Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

4fh25ztnx

Köszi a tanácsot. Ma újraállítom  a tűkröket. Van levegőfújás, új fejlesztés, 6 mm silicon csövön megy a levegő, a kék színű lencsetartóba. Lehet, 100 %-on kellene nyomni?

juhasz

16 mA-től többel ne hajtsd a csövet. Nekem az 45%. Drasztikusan lerövidül a cső élettartama és nem jelentősen erősebb a vágás 16 mA fölött. Tükröket, lencsét meg kell tisztítani. 1,5-ös falemezt azért egy menetben kellene vágnia 10-15 mm/s sebességgel.

4fh25ztnx

Köszönöm a tanácsot. Most kicsit elbizonytalanodtam:  Az én gépemen az új digitális kijelző van, ahol 00.0 tól 99.9 ig lehet beállítani az értéket. Azt gondoltam eddig, ez a százalék, mert elmegy 100-ig, viszont a teljesítmény a papír szerimt max. 22 mA. Sajnos valós mérőműszerrel nem rendelkezik. Ha jól tudom, a vágási magasság az optikától a tárgyig 50,8 mm. ezzel is lehet gond, nhéz pontosan kimérni. Esetleg ha a sugár már leért 1 mm mélységbe, nagyobb lehet ott a szóródás?

juhasz

Nekem is digitális van, viszont vettem bele egy amper mérőt.
Nekem 16mA-ert írt a gép füzete, annyin is használom maximum. Amúgy jól észrevehető, hogy ahonnét nincs számottevő erősödés a lézersugárnál, onnét már csak fölösleges mA-ek mennek bele.
Nekem pl 40%-on ugyan úgy vág mint 60%-on.
Fókuszhoz csinálj rámpa tesztet.

PSoft

Itt csináltam anno' kíváncsiságból egy anódáram méréssorozatot, erre a 0-100 ig mutató nyomógombos potira.
[#t169p12268#]

Tibcsi

Sziasztok!

Szeretnék megosztani veletek egy kis történetet. Január elején rendeltem egy 80W co2 lézer csövet, itthoni forgalmazótól! Nagyon hamar megérkezett a cső, és bíztam benne, hogy nem tört el, csak másnap tudtam kibontani. Előtte felhívtam a forgalmazót, hogy mi van ha sérült, mert ugye nem lehet fizetés előtt kibontani. (GLS)... Mondta semmi gond, kamerázzam le a kibontás pillanatában. Törést nem tapasztaltam, de a cső külső felén volt egy hosszanti karc, kb 8cm. Felhívtam az eladót, hogy mi a gondom, és azt mondta az nem befolyásolja a cső működését. Próbálta elmagyarázni, hogy a külső részen nincs gáz, csak levegő, és a külső rész a tükröket tartja. Nem vitáztam vele, hagytam a dolgot. Eltelt három hét, de csak piszkált a dolog. Beírtam a fórumra, lentebb látni is, és PSoft fórumtársunk segített, hogy ne hagyjam annyiban vigyem vissza. Privátban váltottam vele pár szót. Leírta a működését, és ha ott a cső megreped vége az egésznek. Ezután hétfői napon elmentem a boltba. Azzal fogadtak, hogy telefonáltam-e, mondtam nem. Mielőtt elmentem megnéztem, hogy van-e még raktáron, szerencsére volt. Kibontottam, odajött az egyik eladó, (akivel telefonon is beszéltem) ránézett, azt mondta "ez SEMMI", és elment. Jött egy másik, legalább ő megvizsgálta, és azt mondta szerintem nincs másik raktáron... Mondtam, hogy elvileg van. A hölgy mondta, lemegyek a raktárba megnézem. Rövid idő után hozott egy másikat,  átnéztük, nem találtam hibát. Hölgy mondta kitölti a papírokat. Míg álldogáltam, a az eladó, csak odajött, és elkezdte magyarázni a működését a csőnek, és azt mondta, hogy a belső kis csőben van a gáz, és körülötte a hűtővíz, a külső rész az csak levegő, és a levegő a legjobb szigetelő anyag. Én mondtam neki, hogy én úgy tudom, hogy az egészben van gáz, nem csak a kis vékony belső csőben. De ugyan azt elmondta kétszer, aztán leült. Kérdezte, hogy ki mondta hogy hogyan működik, mert biztos nem ért hozzá és hogy, ez nem hiba, miért nem hívtam fel őket, mielőtt mást kérdeznék ( Őt hívtam elsőnek..). Folyamatos kapcsolatban vannak a gyártóval, már sok hibás csövet látott, és tudja  működését, nem másra kéne hallgatnom. Mondtam, nem vitázni szeretnék, csak egy hibátlan sérülésmentes csövet szeretnék. Utána elköszöntem, és sok sikert kívánt...

frob

egyébként mezei egyszerű
van a vízbevezetés, nagyon szépen látszik hova vezet és hol jön ki majd belőle, itt lehet levegő, míg nincs vízzel feltöltve, az összes többi térben a munkagáz van és pont.
Mondom én ezt úgy hogy van róla papírom hogy tanítottak ilyet.

4fh25ztnx

Köszi az infókat. megkezdtem a mtisztítást, beállítást, még nem fejeztem be. De az elején azt az érdekes jelenséget tapasztaltam, hogy a lézercső kiment és az első tükör közé tett vékony falapra nem egy pontot égetett,hanem egy "o"szerű karikát. Persze egy rövid nyomásra 10 %-on. Aztán persze kiégette ponttá. Megnéztem a netem, milyen a kilépő sugár égetési alakja, és ott is az első pillanatban szintén "o" karika volt, aztán égette ki középre. Ez normális?
A rámpa teszt nagyon jó, köszi.

frob

elvileg nem ilyennek kellene lennie, de ha az O szabályos és jók a tükrök akkor így is jó lesz!

igazán plexibe tudod próbálni, a jó nyalábkép középen van maximumon....

aafn0jhd0

A kínai kicsi komplett gép helyett inkább  iparosabb kellene, mert sokat dolgozna.

