Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

u4uberenn

Sziasztok, köszi a válaszokat!

Sanyi külön köszönet a részemről is érthető infóért!
Kelepeisz Lajos: köszi, hogy ismét "rongyosra"" gépelted a billentyűt, de sajna az előző hozzászólásokban nem találtam nekem is megfelelő infót, és csak most léptem fel a fórumra.
(igen régebben is voltam, de akkor még egy csigás robosztus gépem volt, ami mint utóbb kiderült nem alkalmas lézere, így azt már el is adtam, abból vettem a jelenlegi cuccot)
Na de ez lényegtelen!

Van egy alig használt, 20 éves analóg voltmérőm, és még áramot is tudok mérni, csak nem tudtam mit, és hol? Bocsánat, hogy ezt nem jeleztem nem tudtam, hogy szükséges lehet, de így végig gondolva teljesen jogos! :)

Köszönöm még egyszer!!!

További szép napot Nektek!

2vkx6unz

Megnéztem az képet amit linkeltél a lézerről és a meghajtóról.
Sajnos a fotón nem látszik milyen elemekből van felépítve így nem sok dolog ismerhető meg. Ha van leírásod és/vagy tudsz egy fotót készíteni róla, amit ide feltöltesz?

A lézerdióda felé menő csatlakozót ne bontsd meg mert tönkreteheted a diódát!

Esetleg a típusa nincs meg a meghajtó áramkörnek?

TBS-TEAM

Arduino Nano lábkiosztása Laser GRBL 0.9-től felfele.
D11 PWM Out. [#kacsint]

József

u4uberenn

Sziasztok,

A lézer vezérlő kép az alábbi linken tekinthető meg.
https://i.ebayimg.com/images/g/QyoAAOSwKdZbbr28/s-l1600.jpg

Sajnos a GRBL-ről nem találtam már eredeti képet, de csinálok egyet.

TBS-TEAM-re hallgatva az RGBL panelen kerestem egy "TTL" jelet, illetve a programot ráengedve mértem, hogy melyik lábon változik a feszültség a lézer teljesítményétől függően. Találtam egyet, mely tényleg változik. A gond, hogy a max. 1,26V, de ha 50%-ra állítom a teljesítményt a programban, akkor leveszi Kb. 0.62V-ra, tehát elvileg jól hozza.

Aztán Robsy segítségével mértem párat.
A lézer TTL bemenet alapállapotban DC 2,4V és mivel keveseltem, gondoltam AC-ben is megmérem, így a duplája, szóval valamilyen frekvenciaváltozás is van.
Ezt mondjuk keveseltük, így rányomtam egy 4,8V-os külső tápot, de nem lett erősebb. (ide kellene kötni az imént talált max. 1,26V-ot, hát az meg még jobban levenné mintha nem lenne rajta semmi)

A diódához vezető szálon (a képen piros festékkel jelölték) DC4,31V van.
Szétvágtam a vezetéket (lehet hümmögni :D ), és rákötöttem az amper mérőt. A dióda felé 1,71A-t, majd később folyamatosan emelkedett (gondolom ahogy melegedett, de kézzel nem volt érzékelhető a hűtőn a melegedés) már 1,92A-t lehetett mérni.

Szóval Robsy félreértéséből adódóan jelzem, hogy nem az a baj, hogy egyáltalán nem megy, mert rétegelt fába tudtam képet égetni (kisebb nagyobb sikerrel).
Csak a vágás nem akar menni. Aztán említették, hogy az sem mindegy, hogy milyen színű amit vágni szeretnék. :S
Szóval ha azt a 3mm-es rétegelt lemezt átvágná úgy F100-as sebességgel legalább második körre, akkor az jó lenne. :)

Hja a lézer vezérlőn van valami poti, hát elsőnek óvatosan, de aztán full ide-oda tekergetve semmi változás. :S

Továbbá kitöltöttem az adatlapomon pár infót, mert láttam, valaki azt is hiányolta. ;)

Köszi a hozzászólásokat!

izbeki

Kép alapján a vezérlő ez lehet:
Mana SE
Ide írj: tibor.izbeki kukac gmail.com

2vkx6unz

Szia,

A lézer vezérlőn a TTL bemenet egy felúzó ellenálláson tápra (+5V)-ra van kötve. Legalábbis ezt az információt találtam a neten. Ha erre a bemenetre ami elvben egy digitális bemenet 2,7V-nál nagyobb egyen feszültség kerül akkor a működési módtól függően vagy 100%-a ki van vezérelve vagy 0%-ra. Mivel szintén a neten azt az infót találtam, hogy az eszköz vezérlés nélkül 100%-n üzemelteti a diódát így ha nem kötsz ide semmit az lesz a 100% teljesítmény.

