Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

5yfyyj67

És mihez kellett a google fordító?
A telepitő első ablakán van két gomb fordítás nélkül is az egyik "OK" a másik "mégse" lesz.
Meg egy listbox amire bátran rá lehet nyomni és a 4 lehetőségből az "English" lesz az angol.

5yfyyj67

Nem tudom milyen földelést akar pluszban, ha a betáp rendesen földelt, akkor max azt nézd meg, hogy maga a ház(burkolat) be van-e kötve a földbe, ha nincs ezt tedd meg.

Én azzal kezdtem, hogy kiszórtam az egész elektronikát, de ez más kérdés.

4392g68np

Üdv
Most ismerkedek ezzel a lézeres dolgokkal.
És rögtön segítséget is szeretnék kérni. Vettem egy kinai csodát, amin úgy néz ki eddig tartott a lézer. Bármit állítok nagyon gyenge ,szinte csak mint a terület kijelölésnél úgy világít.
Léptető motorok minden megy rendesen csak nem dolgozik a lézer.
A Variometum cégnél találtam egy lézer modult (EDge-6W).
A kérdésem az lenne hogy ezt tudnám e használni a meglévő vezérlővel ?
Vagy maradjak ashop.cncdrive.hu oldalon talált valószínűleg hasonló kínai lézer modulnál az egyik 1.6w a másik 3w? Kérdés hogy ezeket tudnám e használni a meglévő dolgokkal.
Képeket mellékelek a jelenlegi dolgokról.
Bocsánat ha kicsit hosszúra sikerült , de hátha valaki az ittlévők közül tudna segíteni.
Előre is köszönöm.

7yuwiauee

A mechanika merevségével nincs gond, viszont az egész mechanika a gép alaplemezére van egy konzolon keresztül csavarozva.
A gép alja egy vékony, nagy tábla lemez ami körbe van a ház keretéhez kb 10 centinként pöttyintve, és ahogy kell, hajlik-rezeg-mozog.
Gyakorlatilag ha megmarkolom a mechanikát, fél centit tudok rajta mozgatni le-fel, miközben a ház meg sem moccan.
Úgy gondolom, hogy ez így nem szerencsés :)

frob

ez valóban nem az :D

inkább arra szerettem volna utalni, hogy lakatos mesterek ritkán számolnak mm ben...
helyedben szépen megrajzolnám valami progival ( fusion ..stb) és dxf et elküldeném valami lézervágós cégnek és szépen egy 3-5-ös lemezből kikanyarítanám az alapot, minden lik luk mehet rá utána erre tudod rögzíteni az egész mókát

egyébként akinek van ilyen masinája meg tudja mondani hogy az alapterületet lehet állítani a vezérlőben?
tehát ha pl nagyobb alapot csinál neki az ember, akkor csak átírni benne az értékeket és mehet tovább?

4fh25ztnx

Sziasztok! Két témában szeretnék tanácsot kérni:
1: Megjött a K40 kínai lézervágó. A hátulján van 2 db. amerikai szabványos 220-as kimenet, az egyik a ventillátorhoz. Ahhoz olyan is a dugvilla. A vízkör szivattújának azonban európai a dugvillája. Láttam olyan videót, ahol lecserélték a gépbe dugható amerikaira, de többségében konnektorba dugták.Nekem szimpi a gépbe dugni a dugvilla cserével, de nem azért nem adtak hozzá olyan dogvillát, mert esetleg túlterhelné a tápot a maga 30W felvételével, és jobb kímélni?
2: Védőszeműveget kerestem hozzá, nem sokat találtam. Itt egy link, megéri ezt innen venni, vagy van jobb ötletetek?
https://variometrum.hu/lezer-kategoria/lezer-egyeb-kateg%C3%B3ria/vedo-szemuveg-co2-lezerhez-10600nm

0a60n232f

Sziasztok, azt szeretném kérdezni a hozzáértőktől, hogy a lézerfej kikapcsolására van lehetőség program közben a gyorsjáratok idejére?, nagyon nem szép ahogy végigszánt a rajzolaton pozícionálás közben.

