Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

7yuwiauee

Bordásszíjas, de semmi kottyanás-mozgás nincs a tárcsa és a szíj között, tényleg teljesen passzentos.

A második és harmadik módosítást nem tudom, hogy hol lehetne beállítani a K40 vezérlésében. Valaki esetleg ?

frob

Mivel csak egy két helyen látszik a hullámosodás, próbáld ki esetleg hogy a gép más területein gravírozol vele.
Ha jól tudom nullpontot bárhova felvehetsz.
így esetleg kiderülne hogy ott nagyon rossz, vagy esetleg nagyon jó eredményt , kapsz akkor legalább kibukna hogy mechanikai hiba e ...

esetleg még a motor vezérlőket lehetne cserélni tmc vezérlőkre
azok sokkal kisebb rezonanciával járatják a motort...

5yfyyj67

Egyébként milyen hardver van a gépben és milyen szoftvert használsz?
Amit Dr.Godman írt, hogy egy irányba gravirozz az is segíthet. Sokkal élesebben graviroz nálam pl ha be x_unilateralism ra van álltva x_swing helyett (lasercad). Csak dupla idő.
x tengely műanyag görgős? Mennyire jár egyenletesen?
pl a bordásszíj feszítő görgője szereti magára gyűjteni a füstből azt a ragacsos (szerintem gyantát) a fából.
Persze nem egyenletesen ragad rá, ebből is adódhat esetleg a hiba.
Amiket linkeltél képeket, vectoros rajzok gravírozásai vagy bitmap? Ha bitmap próbáldj vectoros szöveget gravirozni.

7yuwiauee

Hétfőn kipróbálom ezt a vonalas tesztgravírozást több ponton is.

Ennél a gépnél a tápon kívül lényegében 1 panel van összesen.
Elvileg nem tudok cserélni semmit semmire :(

7yuwiauee

Gyári hardver, gyári vezérlőprogram, corel X3 és win7.

Ez az egy irányba gravírozás gondolom a 708C DSP vezérlővel működik, nem?

A görgőt még nem láttam ragacsosnak, viszonylag kevés fával dolgozom, de leellenőrzöm hétfőn.

Simán corelben szerkesztek szövegeket, vonalakat, és onnan indítom egyből a gravírozást. Tudtommal ez vektoros így.

PSoft

A mikrolépést nem tudod állítani, "vasba öntött" az is, ott a motormeghajtók környékén.
De ha tudnád, akkor se tudsz szoftveresen a lépésszámnak utána menni.
Ezért nem egyszerű a motorcsere sem ezeken a gépeken.

Az egyirányú gravírozás járható út.(persze, a munkaidő rovására)
Már rég használtam, de azt hiszem valahol a kezelőfelületen egy "pipával" aktiválható a funkció.

Bocs

Ha soronként gravíroz, akkor raszteres (pixelgrafikus). Ha vektorosan dolgozik, akkor egy-egy vonalat, mondjuk kört folyamatosan végig éget, majd ha az kész, megy a következő alakzathoz. Az üresjárat ez esetben a 2 alakzat közti távolság. Ha tehát mondjuk 2db 40mm-es kört készítünk 0.1mm vonal vastagsággal, a 2 közt 10mm távolsággal, az nagyságrendileg úgy 2-3sec, jó esetben 30-60mm gyorsjárattal. Nagyságrendileg!
Raszteresen ezt soronként csinálja, ahol nagyrészt soronként 4db pontot készít rengeteg üresjárattal.

Tehát ha Neked nem úgy rajzol, mintha Te húznád vonalzó mellett egymás után, hanem sorról sorra megy, az raszteres. A 2 megoldást érdemes az adott szükséglettől függően felváltva használni. Bonyolultabb, nagy felületű ábráknál a raszteres az előnyösebb, egyszerűbb "vonalasabb" ábráknál pl. vékonyabb vonalú geometrikus formák, gyakran a betűknél is a vektoros hoz jobb eredményt.