A lézerdióda sztatikus feltöltődésre érzékeny könnyen agyon lehet csapni. A mért 4,3V amúgy rendben lenne az 1,5-1,6A szintén. az 1,9 Az már sok szintén kijöhet belőle a füst. A Diódának nagyon nem jó ha már kézzel érzed a meleget. Minél hidegebben tartod annál jobb, szerintem 40°C már sok és nem a hűtőborda lehet ennyi!
A mért paraméterekkel a dióda kb. 1,5W-lehet.
A potméter csavargatásával vagy a nyugalmi (100-200mA) vagy a 100% áramot tudod állítan az lehetőleg ne legyen nagyobb mint az 1,6-1,7A!

A lézer meghajtó a sw-ld73 névre hallgat, 1.1 és 1.2 verzió  létezik belőle a neten.

A GRBL TTL kimenetén nem fogsz helyes értéket mérni mert az egy PWM kiment ahol a kitöltési tényezőtől függően egy analóg műszerrel valamilyen átlagértéket fogsz mérni. Ide a helyes ellenőrzéshez egy oszcilloszkóp kell. Amúgy amit mértél még jó is lehet. Esetleg invertálni kell a kimenetet a GRBL konfigban.
Ha PWM meghajtást igényel az lézer vezérlő akkor a mért feszültségek lehetnek jók mivel az arduino szerintem csak 3,3V-os táppal dolgozik ami pont jó.

000000000

Sziasztok,

Ez a kínai 5000mW-osnak hirdetett 450-es dióda lézer mire elég ?
Mit lehet vele vágni, milyen vastagságban ?
Vagy egyáltalán alkalmas-e vágásra ?
Pl. rétegelt lemezt 3-5mm-est lehet vele vágni, valami elfogadható sebességgel?
Mondjuk 1-2mm /sec sebességgel ?

S ha nem alkalmas erre, akkor egy 150W-os co2 kínai csőhöz tud 20 mm-es pozdorját vágni cm/sec sebességgel ?
Továbbá mi kell még, hogy az működjön ?
Mennyibe áll meg a beszerzés vége ?  S tud valaki segíteni, egy ilyen életre keltésében ?

köszi

2vkx6unz

A kérdés feltevésből arra következtetek, hogy nem kifejezetten hobby a cél. Ebben az esetben nem kínából rendelnék lézert mert ha nem jó akkor sokkal drágább mintha itthon veszed.
A kínai holmikkal az a baj hogy az eladók kamuznak az esetek jelentős részében.

Pl lehet, hogy inkább innen vásárolnék számlával magyar támogatással, garanciával.
lézer

Arról nem tudok nyiletkozni, hogy mire elég egy 150W-os renszer de az biztos hogy nx100000 forint ahol 10 <n <20 ;)

morvfer7

lehet rosszul tudom, de szerintem pozdorját lézerrel vágni nem lehet szerencsés.

u4uberenn

Szia Sanyi,

Köszönöm az értelmezhető összefoglalót! :)
Már csak egy kérdésem van:
Mit hagyok ki, illetve mit teszel még bele a teljesítmény számításba? P=U*I ?

További szép napot és köszi! :)

Ati

2vkx6unz

Alapvetően jól számolsz ha egyenfeszültségről van szó és ohmos terhelésről. Ha a diódán eső feszültséget és átfolyó áramerősséget méred akkor a dióda felvett teljesítményét kapod eredményül. Viszont ennek csak ~20%-a (esetenként kevesebb vagy több) a fényteljesítmény a többi csak hő formájában távozik. Ezért van egy szép nagy ventilátorral ellátott hűtőborda is a diódán. Az igényesebb megoldásokban egy peltier elemmel hűtik és tartják alacsonyan a dióda hőmérsékletét. Megfelelő kialakítással 20°C-on lehet tartani és akkor nagyobb árammal is lehet használni tönkremenetel nélkül. Persze akár fagyasztani is lehetne, de akkor bejön a kondenzáció problémája...
Az, hogy mire képes egy dióda és mik a valós paraméteri a gyártói adatlapról derülnek ki. Ilyen adatlapokat pl. itt találsz. adatlapok
Persze itt van minden más is a témában valós árakkal...

mex

Csak egy támpont (persze csak ha elfogadod tőlem): 1.6w teljesítményű dióda mért árama 1.3A 4.3V
ESD védett környezet nélkül rizikós az ilyen mérés, de ebből lehet következtetni a valós teljesítményre.

u4uberenn

Köszi fiúk!

