Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

IdézÍgy akkor nem is erőltetném ezt a módosítást, mert nekem a gyári rendszer + corel X3 használata teljesen bejött
(annak ellenére, hogy kb a fél világ szerint kukába való...).
[#eljen]
Persze, tudom, most majd sokan kezdenek fúúúj-ozni, de...
Nem nagyon van jobb a kategóriájában.
Valamit azért...csak jól tud az a "gagyinak kikiáltott" kínai vezérlő!
Méltatlanul hajigálják a kukába őket, aztán...jönnek a kínlódások az ilyen-olyan, faszábbnak hitt "jobbakkal". :)

Bocs

Köszönöm ismét! Próbálkozok.

TBS-TEAM

Akkor fifti-fifti [#kacsint]
A programok addig vacakok míg nem tudjuk használni.
József

PSoft

IdézA programok addig vacakok míg nem tudjuk használni.

De milyen igaz! [#eljen]

dosalaszlo

Üdv
Mellékelnék én is egy képet.
Nálam a betűk jónak tűnnek viszont azok a függőleges vonalak mellett található szétszórt pöttyök lehetnek hasonló hiba miatt
Sajnos bő 1 év alatt se sikerült rájönni mi okozhatja.
A mechanika és a gép is gyári!!

Bocs

Ha egy függőleges vonalat gravírozol, azt vektorosan csinálja? Ha vektoros, és a vonal mentén halad akkor egy egyenletes mozgás lesz elhanyagolható gyorsulással-lassulással,egyenletes megvilágítással. Ha így van, az nem megfelelő teszt a pixelgrafikus megmunkálásra, ahol soronként folyamatosan mozog, és az adott sorban "időnként villan egyet".

Hozzáértőknek: Nem lehet, hogy a PWM jel késik néha?

Bocs

A képeken látszik a gondom. Az első képen vektorosan mozgott különböző sebességgel. A másodikon a nagy felirat pixelesen kb százszoros időráfordítással és életlen széllel és ugye minden sorban rengeteg üresjárattal. Mindegyik szürkeárnyalatos, viszont ha vonal mentén halad, látszódik, hogy a lassabb részeken beég. Ebből következtettem arra, hogy ott gyengíteni kellene a lézer teljesítményét. Pixelesnél (ha jobban tetszik raszteresnél) ugye sor közben nincs lassulás, ezért elegendő a lézer ki-be kapcsolása. Adott megvilágított szakaszra azonos fénymennyiség jut.

A harmadik képen nálam is látszódik nábrok által vázolt hiba. Szerintem itt a szoftver által végzett kép átalakítás lehet az egyik gond. Olyan, mint a többszörös másolás során elvesztett adatok. A lányom több diplomás fotós, grafikus, ez utóbbiról majd megkérdem őt.

7yuwiauee

Ez a pöttyösödés nálam is megvan.
Az első K40-es gépem nagyon csinálta, később vettem egy másikat, az nem csinálta...egy darabig, majd az is elkezdte.
Amúgy úgy tudom mérsékelni, ill kiküszöbölni a pöttyösödést, hogy alacsonyan tartom az erőt (max 3-4 mA, próbálgasd).
Így emiatt egy tollon van hogy 5x kell átmennem, de legalább nem pöttyözi össze.

PSoft

[#nemtudom]
Két K40-es gépet is használtam régebben,(40 és 50W) én egyiknél sem tapasztaltam -se az elején, se a későbbiekben- ezt a "pöttyözést".

7yuwiauee

Függőleges vonalnál ugyan úgy gravíroz, mintha szöveg lenne.
"soronként folyamatosan mozog, és az adott sorban "időnként villan egyet". "

Ez a pár kép a régi gépem műve, kb a mostani is ilyen, csak kevésbé láthatóan:

Bocs

Gondolkodom.(okoskodok)
Ha alaposabban megnézünk egy hibás szakaszt, azaz mondjuk egy határozottabb ívet amit az egyenes helyett csinál, az jóval nagyobb szakasz, mint egy sor. Ha mechanikai hiba lenne, vajon az egymást követő sorok hibái követhetik egymást ilyen "rendezettséggel"? Szóval mondjuk egy 5mm.es szakaszt átölelő ív, ami hiba, mert egyenesnek kellene lennie pl. 0,3 mm-es sorközzel 16 sor. Mekkora az esélye, hogy mind a 16 sorban pont úgy rezeg a gép, hogy az adott pixel hibák így kapcsolódjanak egymáshoz? Ráadásul egy adott hibán belül vízszintesen és függőlegesen is összefüggő eltérések vannak. A vízszinteset még megérteném...
Most azt hiszem, hogy ez inkább kép átalakítási szoftver hiba lehet.

7yuwiauee

Laikusként én is pontosan ezt gondolom, hogy ha rezgés vibráció lenne, akkor nem így nézne ki a hullámosodás, de mint írtam, ez a régi gépem műve :)

Viszont most csináltam egy tesztet, ami 0,1-mm-es vonalakból áll.
A bal oldali vonalak 30 mm-es sebességgel, a jobb oldaliak 150-es sebességgel készültek.
Bal oldalon itt is megfigyelhető ugyan ez a jelenség kb közép tájon, hogy nem egy sor csúszik el, hanem minden sornál csúszik egyet, majd elindul a másik irányba, és létrejön a képen látható hullám.

7yuwiauee

Erre is szeretnék egyszer választ találni, de ezzel már lehet együtt élni :)

PSoft

Maradjunk a mechanikánál...
Gondold át azt a vonalat, amikor az "X" sín/aluprofil -amelyen a fejkocsi görgői futnak- kopott.
Kopik a használattól, mert a görgők állandóan vasalják az elox alu felületet.
Lötyög, utánaállítasz, megint lötyög, megint állítasz. De egy rugós feszítésű kocsinál még állítani se kell, ahogy kopik automatikusan állítódik, észre sem veszed a kopást.

Nyilván, nem egyenletes a kopás a gerenda teljes hosszában, hisz munka közben nagyon ritkán jár mindig teljes hosszon a kocsi.
Régebben, talán ebben a topikban mutattam képeket az én K40-esem "X" gerenda kopásáról.
A kopás is érdekesen alakul a görgők elrendezéséből adódóan.
Ahol kopott a gerenda felülete,"Z" irányban  billenni/lógni/csavarodni fog a kocsi, mert a fej súlya a gerenda előtt van.
A fej billenése/csavarodása pedig, viszi magával a tükröt, fókuszlencsét és a sugarat is.

d46hvfrdr

A kép alapján több dolog is okozhatja a problémát. Én egy részt a hajtásra gyanakodnék. Méghozzá kottyanásra, pl ha bordásszíjas, akkor elképzelhető, hogy a szíj és a tárcsa profilja nem azonos és ide-oda jár a szíj a tárcsa profilkülönbségében. Ilyennel már találkoztam a T5-ös profilnál, vagy 1-2mm-t kottyant a kerék a körülölelt szíjban.

A másik pedig a leosztás mértéke elképzelhető hogy túl kicsi. A motor vagy a motorvezérlő egyszerűen nem képes megfelelően kezelni akkora mikrolépést. Emiatt bizonyos kisebb lépések idébb vagy odébb kerülnek a kelleténél. Javaslom, hogy nagyobb leosztást alkalmazz (persze kottyanásmentes legyen) Hátrány, hogy a gép kicsit lassabb lesz de pontosabb!

Egy másik megoldás pedig még az lehet, hogy csak egy irányban gravírozz. Ilyenkor sajnos 2x addig tart a munka, viszont a hajtáson múló hibák, így kiszűrésre kerülnek.