RJancsi

Természetesen van. Nem tudom milyen programot használsz, az én gépem az M03, M05 g-kóddal kapcsolja be/ki.

7yuwiauee

Ez a lézerkivágós dolog jó ötlet, lehet hogy ez lesz a vége...

Itt lehet állítani az alapterületet, én is valamivel nagyobb mint 300*200 mm-en dolgozom.
Elvileg ha nagyobb X és Y méretűt építenék, csak átírom az értékeket és kész.

7yuwiauee

1. Az a két kimenet direkt azért van, hogy a géphez kapcsolódó kiegészítőket rá lehessen dugni, és a géppel együtt kapcsold őket, szerintem semmi köze a táphoz...
Én amúgy egy 3-as kapcsolós elosztóval kapcsolom be a gépet, szivattyút és az elszívást, azaz nem a gépbe dugtam, ezeket.

frob

hát ez tök jó!
akkor tulajdonképen ha van ingerenciád és úgy is lecseréled a mechanikát lin sínekre akár nagyobb alapterületet is adhatsz neki...., mert állítható...

persze ne felejtsük el, nagyobb alapterület pontosabb mechanikát igényel,mert a fény az biza ( bizonyos keretek között) egyenesen halad, tükrök és lencse távolsága növeli a fénysugár elmászási hiba lehetőségét....

de ha jól beállítod, lesz egy frankó gépállatod! :)

0a60n232f

jelenleg én is úgy csinálom hogy az M3 M5 parancsokat kézzel beírom, de van-e olyan "valami" ami a gyorsjáratkor magától megteszi?

PSoft

Idéznöveli a fénysugár elmászási hiba lehetőségét....

Nem a fénysugár mászik ám, hanem a mechanika. [#vigyor]

frob

az eredmény az hogy a fénysugár elmászik mert a mechanika pontatlan :)

remél így megfelel uraságodnak [#vigyor]:D

d46hvfrdr

Olvasgatom a topikot. Csak egy feltételezett vélemény miatt szólok hozzá a kreatív ötleteléshez. Szerintem ha egy K40-es vagy hasonló mechanikával rendelkező alapgépet komolyan át akar építeni valaki. Akkor előfordulhat, hogy a lineáris vezetékre való átállás miatt, motorokat és motordrive-t  is kell cserélni.

Emlékeim szerint a k40 kategóriájú gépek valamilyen bosch profil nútjába helyezett műanyag görgőket használ, aminek elég kis mechanikai ellenállása van. Számításba venném, hogy a léptetőmotorokat, ehhez a visszaható erőhöz méretezték.
Egy valamirevaló lineáris vezetéknek mozgatásához jelentősen nagyobb erő kell mint egy vicckategóriás görgős rendszerhez. Így nem kizárt, hogy meg sem mozdítaná a fejet az alapmotor, ha mégis képes mozgatni a fejet, rengeteg dinamikai gondjai lesznek az erőlködés miatt.

Számottevően nagyobb hasznos területet nem lehet kicsikarni a kaszniból, ez biztos. Elgondolkodnék, hogy van-e értelme kínlódni vele.
A divergenciával biztosan nem kell számolni de ha átépítésre kerül a lineár, akkor biztosan megváltozik a lézersugár párhuzam távolsága az eredetihez képest, így a 2. tükröt is át kell helyezni! Milliméter pontosan kell a tükrök viszonyát kiépíteni mert sok tolerancia nincs! Ha ez nem sikerült kellőképpen kivitelezni, sosem lehet beállítani a tükröket megfelelően!

Szerencsére nem volt ilyen gépem, De láttam már pár ilyen rettenetes szerkezetet. Valós tapasztalat híján, csupán feltételezem a hajtásnál keletkező problémákat! De én mindenképpen számolnék ezzel is!