Van még mit tanulnom. :D
Akkor kb. 2W Kár, hogy nem lehet vele 3mm-es rétegelt lemezt vágni.:S

További szép napot nektek és köszi!!! :)

Ati

2vkx6unz

Lehet vele vágni, többen is használtak ilyen teljesítményű lézert és vágtak is vele. Kulcskérdés a megfelelő fókuszálás és a sűrített levegő fújása pontosan a vágási pontba. Erről is találsz adatot ebben a topicban.
Persze az is lehet, hogy több menetben fogja csak átvágni, erősen függ az anyag színétől a belső rétegek anyagától és ragasztótól.

Meg kell próbálni csökkenteni a sebességet hátha akkor jobb lesz az eredmény. A fókuszálásra is van a topicban javaslat.

PSoft

Lassan hat éve hogy készült ez a kis vágásteszt, az akkori 2W-os kék lézeremmel.
3 mm-es nyír rétegelt lemez volt a teszt alanya.

[#t134p12860#]

Mivel az akkori postban nem láthatóak a képek, így lehet nehezen értelmezhető a szövegkörnyezet.(nálam nem láthatóak, nem tudom másnál is így van-e)
Ezért, legyen újra az akkori post, a képekkel együtt.

--------------------------------------------------------

-2015-01-04 22:31:00-

Ha már fönn a plexi rács,meg kicsit megint nagyobb léghozamú lett a levegőpumpa...
Csináltam egy sor tesztvágást is,megint csak a 3mm-es rétegelt lemezen.

Különböző sebességekkel vágtam ugyanazt az alakzatot,a levegőfúvás,és a fókuszpont ugyanaz volt mindegyik vágásnál.
A teszt alakzat,egy 20x20mm-es négyzet,a négyzeten belül egy átm. 15mm-es kőr kivágás.

A sebesség,és idő adatok így alakultak,balról jobbra,ahogy a képeken is látható:

1.  80mm/perc vágási seb. 2x vágva = 196mp.
2. 100mm/perc vágási seb. 3x vágva = 240mp.
3. 150mm/perc vágási seb. 3x vágva = 165mp.
4. 200mm/perc vágási seb. 4x vágva = 160mp.
5.  50mm/perc vágási seb. 1x vágva = 156mp.
6.  30mm/perc vágási seb. 1x vágva = 257mp.

Az első öt vágás,gond nélkül kipottyant,a hatodik,a 30mm/perces kis segítséggel.
Kevés a 30mm/perc sebesség,megég a fa, és elszenesedik a vágás. :(

A következő képen,a kivágott alakzatok hátoldala,itt már egyértelműen látszik a rács jelentősége,tiszta marad a rétegelt lemez hátoldala.
Kivéve a sorban az utolsó,a 30mm/perces vágást,csak ott látható elszenesedés,ami viszont betudható a lassú vágási sebességnek.

A következő három képen,a vágott négyzetek vágási felülete,itt is jól látható a 30mm/perc sebesség lassúsága,és a kormos/égett felület.

A következő képen,a harmadikként,negyedikként,és ötödikként vágott négyzetek éle látható.
A képen az első,és a második négyzet vágási felülete a legjobb a három közül.
Tehát,a 150mm/perc sebességgel 3x vágott,és a 200mm/perc sebességgel 4x vágott négyzetek vágási felülete.

Eddig,szinte mindig 80mm/perc sebességgel,kétszer vágtam a 3mm-es rétegelt lemezt.
Ez ha erre a teszt alakzatra vetítem,akkor 196mp munkaidő.
Most,nézzük a 200mm/perc sebességgel 4x vágott alakzatot,aminek szebb a vágási felülete,mint a 80mm/perc sebességgel 2x vágottnak.
A 200mm/perc sebességgel 4x vágott teszt munkaideje csak 160mp.
Tehát,több mint egy fél perccel rövidebb,mint az eddig használt 80mm/perc esetében.

Elgondolkodtató...