Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

KoLa

Köszi! én már lusta voltam rákeresni.
Még annyit a programról hogy, egyszerűbb alakzatok kivágása könnyen megvalósítható a beépített makrók használatával, kitöltjük a táblázatban a méreteket, és már kész is az alkatrészrajz, ezt aztán, a tábla tervbe egérrel tudjuk elhelyezni.
Piszok' gyorsan lehet vele dolgozni, a tábla kivágási tervhez nem kell sok idő, csak józan ész és a gyakorlati tudás a gépkezelőtől, egérrel másoljuk a megtervezett darabot a táblában vízszintesen vagy függőlegesen, az előre megadott paraméterek szerint, vagy egyedi elhelyezés, forgatással, irányultsággal,a paraméterek szerint.
Ha a táblából maradék képződik azt más néven el tudjuk menteni, későbbi felhasználásra, ilyenkor csak a maradék tábla kontúrja jelenik meg behíváskor, és arra illesztjük a munkadarabokat.
A végén megjeleníti színesben az egész g kódot, áttekinthető.
A bonyolultabb egyedi darabokat DXF formátumban kéri behívni.

PSoft

Nem ismerem a programot...
Én is köszönöm a "kivonatos" tájékoztatót. [#wave]

0a60n232f

Sziasztok, melyik cégnél érdemes co2 lézer csövet venni? Több helyről hallani, hogy ereszt, szivárog, nem gyújt be, szennyezett a gáz stb.
60w - is ban gondolkodom de nem szeretnék valami köztudottan hibás terméke belebotlani. Gondolom, hogy minden kínai mert ami nem az, az hamis, de csak van ami bevált.
Üdv.

d46hvfrdr

Azt tudom írni, hogy bárhol megveheted a lézercsövet, mindegyik cég azt árusítja amit épp a piacon be tud szerezni legolcsóbban!
Azt nem mondanám, hogy számottevő különbség volna a lézercsövek minőségében, Minden márkából előfordul hibás darab, Legyen az yongli, reci, KH-laser, MCW-laser és így tovább...
Minden hiedelemnek van alapja és van üzleti konkurenciális oka is! Az hogy eresztene, hát nincsenek köbméternyi töltetek a csőben, hogy nagyon ereszteni tudna, ez a folyamat igen gyorsan lezajlik!
Rendszerint az esetek nagy részében a nem megfelelő használatból ered a meghibásodás! Legáltalánosabb gond a csövek folyamatos nagy teljesítményen való járatása és a kielégítetlen hűtés.
Amik leggyakrabban fordulnak elő:
- Megégnek az elektródák, (túlhajtás, kielégítetlen hűtés)
- Hátsó tükör felülete megég (sokszor a hűtőkupak is elreped ennek hatására),
- az elektróda és környékének túlhevülése végett elreped a cső toldása és a gáztöltet tere hűtőfolyadékkal telik meg.
- Túlhevülés és  túlhajtás végett idő előtt elgyengül a gáztöltet
- Szennyeződés kerül a kilépő ablakra, emiatt elreped vagy megég a felülete
- és még  ott vannak a mechanikai sérülések.

0a60n232f

Köszönöm a részletes választ.

3pka0vftd

űdv, probálkozott már valaki pl: 2db 100w-os co2 laser csővet tűkrőkkel egy pontba fokuszálni ? majd azt beálitani egy lézervágon ?

tudom hogy vannak gyári tőbb csőves rendszerek de azt házilag nem hinném hogy meglehetne valositani házilag.

onagy

Nyalábközösítőt (beam combiner) 10u-s hullámhosszra nem egyszerű csinálni. Nem igazán van olyan reflektív bevonat, ami ZnSe vagy Ge ablakra felvihető és a célra alkalmas lenne. Megoldást jelentene egy konkáv tükör, melyre kb 45'-ban incidens nyalábokat vetítenénk, de a pontos beállítás itt sem egyszerű.
O.

RJancsi

Kíváncsi vagyok milyen reflektív felület van a tükrön, ami így veri vissza a sugarat. Eddigi tanulmányaim és tapasztalatom alapján a "target point"-nak a fényforrások "felett" kellene lennie, nem alatta.

d46hvfrdr

Korábban próbálkoztam ilyennel, viszont a megfelelő bevonattal rendelkező tükör/ablak beszerzése elég problémás és költséges, gyakorlatilag gazdaságtalanná teszi a projektet!
Vannak más optikai közösítő megoldások is de bekerülési költségek miatt felejtősek!

