Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

Földi Péter

Sziasztok,

Vállalunk lézervágást és lézerhegesztészt Trumpf 7020 Cell
5-tengelyes berendezéssel.

Max vágási teljesítmény 4000 (4kW).

VÁGÁS: Alu max. 30 mm, rozsdamantes 15mm-ig,  ütvözött acélok 20 mm-ig első körben.

HEGESZTÉS: minden, ami FIBER lézerrel elképzelhető

Használható védőgáz/gáz: Argon, Hélium, Hidrogén, Oxigén, Nitrogén. Gyors és pontos és nem utolsó sorban megfizethető munka.

Konzolok, szának, tengelyek, lemezek 5 szabadsági fokon történő vágása és hegesztése nem probléma.

Saját és hozott anyaggal egyaránt dolgozunk. Nincs szükséged beható CAD/CAM ismeretekre, elegendő egy skicc megadása. A megrajzolt 3D modellt visszaküldjük ellenőrzésre. A mellékletben a csatolt ajánlatot szintén látni fogod. Ez még mindig nem kötelez semmire, pusztán ajánlatként jelenik meg.

Tehát első körben a 3D modellnek alapesetben nincs költsége. Bonyulult tervek esetében is csekély felárra számíts.  

Próbálj ki minket, nem fogsz csalódni!

Elérhetőségemen megtalátok és megpróbálok gyorsan válaszolni.

Köszönöm,
Földi Péter

Földi Péter

Elérhetőségem:

Email: peter.earthley@gmail.com
Tel: 06 20 516 2600  (ez a céges) 14:00h -től 19:00h -ig

Email-t viszont tanítási órák között is látom, bátran írjatok

7yuwiauee

Sziasztok!

K40-es kínai gépet használok most már kb 4 éve, elsősorban bélyegzőgumi készítésre, tollak és kisebb névtáblák gravírozására (win7, gyári program + corel X3). A problémám az, hogy néha csak egy kicsit, néha viszont nagyon hullámosak-recések a függőleges vonalak (néha egész szép...). Amiket kipróbáltam már: másik vezérlőpanel, táp, X-tengely motor, másik lézercső, másik vezérlőprogram, másik windows, komplett másik pc. Amiket ellenőriztem: az asztal stabil, nem mozog, X tengelyen futó kocsi szorosan fut, szíjjak feszesek, tükrök-fókuszlencse nem kotyog. Volt, hogy darabjaira szedtem az egész gépet és újra összeraktam... A képeken látszik a probléma. Esetleg van valakinek tippje, hogy mi lehet a ludas ?

Előre is köszi a segítséget!

frob

k40 es gépet amit láttam, sima l profilon futott valami müa kerék... ez is ilyen vagy a tiedben lineáris sínek vannak golyós kocsival?

mert ha csak a L profilon futó kerekek, akkor a fórumról beszerzett használt lineáris sínek, vagy akár újak is, mert nem sok kell hozzá, igen sokat javítanának ezen...

Ezen sima léptető motorok vannak, ha esetleg konyul a táp ami adja a delejt a vezérlőnek is lehetnek ilyenek hogy el el csúszik egyik másik irányba... tehát érdemes lenne megnézni hogy a tápban lévő kondik milyenek... ha van rálehetőséged mérni, esetleg másik táppal próbálni, netán a vezérlőkbe is belelesni..

hát így hirtelen...

PSoft

A K40-es gépekben nem szokott külön táp lenni a vezérlőknek/motoroknak.
A nagyfesz tápon belül van kialakítva egy DC24V-os segédtáp, ami a perifériákat ellátja.
A motorvezérlők is -A49xx...DRVxxx...stb.-  "bennszülött" módon a vezérlőkártyára vannak integrálva, vasba öntött beállításokkal.

7yuwiauee

Itt ilyen műanyag kerekes megoldás van, távoli terveimben szerepel, hogy az egész mechanikát újraépítenem lineáris technikával...
Egyébként szerintem nem mechanikus a gond, mert olyan szintű "lógást" nem érzek, sőt semmilyent ami indokolná ezt, plusz néha jól dolgozik, néha nagyon nem. Ha pedig valami szerkezeti gond lenne, stabilan mindig rosszul dolgozna.

Ahogy PSoft is írta, itt egy táp van, ami "mindent visz" és egy darab panel, ami az egészet vezérli.
A táp belsejében való méricskéléshez a tudásom már kevés... [#wink]

Szerintetek, ha vennék egy hasonló DSP vezérlőt, hozzá valami hasonló motorvezérlőket, külön tápot neki, esetleg új motorokat, az megoldaná a problémát?

Köszi a válaszokat!

