Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Kicsa

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

s2k5ycubj

Ez tipikusan az a festék amivel nagyon nehéz szépen és jól dolgozni,viszont az ára és a minősége jó.De ettől biztos lesz egy-két plusz ősz hajszálad.

279nwbpsa

Szia!

Ez egy nagyon strapa festék.Én a motorom blokkját fújtam vele.Némi rutint igényel,cserébe viszont szép és tartós felületet ad...
Normális gitt,esetleg szórógitt,finom papírral csiszolás kell a jó alaphoz.Fújni pedig vékonyabb rétegekben,(az előző kiszáradását megvárva)jól felrázott flakonból,nem túl közelről illik...

Kicsa

Akkor a végső kérdés : mi legyen szerintetek? [#bee1]

Visszacsiszolom-reszelem a festéket hogy fém-tiszta felületet kapjak. Nitrohigítóval zsírtalanítok,ezután Trinát mestertapasszal megpróbálom szép egyenletesre,több vékony rétegben kijavítani a hibákat. Ha ez megszáradt,visszacsiszolom vizes papírral...utána megfújom szórógittes alapozóval. Ha szükséges,ezt is finoman megcsiszolom vizes papírral,majd portalanítás után kap egy színt. Valószínűleg akkor minden elem elő lesz készítve,és beruházok egy flakon töltött sprayre. A 200 ml-es festékkel is majdnem mindent le tudtam festeni,1 flakon festék így bőven elég. Ha minden igaz,akkor ez kétkomponensű,tartós festék,ami lakkozást sem igényel.?
Így megfelelő szerintetek a sorrend?

Lehet hogy sok a kérdés,ne haragudjatok érte,de nem szeretnék mégegyszer belefutni ilyen hibákba.

279nwbpsa

Az imént írtam,hogy normális gitt(pl. Neoplast) + csiszolás és esetleg szórógitt +csiszolás(ez utóbbihoz kb. 360-as papír jó).A Trinát mestertapasz szerintem felejtős...
Ez után fújod Néhány vékony rétegben.A rétegeket várd meg,míg megszáradnak.
Az utolsó előtti réteget 500-800-as vizes papírral finoman át is "törölgetheted".
Ne kapkodj vele és hidd el szép lesz... :)

s2k5ycubj

Meg van a válasz.[#eljen][#eljen][#eljen]
És,hogy ne kelljen [#falbav] ezt csinálnod semmi kapkodás.Még a rezgőcsiszolót is tudnám javasolni szinte rányomás nélkül,finom papírral és sokszori sűrített levegős fújással,máskülönben beleragad a papírba.A gittelésre én is a két komponensű autós gittet javaslom.

Kicsa

Akkor értem most már,mi lenne a jó sorrend. Veszek rendes gittet is,illetve szórógittet,valamint az időt is rászánom.
A tudatlanságom és sok kérdésem közepette pihenésképp bekábeleztem a 2 ledet. Elég sokat törtem a fejem,miként lehetne megoldani a mozgó részre felszerelt 2 led kábelét,ez lett belőle. Első ránézésre kiválóan teljesít,már csak valami kisméretű csatlakozó kell a végére,mert ez így nem a legjobb.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kicsa/led1.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kicsa/led2.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/Kicsa/led3.jpg" border=0>

(Ha kedvet éreztek,lehet találgatni a 'kábelspirál' lelőhelyére... Tomi! Nem ér súgni... [#crazya] )

Szalai György

Ha elfogadsz egy tanácsot egy olyantól, aki már sokat szívott a hitvány spray festékekkel, akkor mondok egyet ingyen.
Két okból trágya, amelyik az. Nem, három.
Lassan szárad, ezért nem fújható vastagon, mert megfolyik.
Kicsi a nyomás a palackban, ezért nem porlaszt rendesen, csak köpköd.
Rosszul takar, átlátszik, ezért vastagabb réteg kell, hogy szép legyen.
Az én megoldásom az, hogy egy fazék forró vízbe állítom a palackot, míg olyan meleg lesz, hogy csak bőrkesztyűvel tudom megfogni, és a festendő tárgyat is felmelegítem vagy 40C fok köré, ha tudom. A palackban meleg a hajtógáz, nagyobb a nyomás. Meleg a festék, ettől hígabb. Hígabb festék nagyobb nyomáson sokkal jobban porlik. A meleg festék a meleg felületre szórva gyorsan szárad, vastagabb rétegben fújható megfolyás nélkül. Szép lesz a felület.
Fújás közben egyébként minden hűl. A palackban esik a nyomás, ettől hűl a festék is. A festett felület erősen párolog, attól hűl gyorsan.
Csak óvatosan! A munkadarabot nem nagyon szabad negyven fok fölé melegíteni, mert akkor már a kiszórt festék alsó rétegéből olyan gyorsan távozik az oldószer, hogy a buborékai tűlyukakat fúrnak a festékrétegbe. A meleg hajtógáz és meleg festékpor fokozottabban tűz és robbanás veszélyes. Nagyon kell szellőztetni.
Láttam autófényezőt, aki villanyrezsón melegítette a kilós dobozos festéket, rotyogásig, úgy öntötte a fényező pisztolyba. Rég volt, ma már ő is kétkomponensűt használ.

