Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Hááát... nem [#nemtudom]

2vkx6unz

Ezzel nem vagy egyedül...

Jozs

Az zavart meg, hogy van amelyiknél a valós lézer outputot adják meg és van amelyiknél a felvett teljesítményt, nem konzekvensek. De az adatlapokat nézve nagyjából kitisztult a kép.

Jozs

Ha már ilyen jól belejöttem még kérdeznék :-).
Van aki ilyesmi lézer modult hagyományos cnc gépen használ a főorsó helyére rátéve ? A vezérléshez úgy mire van szükség ? Mach3 -ból megoldható, vagy a lézer kapcsolgatása miatt más program kell és más vezérlő ? Köszi.

2f428kduf

Én is így használok egy kis 2-2.5-W-os lézert. Ha bekapcsolom a 12V-os tápegységét, letiltja a Z meghajtóját, tehát a Z nem mozog. A Z "le" kapcsolja be a lézert. A Z mozgását átírom 0.1 mm-re, és gyors mozgásra, a lézer azonnal bekapcsol, a Z "fel" kikapcsolja. Kis műszereim előlapját szépen beleolvasztja a műanyag lapba.

2wcan2a5f

Engem is érdekelnének a tapasztalatok, leírások. A cnc maróval történő "házasítás"-tól elsősorban a fa marási munkáknál keletkező por miatt tartottam. Aztán láttam a youtube-on egy ötletes megoldást. Itt nem a marómotor helyére, hanem mellé lett a lézer elhelyezve, gyors fel és leszerelési lehetőséggel. Mégiscsak egy új platform, új lehetőségekkel, új alkalmazási területekkel. 5-7w teljesítmény azért már megfontolandó. (De már több mint 6 éve fontolgatom, és ez a tett halála [#rolleyes].)

Jozs

Ehhez gondolom kell bizonyos támogatás a vezérlő részéről mondjuk egy plusz kimeneti vezeték formájában, ami a Z motor le-fel mozgatásakor be-ki kapcsolja a lézert. Meg úgy egyáltalán hogy tudja ha bekapcsolod a tápegységet akkor nem kell mozgatni a Z -t. Asszem bele kell ásnom magam a vezérlőm lelki világába. Vagy az is lehet hogy a PC párhuzamos portján kell keresgélnem (?).

Jozs

Ismerős a dolog, én is sok éve kotlok rajta. Most azért izgultam rá, mert olvastam, hogy egy ilyesmi modullal két menetben már szépen el lehet vágni a 3 mm -es rétegelt lemezt, de talán egyből is. Ez már azért nem lenne rossz, kitágítaná a lehetőségeket.
Fixen talán a rezonanciák miatt sem érdemes felrögzíteni a modult. Erről is jó volna valami tapasztalatot olvasni.

6mrgeizbx

A LASER-t PWM-el (is) szokták vezérelni , a főorsó fordulatszám vezérlésével...  S parancs vezérli a fényerőt ilyenkor.

2f428kduf

Nekem minden tengelyre külön meghajtó van, és párhuzamos port. Így mindenhez hozzáférek.
 A stepp-dir bemenetek mellett van enabl is van rajtuk. Ezek optocsatolók. Megfelelő ellenállással a 12V-os leser-táp enablon át tiltja a Z-t. A Dir akkor aktiv amikor lefele megy a Z, ezt az aktív jelet vezetem a leser bekapcsolására. Ha a Z felfele menne, a jel megszűnik, a leser kialszik. A teljesítmény szabályzását eg 555-össel oldottem meg, rákötve egy kici-kinai 3digites voltmérőt (talán 2€ volt), segítségével meg tudom ismételni a korábbi beállításokat. Ha ugyanazt az értéket állítom, nagyjából ugyanolyan erős lesz. Elsőbb csinálok próbamenetet.

Jozs

Köszönöm (petyka1 -nek is), utánanézek a dolgoknak aztán ha valahol elakadok jövök :-)

frob

Sziasztok
Most találtam először képet hogy is néznek ki belülről ezek a hűtő szerkók amelyeket lézerhez és vízhűtéses marókhoz árulnak a kicsi kínaiak

"hűtő"-ke

Csak nekem meglepő hogy ez mennyire egy fo* ?
ennél ezerszer többet ér egy autó utastér fűtőradiátorra rakni 2 ventilátort és arról lefújni a meleget...

Ez most azért hátba vágott, mindenki ilyesmi cuccot használ a lézeréhez?

Dakota25

gm4np4i0m

Én sem. Nem akarom kinyírni. Amióta megvan a lézer, 19fok felett még nem volt a vízhőfok.

Peltier rendszerrel kezdtem, most egy kompresszoros van.Ennnek a belseje azért más kategória... :)

A kép nem az enyémről készült, azt most nem akartam szétbontani.

frob

jolvan, akkor az biztos hogy nagyon meg kell nézni mi is kerül majd a lézer alá ( ha lassan 3 év távlatában egyszer csak késze lesz) :D

eredetileg is sörhűtőt terveztem venni hozzá, de akkor a terv marad :)