5yfyyj67

Szia,
A 708C egy tök jó vezérlő ( de milyen drágán vettem, ehhez képest) :( 100 felett volt, lehet van jobb is, de nekem évek óta ezzel megy a gép K40 ez is de 50x30 munkaterülettel.
Eredetileg moshidraw lap volt benne azt kihajítottam! (ha valaki megvenné viheti hardverkulccsal együtt :D)
Azzal büntetés dolgozni.
Szóval a 708c jó lasercad szoftverrel megy, erre rákereshetsz, ki is próbálhatod, magát a progit egész jo.
Ezt a motorvezérlőt  is nézegettem, amit linkeltél, de végül egy drágábbat vettem MSDD-50-5.6.
És egy ipari TDK tápról megy az egész.
Stabil sose volt gond vele.
Szoftver van egy univerzális, nem jut eszembe a neve, egy hónapig ingyenes, de ha nem akarja. Nagy nehezen meg is találtam mi volt.
Lightburn, sztem sokkal jobb a gyári lasercad-nél de 80 dolcsi.

És a hibára visszatérve, nem ez fogja megoldani. Nekem is van hasonló hibám. Uh inkább a ratyi mechanika okozza.
Nincs időm lineárra átépíteni. Ha ilyen cuccra cseréled nagyon be kell lőni, gyors-tásokat beállítani rendesen, mert a gyári motor nem egy bivaly és hajlamos volt azt csinálni, hogy nem tudta megfogni gravírozásnál a végeken, és a szélek hasonlóan vagy jobban recések lettek.

PSoft

Mennyiért adod a moshi-t? Milyen motormeghajtók vannak rajta? Milyen színű a kulcs?

frob

hát épp hogy előjöhet az hogy hol így hol úgy feszül... szóval ha van amikor jól dolgozik akkor biza mechanikánál kezdenék, de mondom csak azért mert tudom milyen puruttya a megoldás ami benne van :)

Bocs

Üdvözlet Fórumozók!

Szeretném a lézeremet jobbá tenni, de egy gondolat nábrok problémájához. Ha mechanikai a probléma, olyan rezgések is okozhatják, amit érzékszervekkel nem tudunk megtapasztalni. Ha rezgés probléma, a rezgésnek van frekvenciája, ami a sebesség változtatásával elmúlik vagy módosul. Ez akár egy gyengébb, rosszabb csapágy miatt is lehet. Talán érdemes különböző sebességű próbákat csinálni. Ez akár a jelenlegi sebesség közelében és jóval távolabb is lehetne. Nem kell hozzá szerelni, mérni, hátha...

Bocs

A saját gépem azért működik remekül, mert az Arduino topikban segítettetek. Ezt itt is köszönöm![#integet2]

Most, hogy égetnivalókat készítek elő, megtapasztaltam, hogy mekkora jelentősége van a gyorsulásnak, lassulásnak. A kék diódás lézer fejemen nincs szabályozás, csak a sebességgel lehet az égetés erejét szabályozni. De persze ez nem oldja meg azt, hogy a sarkokon, szűk kanyarokban lassulni/gyorsulni kell, miközben ugyan akkora intenzitással világít. Szeretném megkérdezni, hogy a képen szereplő lézer fej szabályzására van-e lehetőség?

TBS-TEAM

Igen szabályozható.
PWM bemenete van.[#vigyor0]
József

Bocs

Köszönöm!
Akkor az eredeti Arduino alaplapja volt lebutítva. A gép leírása szerint nem szabályozható, ezek szerint ez nem vonatkozik a fejre. Jól sejtettem, mert a PWM-et én is láttam, csak arra gondoltam, hogy ez csak a lézer ki-be kapcsolását oldja meg, az intenzitás szabályozását nem. Ha szabályozható, akkor hogyan? Hardveresen vagy szoftveresen?

7yuwiauee

Most ezzel eléggé elkeserítettél, hogy a DSP-től nem fog változás történni [#shakehead]
Így akkor nem is erőltetném ezt a módosítást, mert nekem a gyári rendszer + corel X3 használata teljesen bejött
(annak ellenére, hogy kb a fél világ szerint kukába való...).

Ennél a képnél egyébként jól látszik, főleg az L betűnél a hullámosodás. Olyan mintha soronként arrébb mászna, majd pár sor után elindulna a másik irányba, és a vége egy hullámos betű. Ha pedig tesztként gravírozok egy függőleges vonalat, ott gyakorlatilag semmi hullámosodás, csak recés szél. A recésséget még betudom a hulladék mechanikának, de ezt a hullámosodást nem értem. :(

TBS-TEAM

Ha szines képet gravirozol akkor az S max lehet beálllítani a maximális teljesítményt.
A szürke árnyalatokat a software kiszámolja és úgy állítja be a lézer teljesítményét.

József