsa illetve a bordáskerekek is feketednek. Ha egyszerű dolog nincs á,végülis így maradnak...csak fura hogy bizonyos ötvözetet nem lehet eloxálni így.?

vyvk7xm7

Ha már így jártál ezzel a nem eloxálható alumíniummal, legalább azt jó lenne kitudni, hogy miért nem eloxálható, melyik ötvözet csoport az, és miért.

5fv8jwfj6

Ha jól emlékszem, a Metalloglobus honlapján olvastam, hogy a Cu-(réz)tartalmú Al-ötvözet nem eloxálható, viszont a réztartalom a forgácsolhatóságát javítja.
Lehet, hogy ez is ilyen?

dm0jfi8u

Elég sok ötvözet létezik,viszont több darabbal is így jártam. Az egyikről tudom biztosan,hogy nagyon jól forgácsolható anyagból van...a többiről fogalmam sincs. Szerintem az összetételük örök rejtély marad...

s2k5ycubj

Az amari-nál találsz részletes leírást az ötvözetekről.

s2k5ycubj

dm0jfi8u

Köszönöm szépen,most jutottam oda,hogy tanulmányozzam őket. Viszont van olyan anyag,amiről nem tudom az összetételt,csak hogy nem eloxálható házilag. Viszont a kérdés : iparilag sem? Tehát ha egy eloxáló céghez elvinném,ők is hasonló eredményre jutnának,vagy ők más technológiával dolgoznak?

dm0jfi8u

Sikerült vennem ruhafestéket,teljesen véletlenül. Nem volt drága,így gondoltam kipróbálom...Teljesen más vele a színezés. Megcsináltam töményre az oldatot,és fél perc után már majdnem fekete volt a darab. Eredetileg sötétzöld a szín...
A felület is más tapintásra,kicsit csúszósabb,mintha 'zsíros' lenne. Kifőzés után törölgetve kicsit megszínezte a zsebkendőt,de utána hiába dörzsölöm,nem hagy nyomot. Van még belőle itthon kék szín...Még egy próba,aztán megy élesben a dolog.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kicsa/eloxruhaf.jpg" border=0>

dm0jfi8u

Mintha kék lenne ráírva a zacskóra...na nem baj. A végeredmény : Elég teszetős,de lila színű a felület.
[#beka2]

Mindjárt 'átépítem' az eloxálóberendezést egy nagyobb edénybe - hűtve,és nekiveselkedem az első komoly munkadarabnak : a gravírozó szár csapágyházának.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kicsa/eloxruhaf2.jpg" border=0>