A szélesebb lemez tekercsek kb 350 mm-esek. Hosszra pedig kb 800 mm a max termék méret.

Ez a laser egyébként egy régóta működő gépsorba illsztődne be, ahol van automata lecsévélő, egyengető és adagoló is. Meg építenénk hozzá egy termék elszedőt. A gépészeti rész kivitelezése nem  gond, mert ez a cég egyik fő profilja, csak laser technikában nem vagyok jártas és nem szeretnék butaságot összevásárolni.

PSoft

Köszönöm hogy leírtad itt is, amit nekem privátban írtál. [#eljen]

4fh25ztnx

Attól tartok, komoly a probléma. Végigállítottm az otikai tengelyt, most korrekt (nagyon nem volt rossz) Azonban a helyzet nem javult, sőt. Elkezdi a kivágást, megy egy 5-10 centit, és láthatóan gyengül. Az 1,5 mm-es falemezt 3 mm/s 70%-os teljesítménnyel éppen csak égeti. Érdekes, a próba során, mikor csak teszteltem az optikai tengelyt, 10 %-on kis nyomásra simán átégette a lemezt. De ha haladnia kellett, már nem bírta. Csináltam fotókat:
1: a lézercső és az első tükör között, itt még ugye semmit nem tudok állítani "o" alakú lézerfény, közepében ép a papír.
2. Próba egy alakkal: balra a kezdés, sötét, erősebb égetés, (az átégéshez köze sincs) jobbra visszaérkezik a kezdőponthoz, már nagyon halovány
3. Itt is nagyon gyenge, de a bekarikázott, pontszerű égés helyén a haladás kzben váratlanul egy nagyobb fény egy pillanatra, majd megy tovább, ahogy előtte. Abban a pillanatban azon a helyen át is égette az anyagot!
Szintén az összes 70% és 3 mm/s.!!
Attól tartok, cső vagy tápegység. (2 hónapja megy, nem sokat)

d46hvfrdr

Hasonló probléma akkor lép fel többnyire, ha a lézercső alulhűtött és a lézergáz túlhevül, 25 fok felett már drasztikusan gyengén muzsikál. A Co2 lézercső rettenetesen érzékeny a hőmérsékletváltozásra!
Stabil 20 fokot kellene biztosítani plusz/mínusz 0,5, max 1 fok! Ha rossz a hűtés, pl csak kis kanna és hasonló elven hűtöd, a vágást elkezded 18 fokos hűtőfolyadék hőmérséklettel, hamar eléri a cső a kritikus 27 fokot és elején könnyedén átvágja az anyagot, majd a végén éppenhogy csak gravíroz.
A nagyon pontos hőmérséklethatárok mellett, nagyon fontos a megfelelő hűtőfolyadék áramlás is, hogy a keletkezett hőt le is vegye a csőről és a tükör/ablakról.
A 40W-os csöveknél a rossz hűtés és túlhajtás végett a hátsó tükör megéghet, onnantól a csőnek vége van! Ha jó szögben nézed, akkor a hátsó tükröt picit láthatod, ha a felszíne sötét foltos, vagy hámló, akkor a csőnek annyi. A legtöbb 40w-os cső így végzi tanulási időszakban.
A 3mm-es rétegeltlemezt nagyjából 30-35W mellett 18-20mm/s vágási sebességgel tudni kellene vágni, 5.6-is lencsével,
De 15mm/s-el mindenképpen illő lenne. Persze ezt 19-21 fok közötti hűtőfolyadék mellett!
A kör alakú folt is rossz jel, nagyszámban az oka a hátsó tükör megégése, Ilyenkor legtöbbször a túlhevült tükörfelszín megég ott ahol nagy volt a sugár teljesítménye, a kör alak pedig amiatt van, mert a lézersugár a széle mentén gyengébbé s a tükör nem sérült meg a kisebb energiasűrűségtől. Ritkábban a rossz táp is eredményezhet hasonlót.

000000000

Abban tudok neked segíteni, hogy a lézered valós maximális teljesítményét bemérem. Keress meg magánban, ha érdekel egy ilyen lézer P mérés, és megbeszéljük a részleteket.

4fh25ztnx

Köszönöm. A tesztek alatt 22 fokon belül volt a hőmérséklet. Rövid idő volt a teszt. De valóban volt hetekkel ezelőtt, amikor elérte a 30 fokot a hűtővíz rövid időre. Azt olvastam, 35 fok alatt kell tartani, különben veszít a működési idejéből, de nem gondoltam, hogy tönkremegy. Így igazából a hozzá adott szívattyú a 10 literes tartállyal biztosan tönkreteszi? Mert azzal nemhogy 1 fok eltérés nem lehetséges, de egy nyáron meleg szobában (tetőtér) még be sem lehetne kapcsolni a gépet. A fentiek miatt nyilván én rontottam el, így felesleges is lenne a szállítótól kárpótlást kérni?
Jól gondolom, alapvetően be kell ruházni egy chiller-be? Ráadásul ami aktívan is hűt, valami ilyen: CW-5000 110-120 ezerért. Ez a típus alkalmas? Jól hűt és keringet?
Tudsz tanácsot adni, lézercsövet hol érdemes venni? Kínából olcsóbb, de lassú, és nyilván érzékeny a szállításra, itthon van erre megbízható, jó cég?