Szalai György

„valami kisméretű csatlakozó”
Talikon elő szoktak kerülni az induktív közelítés érzékelők, M12 csatlakozós, poliuretán szigetelésű kábelei. Létezik apás és anyás is, némelyikben még beépített Led-ek is vannak. Az király ilyesmire és bontottban olcsó is. Hátha küld neked valaki párat.

279nwbpsa

Dehogy súgok!Ez ipari titok! :)[#circling]

Kicsa

Köszönöm szépen a tanácsot,természetesen meghallgatom,sőt! Ezért is örülök annyira a fórum közösségének,szeretek új dolgokat tanulni!
A több réteggel nem is lenne semmi bajom,ha szép lenne. Lassan kezd összeállni a kép a folyamatról : még egy homályos rész van : a maszkolás. Pontosan mit is kell festenem és mit nem? Vannak illeszkedő felületek,csavaroknak hely stb.
Példának okáért az #593-as hozzászólásban a gravírozó feltét. Ahol az L alakú szíjkeréktartó csatlakozik az alaplaphoz,ott mindkettő elemet fújhatom 'telibe' És akkor festék a festékkel találkozik...vagy mindkettőt ki kell maszkolni hogy a fém felületek érintkezzenek?
Esetleg köztes fázisban maszkolni,hogy szórógittes felületek illeszkedjenek? Nyilván nem kényes a pontosságra az az elem,csupán technikailag érdekelne a dolog.

A csatlakozóból nem találok olyat,amit mondasz. Hirtelen nem is tudom hogy hogyan keressek rá...
Egyébként túl nagy ügyet nem csinálok belőle,végső esetben vagy összeforrasztom a két-két kábelt,vagy kap egy rca aljaztot.

PSoft

Pár éve mikor a kicsi gravírgépet csináltam,én a Hammerite középzöld kalapácslakkot használtam.

Cink-spray alapozó után ecsettel festettem a színt.
Ha jól emlékszem két,vagy három rétegben.
0,25L-es kis dobozzal vettem a Hammerite-ből.
Kb. 1/4-ed része megmaradt a festés után.
Itt van előttem a doboz,akkor 1250Ft volt az ára a 0,25L-es doboznak.

Még örültem is,hogy maradt belőle,a későbbi esetleges sérüléseket javítani.
Jól takaró,tartós,kemény réteget adó festék.
Ecsettel is szépen festhető.

Javítani,még nem kellett,pedig kap rendesen a gépváz hűtőfolyadékot/olajat amikor dolgozik.

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Gravirgep/IMG_0343.JPG" border=0>

Szalai György

http://www.smcpneumatics.ie/media/PCA%20-%20A.pdf" TARGET=_fnew>M12 csatlakozó.
Most már biztos nem adja oda akinek van.

s2k5ycubj

Igen ez még jó volt,de korszerűsítették az összetételt és azóta nem olyan jó volt.

Kicsa

Jól néznek ki,az biztos. De ilyen komolyságú csatlakozóra nem gondoltam,csak valami sima,egyszerűre volna szükségem. Ha jobban belegondolok,lehet hogy nem is lesz,a helyszínen összeforrasztom majd a kábeleket és kész.

Kicsa

Néztem már a gépedet,tetszik ez a megoldás is. A felület jellege érdekes,de jobban megnézve simán el tudnám én is képzelni,sötétszürkében például.
Ez alá megfelelő előkészítés lenne a gitt illetve a szórógitt? Vagy gitt és cink kromátos alapozó? Az a gond,hogy a felületem nem olyan jó,hogy előkészítés nélkül Hammerite kalapácslakkal kenjem le.