Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Kicsa

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

u3xrz0cut

svejk

Olyan jó képeket csinálsz, hogy az embernek szinte kedvet kap a mókára!
Csak így tovább, hasznos dolgokat művelsz! [#eljen]

svejk

Szalai György

Arra lettem kíváncsi, hogy eloxfestés után, most hogy illeszkedik arra a tengelyre, amire illesztve volt a furata.
Lehet, hogy a furatot le kell zárni eloxáláskor, vagy az után kell pontosra dörzsárazni?

Kicsa

Sziasztok!
Eszerint a 25 fok nem valami kémiai határ,csak ajánlott nem túllépni. Ez jó hír,újabb dolog,amivel kísérletezni lehet. A pontosságról nem tudok nyilatkozni egyenlőre : ez a tárcsa a Rava motor B12es kúpjára megy. Előtte is szépen illeszkedett,és most is. Viszont a pártárcsája (de szép szó [#hehe] ) az ER16-os szárra megy,a folyamat után megvizsgálom. Csak azt nem tudom,mikor is csinálom...

Örülök ha kedvet kap más is effajta kísérletezéshez,tényleg nem olyan nagy ördöngősség sikert elérni.

Rabb Ferenc

A 25 fok valóban nem kémiai, hanem technológiai határ. A részletes indokolását a #689-ben olvashattad...

Szerintem nem érdemes olyasmivel kísérletezni, aminek közel száz éve kiforrott technológiája van.

Szalai György

Azért 25C fok alatt maradni nem egyszerű házilag, egy erősen hő termelő folyamattal.
Dupla falú, hűthető edény, vagy saválló vegyszerhűtő hiányában, amikor még a környezeti levegő is harminc fok meleg. Egy befőttes üvegben, amiből elég lassan távozik a hő.
De lassabb reakció lassabban termeli a hőt, egy saválló lábos meg csak akad a konyhában.
Szerintem kevesebb árammal és a hőt gyorsabban leadni képes edénnyel könnyebben tartható a 25C fok környéke, és a réteg is keményebb lesz.
Esetleg rozsdamentes acél edény a hidegvízzel teli műanyag lavórban? [#vigyor2]

Kicsa

Az igazság az,hogy nem vagyok eléggé jártas kémiában. De valóban,eszerint akkor nem próbálkozom effajta kísérletekkel,nincs értelme. A mostani 'eszközpark' a próbákhoz volt alkalmas,sajnos a sav mennyisége és a hűthetőség miatt,de véleményem szerint érdemes ezzel foglalkozni házi körülmények között is.
Jó ötlet a fém edény,a savállót gondolom nem eszi meg,de már gondolom,főzésre sem célszerű használni utána?  
Tervben van még több alkatrész eloxálása is,de félek hogy az összetétel miatt meggyűlik a bajom velük.

Kicsit más téma : Egy bizonyos határidő szorítása miatt muszáj volt 'működő' gépet varázsolnom. Külön külön működik ugyan minden,de a homokszórás miatt szét volt szedve,semmi beállítás nem történt azóta.
Az elektronika is 95 % körüli értéken van,a Modbus kábelezést kell befejeznem illetve a végálláskapcsolók vannak hátra. Vennem kell egy új 5 bordás szíjat is,valamint sok helyen nincs még csavar. A gravírozó egységre is egy szíj szükséges még,aztán arra is azt mondhatom hogy készen van. Sok finomítás van még rajta azért,de ezek után már használható lesz a kicsike!

Szerencsére nem nagyon látszik,de a festésre nem vagyok büszke. Azt hittem menni fog,de nem sikerült úgy,ahogy elterveztem. Sok helyen egyszerűen ráfújást követően felbuborékosodott a festés,és nem tudom,hogy mitől. A glettelés is kiválni valót hagy maga után,először csináltam efféle munkát,ráadásul sietősre fogva.
Na nem baj,a mostani állapota :  

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kicsa/A%20gep.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kicsa/A%20gep2.jpg" border=0>

Rabb Ferenc

Alakul ez rendesen! Csak az a bizonyos utolsó 5% szokott sokáig tartani :) Húzzál bele, aztán hagy lássuk mire képes a gép és az alkotója [#taps]

Szalai György

Ha ez a gép dolgozni kezd, akkor lehet, hogy a kezelő paneled elé fel fogsz szerelni egy átlátszó polikarbonát ajtót hamarosan. Azután a teljes gép köré egy polikarbonát szekrényt, azután meg alá egy folyadék felfogó tálcát. Az asztal alá pedig egy multiciklonos elszívót.

Kicsa

Igen,igyekszem belehúzni de sajnos van más elfoglaltságom is. Most is mennem kell,nem tudok foglalkozni ezzel az ünnepek alatt sem.

A polikarbonát ajtó azért nem tetszik,mert akkor mindig ki kell nyitni,mielőtt nyomkodni kezdek. Ez beállásnál még jó,de Vész-Gomb keresésnél már nyűgös. Ott meg kivágni...inkább kap egy réteg nitro-lakkot védelemnek. Kültérre is ajánlották,elég tartós is...
Viszont szivattyúm sincsen még,nem is gondolkoztam rajta. A kapcsoló be van építve de annyi egyenlőre.

PSoft

Ha,esetleg mégis kellene a későbbiekben az a polikarbonát,vagy plexi,keressél!:))

Kicsa

Köszönöm szépen!
Keresni foglak mivel : továbbgondolva az ajtót,lehet hogy el elválasztó lapot is lehetne csavarozni a jobb oldali láb élére. Az is védene.
Illetve szeretnék majd vételezni alapanyagot is,gravírozási célból.
Köszönöm előre is!

t334wehtf