Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Kicsa

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

s2k5ycubj

Azért kérdezem mert a gyári marógépen amit láttam ott kúpgörgős csapágyak voltak,mint az esztergákon. Viszont esztergán láttam kúpos helyett axiál és golyós csapágy párosítást is.Sőt a nagy esztergámon bronz és axiál párosítás van.

Kicsa

Igen,gyári alkalmazásokban szükséges a nagy erők felvételére. Viszont szerintem egy bizonyos határig (ezt megszablja a forgácsolás jellege,motorteljesítmények,gépmerevség stb.) nem keletkezik akkora erő,amivel a mélyhornyú golyós ne bírkózna meg.

s2k5ycubj

És állítható a csapágyhézag,vagy a gyári "lógás" jó?

Kicsa

Állítható lesz. Kap egy szíjtárcsát,majd egy távtartó hüvelyt,amiket a szár végében lévő,a menetbe tekert csavarral lehet előfeszíteni.

000000000

Én a Hamster video convertert használom.

Kicsa

Elnézésedet kérem a késői reagálás miatt,meg is feledkeztem a videóról.
Köszönöm szépen,ki fogom próbálni. Már töltöm is...

Kicsa

Nem tudom hogy ide írjam-e a kérdésem...hátha kapok valami ötletet itt is.
Lassan elérkezik a gép olyan fázisba,hogy a felületkezelés időszerű probléma lett.  

Két részre bontanám a dolgokat : Az összes acél alkatrész (összekötő lapok , csapágyház fedelek,csapágytartók) le lesz festve valami szolid színre.  
Restellem de hirtelen nem is tudom,hogy álljak neki a műveletnek. Durva dörzspapírral csiszoljam meg az enyhén rozsdás felületet,és utána alapozó festék + fedő szín?
Milyen festéket ajánlotok,ami lehetőleg olajálló? Spray vagy 'vödrös' lenne jobb?  

A húzósabb téma pedig az alumínium : az egyik legkisebb elemet megpróbáltam megcsiszolni,hogy homogén felületet kapjak. 150-es, 280-as és 800-as papírt használtam,egész jó felületet kaptam,de piszok nagy munka lenne minden alkatrészt így kezelni. Szalagcsiszoló híján lehet valami gépesített eljárást véghezvinni,amivel szép felületet lehet elérni?
(Nem tükörre szeretném polírozni - elég érdekesen nézne ki,eloxáltatni nem tudom elvinni anyagi okok miatt. Egyenlőre a homokszórás jönne szóba de az sem könnyen kivitelezhető...)

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kicsa/alucsiszolas1.jpg" border=0>

88nwcf22d

Eloxáld le magad. Kisebb darabokat szerintem nem nagy kunszt (hozzáteszem megint csak a szám jár mert én sosem csináltam csak olvastam olyanról aki látott ilyent...)
A Festés előtt meg fontos a zsírtalanítás!
Én a helyedben a mozgó meg az álló részeket külön színnel jelölném így elősegítve hogy véletlenül se nyúlj oda ahova nem kellene.

Kicsa

Eloxálás otthon? Eszembe nem jutna. Na de rákerestem,és nem is tűnik vészesnek.

http://foto.testbike.hu/index.php?p=showgl&gid=8923" TARGET=_fnew>Elox otthon

Az igazság az,hogy a gép nagy része alumínium. Elég nagy darabok is vannak,amiket szinte biztosra veszek,hogy nem tudok leeloxálni. De kisebb darabokra jó lehet ez az otthoni kísérletezés...

xfg6v697j

fehérváron lehet eloxáltatni.

besirkyjh

A legtartosabb és szép felületet a porszorásos festéssel éred el .( olcsobb mint a spray ) .
Az eloxot én probáltam de nekem nem sikerült , volt valami keménység de a szint egy papirzsebkendövel letudtam dörzsölni rola .
Valamit rosszul csináltam és elég veszélyes is .

u3xrz0cut

Kicsa

Hát ez nagyon jól hangzik! A kereső annyit segített,hogy a cég neve Konstrual Kft, valahol a Repülőtér fele. Írok nekik egy levelet,az pénzbe nem kerül. Félek hogy nem a pénztárcámhoz lesznek szabva az árak.

Zoltán!
A porszórásos festés gondolom ugyan úgy cég végzi:utánanézek ennek is,hol és mennyiért csinálják a közelemben. Ahogy olvastam,a végén ki kell főzni az eloxált darabot,ami bezárja a pórusait,és így színtartó lesz.  

Eloxáláshoz vagy bármi felületkezeléshez az alapfelületet mennyire kell előkészíteni? Egyik esetben sem úszom meg a karcok felcsiszolását szép egyenletesre? Lehet hogy ez kicsit buta kérdés...

Szedlay Pál

u3xrz0cut