Legolcsóbban azt a megoldást tudtam kivitelezni, hogy znse ablakkal közösítettem a lézersugarat, ebben felállásban a visszatükröződött és átengedett sugár cc 50%, melyet k9 tükrökkel kombinálva irányítottam vissza. Kalkulációk alapján jó hatásfokkal kivitelezhető, de a szükséges alapterület viszonylag nagy. A tükrök pontos pozicionálása és összehangolása is komplikált! Ebben az esetben is sajnos deficites a projekt, mégha kivitelezhető is.

Ugyan ezt egyszerűbb kivitelezni alacsonyabb hullámhossz mellett, de akkor fém és bizonyos polimerek jöhetnek csak szóba megmunkálás terén.

Egyszerűbb és költséghatékonyabb ha vásárolsz egy gyári 300-400W-os csövet.

onagy

Amit a képen "target point"-nak nevez, az a konkáv tükör fókuszpontja. Divergens beeső nyaláb esetében ez így néz ki. A bevonat minden bizonnyal Au, ha 10u hullámhosszról beszélünk. A képet csak szemléltetés céljából csatoltam, ott a szállézerek nyalábközösítését illusztrálja.
O.

Rabb Ferenc

Ez nem egy "mezei" konkáv tükör hanem egy bonyolult rácshálózattal ellátott felületű. Egyébként lézerfegyver alkatrész...

Itt az okosság róla.

RJancsi

Köszi, így már érthető. Bár azt nem értem, miért kell konkáv felülettel "bonyolítani" a dolgot, ha már elemi rácsokkal-prizmákkal manipulálnak, elsőre ránézésre egy síkon is ki lehetne alakítani ezeket mint a frensel lencséknél. De biztos így a jó, katonáék csak tudják...

Rabb Ferenc

Gondolom, így elegendő a célkövetéshez a tükröt mozgatni és nem kell a 30db 1kW-os fiber lézert is vele együtt [#nemtudom]

De hagy ne bonyolódjak bele az űrtechnika rejtelmeibe. Még el találok tévedni aztán mi lesz veletek?

d46hvfrdr

Bármennyire is elvadult pedig, van amikor mégis egyesével történik a diódák mozgatása..

u4uberenn

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni (15W-os kínai) lézer vezérléséhez, DIY géppel üzemeltetve.

https://www.ebay.com/p/24012513715

https://www.ebay.com/itm/Mini-Laser-Engraving-Machine-DIY-Desktop-Engraver-w-Laser-goggles-EU-Plug/392835789487?hash=item5b76d672af:g:rukAAOSwZZpdDVO2

Az igazság, hogy szerettem volna vele kartont vágni, de a legnagyobb meglepetésemre azt sem vágta át csak 5-szöri nekifutásra 100-as sebességgel. :S Szóval a kérdés, hogy ennyire átvágtak 40 ezerért, vagy valamit nem tudok?
A lézer meghajtóján van TTL bemenet, de a GRBL vezérlőből nem jön ki. Most a vezérlőből kijövő feszültséggel vezérlem a lézert. Megy is, lehet állítani is S-el, de úgy gondolom, hogy ez nem megfelelő.

Továbbá a lézerhez kaptam egy 12V/5A tápot. Azt dugtam a GRBL vezérkő bemenetére, de sztem az nem adja át a megfelelő áramot a lézer kimenetén. :S Aztán próbáltam a lézerre dugni a tápot, de alig vettem észre változást az erősségén.
Arra gondoltam, hogy szerzek erősebb 20A-es tápot, hátha az a baj, hogy a táp nem adja le a megfelelő áramot?
Hogyan próbálhatnám ki, hogy mekkora a legnagyobb teljesítménye a kék lézeremnek???
Tele a hócipőm, hogy semmit nem tudok átvágni, még egy 2mm-es kartont sem nem, hogy 3mm-es rétegelt lemezt! :S Csak engem tudnak átvágni. :D

Előre is köszi a törődést velem! :)

Ati