Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

x5a9xtcjn

Sziasztok!
Még viszonylag új vagyok a témában, de pár éve használok egy kis mini Kínai 15W-os lézer gravírozót.
Sokat próbálok olvasgatni a témában és tudom, hogy van RF és DC gerjesztő lézerforrás. A fő dilemmám az, hogy melyik mellett tegyem le a voksomat és ebben kérném ki az itt jelenlévők segítségeteket, tapasztalatotokat.
Ha jól tudom a DC lézerforrás elsősorban vágásra jó, viszont rövidebb az élettartama, de olcsóbb. Főleg ha kínait vásárol az ember. Kinéztem már pár lézer gépet ebay-en, de nem tudom hogy mennyire szabad megbízni az ottani hirdetőkben vagy hogy egyáltalán érdemes-e onnan vásárolni. Nem kis gépet szeretnék, hanem ha veszek akkor jobbfajtát szeretnék. Elsődleges cél fa vágása/feliratozása, plexi (legalább 1cm vastag) vágás és gravírozása, eloxált fém gravírozása/feliratozása.
DC lézerforrás nagy hátránya a vízhűtő rendszer.
Mennyire megbízhatók ezek a gépek? Nem nagy üzemi felhasználásra lenne, de nem is csak saját részre használnám. Fontos lenne a vágási pontosság.
Ezek az üvegcsöves lézer gépek valóban nagy kompromisszummal használhatók kép gravírozásra?
RF lézerforrás nagy hátránya, hogy drága, de ahogy olvasgattam szépen vág és jól gravíroz képet, hosszú az élettartama. Tudok hazánkban is megvásárolható RF lézeres gépeket forgalmazó boltokat/márkákat? Én csak az Epilog (borzasztóan drága), TCN Laser Lab.
Hosszabb távon szerintetek melyikre érdemes beruházni?

Válaszaitokat előre köszönöm!

PSoft

Az már olyan "sűrű" lehet, hogy...megáll benne a kanál! [#kacsint]

000000000

"használok egy kis mini Kínai 15W-os lézer gravírozót."
Ha ez egy kék diódalézer, akkor csak maximum ~5-6W-os lehet az, és nem 15.

PSoft

IdézEzek az üvegcsöves lézer gépek valóban nagy kompromisszummal használhatók kép gravírozásra?

Egy kínai K40-es gép egyik gravírozása a sok közül... nyír rétegelt lemezre.

Döntsd el magad hogy...jó, vagy nem.

ezsolt74

Az RF csöves gépek még használtan is 1,5 milliótól indulnak,mindenben jobbak mint a DC csöves, csak hát elég drágák.
Ha sok felesleges pénzed van, akkor, persze akár hobby célra is vehetsz RF csövest, de az inkább ipari felhasználásra való.

x5a9xtcjn

Igen néztem. Kértem árajánlatot Epilog Zing24 40W gépre és 4,4 millió+áfa ami sok, és sokára térülne meg az ára, de cserébe megbízható.
Egyik kiszemelt EZ1
Másik EZ2

Nem csak hobbi célra szeretném. És ezért kérném a tanácsotokat.
Esetleg tudtok konkrét weboldalakat ahol érdemes nézelődnöm?

remrendes

Vágott már valaki 0.5-1mm vastag PTFE (esetleg POM) lemezt?

000000000

Vannak anyagok, amik lézervágáskor az emberre vagy a gépre veszélyes, mérgező gázok keletkeznek. A PTFE ilyen. A POM még elmegy.

remrendes

Köszi! Azt tudtam csak, hogy plexi lemezt nem ajánlatos vágni.

t62d6ha2b

Tisztelt Fórumlakók!

Adódott egy problémám, hátha tud valaki segíteni.
Nyomdászként könyvek borítójának aranyozását kellene elkészítenem. Régebben ez a technológia úgy nézett ki, hogy az ólombetűt megmelegítettük, és egy aranyozó fólián keresztül rápréseltük a könyvre. Az ,,aranyfüst" levált a hordozó fóliáról, és a betűk helyén rajta maradt a borítón.

Ezt a feladatot kellene elvégezni ólombetű nélkül. A mechanikus része menne, de hogyan lehetne gyorsan ki-be  kapcsolgatható melegítő eszközt készíteni, amit a fóliára rá is kellene nyomni? (A hőfok kb. 120-130 fok, a nyomás minimális, mint a ceruzával való írás.)

Lehet, hogy ennek a feladatnak semmi köze a lézerhez, azért írtam ide, mert egy gyári gép leírása diódát emleget.

Ha valaki tud erről valamit, vagy van ötlete, kérem, írja meg. Köszönöm!

4fh25ztnx

A TTR technológia erre való hőfejjel működik.

RJancsi

Egy kis összefoglaló a műanyagok égéséről. Persze (sötét) zöldek írták, így kellő kritikával kell olvasni. [#nyes]

https://www.levego.hu/sites/default/files/kiadvanyok/Ne_egesd_el.pdf

t62d6ha2b

Szia!

Köszönöm a választ.
Légyszíves írj bővebbet - neten így nem tudtam beazonosítani.

RJancsi

Thermal TRansfer-ként keress rá. [#wave]

t62d6ha2b

Kösz - hamarabb kérdeztem, mint hogy gondolkoztam volna...