Megint hivatkoznék az amúgy első próbálkozásaimra. Nézd meg, hogy a Majoránna vektoros keretének milyen egyenletes, vékony vonalai vannak, kivéve a nagyobb méretűt, ami raszteresen ment.

Bocs

Ezek nem bírálják felül a többiek írását! Jó esetben haladunk a megoldás felé egymást segítve, kiegészítve.

Bocs

Ja és persze a Corel vektorgrafikusan dolgozik alap esetben, de ugye exportálással, mentés másként-tal vagy a lézer progi beállításával ebból a vektoros rajzból pixelgrafikus lehet, pl. jpg, jobb esetben png stb.

Raszter kontra vektor jó kis cikk:http://xlposzter.hu/nyomtatas-es-dekoralas/vector-es-raszter.html

frob

minden lehet cserélni mindenre, csak érteni kell hozzá :)
na de de félretéve a nagyképűsködést , mert eddig sem ez volt a cél csak hogy segítsek...
ha megvan hogy mi a meghajtó ic típusa akkor neten meg lehet nézni hol van a step és dir lábak
ekkor már csak másik meghajtó kell és innen le lehet venni a szükséges jeleket
ha jól tudom a k40 be való panelt lehet venni külön,
ez lehet az?
https://www.aliexpress.com/item/32947548790.html

látható a két különálló ic, annak kellene tudni a típusát és akkor azokat kihagyva már meg lehet hajtani a motorokat pl ilyesmiről
https://www.aliexpress.com/item/4001003667010.html
sokkal simább járást eredményez...
ezzel kompatibilisek a fentebbi meghajtók
https://www.aliexpress.com/item/1005001336317299.html
és akkor nem kell neki csinálni kb semmit, csak pár vezetéket átkötni

cserébe csendesebb és szebb járással oldja meg a feladatát...

PSoft

Lentebb, mutatta/linkelte az Ő vezérlőjét.
[#t169p18106#]
A4988 motormeghajtók vannak rajta.

Idézcserébe csendesebb...
Hogy csendesebb legyen, nem sok jelentőségét látom a K40 esetében.
A fő zajforrás ennél a gépnél nem a motorok, hanem a görgős mechanika hangja. :)
A mondat másik felét...nem vitatom.

Bocs

Jelveszteség a számítógépes grafikában:

Bármilyen adat másolásánál keletkezik némi jel veszteség. Pl. a filmek másolatainak másolásai során a lejátszó szoftverek a hiányzó jeleket kipótolják a környező pixelekből, ami "kockás" torz képet, végül le-lefagyó filmet eredményez.
A képek másolása és/vagy más formátumba való konvertálása, kicsinyítése/nagyítása, színek módosítása stb. jelentős jelveszteséggel járhat, jár. A képszerkesztő szoftverek is igyekszenek ezeket a hiányzó információkat kiegészíteni, pótolni.
Ha a vektorgrafikus rajzot raszteresre konvertáljuk, elvesznek az irány jelek, csak kép pontok maradnak. Ezek színét a határ vonalaknál az adott program nem mindig tudja eldönteni. Éppen fekete vagy fehér? Mindkettő belelóg. Legyen mondjuk fehér, abból kicsit több van.

Ez is okozhatja a hullámos széleket. Még az ellenőrzését kell kitalálni.

Bocs

Rezgés létrehozása

Talán megér egy misét a rezgés szándékos előidézése. Javaslom, hogy tegyünk szigetelőszalag és cellux darabkákat a görgő útjába. Ez nem okoz kárt, és talán valami tapasztalat kijön belőle, ha gravírozás közben átmegy ezeken.

7yuwiauee

A munkaidő másodlagos, nem érdekel ha 10 helyett 20 perc alatt készül el pl egy bélyegzőgumi, ha a végeredmény szebb lenne.
Ezek a K40 beállításai, melyik lehet az a "pipa"?

7yuwiauee

Akkor kevertem a kettőt :)
Tehát mindent raszteresen csinálok, kivéve a vágások, amik vektorosan mennek.
Jövő héten a vektoros betűkkel is eljátszom...