Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

4fh25ztnx

Sziasztok! Van egy K40 kínai vágóm. Nincs vele gond, de mivel fát vágok vele, jó lenne a felgyulladást megelőzni. Nézegettem a levegő punpa beépítését, cső elvezetését, új fejet a vágáshoz. De ha van köztetetk, aki ezt az utat már végigjárta, és tudna nekem segíteni a konkrét anyagokban, ami kell hozzá, hogy elkerüljem a "tanulópénzt" ha rosszat rendelek, megkösönném.

Szabó Zoltán

Szeretném kérdezni a tapasztalt kollégáktól. Vajon mi az a minimális hőfok amikor még a CO2 lézer még  károsodás nélkül üzemelhet? Hogy befojásolja a működést a hőfok nyáron a meleg most a hideg a probléma.

d46hvfrdr

Szia!
A környezeti hőmérséklet mondhatni lényegtelen de célszerű élhető emberi tartományon belül használni a gépet, mert a kenőanyagok a fagyban nem dolgoznak olyan jól és mechanikailag is terheli a gépet. Illetve lézercsőnél sem előnyös ha túlzottan hideg alkatrészek kapnak hirtelen hőhatást.
A lézer hűtése már fontosabb és 17-23 fok közt ideális a hűtőfolyadék hőmérséklete. 15-27°C a legszélső tartományok, ezen paramétereken túl már csőkárosodással és jelentős teljesítménycsökkenéssel kell kalkulálni.
Viszont a 17-23°C sem azt jelenti hogy jó ha ezen tartományon belül ingázik!
Az egyenletes 19 vagy 20 fokra kell törekedni, lehetőleg 0,5°C  max  1°C +/- eltéréssel.  
Gravírozáskor ha 17-23 fok köz ingázik a hűtőfolyadék, a gravírozott képen is látható lesz mer. Mégnagyobb hőmérséklet pedig még erősebben mutatkozik.

A co2 lézerek erősen érzékenyek a hűtőfolyadék hőmérsékletének változására!  
Javaslom, ha nem tudod ezen paramétereket tartani, inkább ne üzemeltessed a gépet.

u4uberenn

Szia, köszönöm az infót, sokat segítettek az elképzelésekben!
A képeket én sem látom a linkelt topicon így jó, hogy ide is feltetted!

Köszi!

Ati

u4uberenn

Szia, köszönöm továbbra is! :)
Az a pumpás dolog nem tudom micsoda, de rákeresek a topicban.

Köszönöm!
Ati

u4uberenn

Csak tudnám hogyan lehet itt keresni. :S
Hiába kezdem írni, hogy levegő, vagy sűrített, vagy pumpa, vagy kompre, nem ad találatot. :S
Tudna valaki egy kinket rá?
Köszi!

morvfer7

Eddig még senkinek nem volt ezzel gondja, de segítek:

Rákattintasz a keresés ebben a topicban,

A megnyíló ablakban beírod a keresendő szót.

Kiválasztod, hogy milyen intervallumban keressen.

kattintasz a keresésre és már listázza is... :)

Rabb Ferenc

Valószínű, hogy az "Ebben az időszakban:" intervallumot alapon (hét nap) hagytad és ez idő alatt valóban nem volt ilyen szó/szavak

u4uberenn

Hmmm bakker, figyelmetlen voltam, köszi!!!
Bocsánat!

PSoft

Igaz, hogy itt csak képeket látsz, de sokszor egy adott kép lehet beszédesebb is, mint egy magyarázni próbáló szöveg.
De akár, lehet "kedvcsináló" is...

Az én kék, 2W-os lézer "korszakom" képekbe sürítve.

Szabó Zoltán

Köszönöm szépen az útmutatást. Rá építettem a teafőző melegítő egységét a vízkörre.

u4uberenn

Szia PSoft,
köszi, sok jó dolog van a képeid közt! :)
Arról viszont sehol sem olvasok, hogy a lézer pumpának mit használjak? :S
Szóval elég egy kisebb proci-ventilátor, vagy kell neki 1-2-3-4 BAR?
Továbbá ha a beépített levegőfújást használod, akkor az nem hűti a lézert? Vagy annyi nem számít?

Bocsi, de full gáz vagyok ehhez. :D

svejk

Száraz, olajmentes legyen.
Egy szabadba kiáramló levegőnél nehéz konkrét nyomást írni sokk függ a fúvóka átmérőjétől.
Pár tized Bar is elég lehet így az akvárium kompresszor is.
Majd látod menet közben mi az ami segíti a vágást mennyi ami már inkább hűti a munkadarabot.

Van még egy fontos előnye a levegőnek, a fókuszlencsét túlnyomás alatt tarja, azaz kevésbé tud a füst bejutni.

PSoft

Kb. úgy, ahogy svejk is írja.
Én ezt az inhalátor pumpát használtam megelégedéssel.
Pari Boy

568k8udm

Sziasztok,

Az lenne a problémám, hogy a lézer nagyfesz íve az első elektródánál olyan mintha megszakadna. Néha olyan fél centi távolság van és olyan opálos a fénye. Desztvizet használok, sokmindent kipróbáltam és semmi sem akar segíteni. Van valami ötletetek?
Több csőnél is fennáll a probléma, takarítottam is a csöveket és cseréltem a vizet is. Kicseréltem a szilikoncsöveket is.
Van valakinek ötlete?