Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

PSoft

Igen, a "lényeg" a képen van, de összességében is jó az a videó. :)

2vkx6unz

Azért kritikával is élnék a konstrukciót illetően...

A fókuszlencse állandó tekergetése nem célszerű megoldás, csak egyszerű. Sokkal jobb lenne egy kézzel állítható Z megoldás ami egy beállított fókusztávolságot tart és egy távtartóval gyorsan beállítható.

Az omega hajtás sem a kedvencem ezekkel a gőrgőkkel, én inkább lineáris sínre szavaznék egy ilyen gépben... persze az drágább megoldás lenne...

2dbfy8y

Sziasztok.
Valaki rendelt már kintről co2 laser csövet?
Szállításban mi jóra lehet számítani, hány darabban érkezhet meg?
Én Csehország, vagy Németországot néztem, ahonnan rendelnék.

RJancsi

Bár könnyű és egyszerű gép, nekem sem tetszik, hogy a görgők egyszerre "futó" és "szíjterelő" feladatot is ellátnak. És abban is igazad van, hogy ismerve a kínai menetvágás (mángorlás?) precizitását, a lencse állandó ki/be tekergetése nem túl szerencsés. Jómagam teflon szalaggal tekertem be a lencsetartó menetét, mert a rugó ellenére úgy lötyögött, hogy nem lehetett rendesen beállítani.

morvfer7

Ha csak a K40-esbe szeretnél egy tartalékot, vagy egy újat mnert a másik tönkrement, azt érdemes, mert jó az ára.

A többinek, vagy ha jó minőséget szeretnél, akkor inkább érdemes hazai forgalmazóktól venni, nem kerül annyival többe, hogy ne érje meg.

Például: https://variometrum.hu/lezer-kategoria/co2-csovek-kategoria

2dbfy8y

Én is nézegettem ezt a webshopot.
Nekem 50w 800mmes csövem volt.
Még alfalasernél vettem de ott 110 körül van a reci cső.
Kint a csehektől meg kb 35 lenne ez a cső.
Ha szállításal nem lenne gond, simán megrendelném.
Annyival nem lehet az se rosszabb.
Ez kb 3 évet állt dobozában, meg egy évet használtam. Ezért nem akarok venni ilyen drága csövet. Ha elmegy 2 évet akkor simán jó.

u4uberenn

Szia, sajnos csak most jutottam a géphez, bocsi!
Jó volt az ötlet, de valamiért nem működött. Mintha resetelt volna a cucc. :S
Vissza dugtam a régi vezérlőre, s már ott sem megy rendesen. mintha cm-ben mozogna. :S
Levettem a 100-101-et 200-ról 20-ra, ekkor ugyan méretarányosan ment, de annyira lassan lépegetett, hogy 4 nap alatt akart megcsinálni egy 5cmx5cm-es képet. Szóval valami nagyon nem jó. :S
Lehet a GRBL progiban van a hiba, mert a beállítások importálásánál sem hozza be a 30-as beállításokat. Lásd kép.

Hja a GRBL progit is frissítettem, már nem tudom mi volt előtte ami klasszul működött, felülírta a frissítés.:S

Lehet a CH340 driver nem jó?
"WCH.CN
    |__ USB-SERIAL CH340
        |__ 11/04/2011, 3.3.2011.11"

Valami ötlet?

Köszi a türelmeteket!
Ati

dezsoe

A CH340 driver vagy működik, vagy nem. Ha van kommunikáció (márpedig van), akkor működik.

A 30-33-as beállításokat nem a LaserGRBL utasítja vissza, hanem az Arduino. Gondolom, hogy nem olyan verziójú GRBL van rajta, amelyik ismeri ezeket a paramétereket. (Pl. egy [PRG] blokkba bemásolhatnád a visszatölteni kívánt állapotot, mert ahogy elnézem, a $33 értelmezése többféle is lehet, mert az alap GRBL nem tartalmazza. A GRBL 1.1-ben $30-$32-ig már megvannak a paraméterek.)

TBS-TEAM

Milyen Arduino van jelenleg?

A &32 a lézer mód engedélyezés 1-engedélyezve 0-tíltva.
József

morvfer7

ha csak ezen múlik, rendeld meg..
csomag bontásról készíts videót, elejétől, amikor még lezárt a doboz.
ha minden ok, akkor törlöd a videót, ha gond van, akkor az alapján lehet reklamálni.
az eladó felelőssége a megfelelő csomagolás.

TBS-TEAM

Arduino Nano van akkor Eszközök/ GRBL firmware telepítése:
A kép szerinti beállítással. (Com port a te USB csatlakozásod száma).
A 2. kép a minimum a &32=1 állítani engedélyezed a lézer módot.
&100, &101.... a géped bordáskerekei határozzák meg.

József

u4uberenn

Sziasztok, köszi a válaszokat.
Szóval 2 arduino van. A kisebbik, melyen nincs TTL kimenet, csak a nyákra forrasztottam, az volt régebben, még az előző LaserGrbl progival. Aztán közben megjött az másik, aminek már van TTL kimenete is. Ekkor frissítettem a LaserGRBL progit is 3.8.0-ra.
A lényeg, hogy mindkettővel ugyanolyan gagyi! (lett)
Ami még nagy különbség, hogy az újnál a laserGRBL a bal alsó vezérléseknél a gkód elé betesz egy $J= .... karakter sorozatot, persze azzal nem is csinál semmit a kütyü. Kiszedni meg nem tudom, szóval a +gombokat használom a Home vezérléshez.

Viszont egyiknél sem olvassa be a $30-$32 utasításokat.
A régebbi laserGRBL rendesen beolvasta.
Sztem a laserGRBL a bugos!

Esetleg van valakinek egy 3.7-es?

TBS-TEAM

Mind a kettő NANO [#t169p18264#] amit leírtam azd kövesd.
Most teszteltem le egy üres NANO-n és működik. [#kacsint]

A sebességek és a felbontásokat a géphez kell állítani.
Tesztekkel meg kell keresni a legnagyobb sebességet-gyorsítást stb... és jónak kell lennie.

Mind a kettő tudja a PWM vezérlést azért mert az egyikre nem tettek csatlakozót. [#vigyor0] csak egy állapot.
József

u4uberenn

Szia, megcsináltam a firmware frissítést.
Annyit értem el, hogy már elfogadja a $30-$31 és a $J= utasítást.
Ellenben a lépés beállítás NEM jó.
Teljesen olyan, mintha a program szorozná 10-el. Tehát ha egy 50x50mm-es keretet szeretnék, akkor elindul 50x50 CM-es keretet csinálni!
Ha meg beírom neki az 5x5-öt, akkor PONTOSAN 5cm X 5cm-es keretet csinál, csak a képet nem satírozza be még 12-es sűrűség beállításánál sem, hanem kihagy 2-5mm-t soronként.

Valami nagyon gáz. :S

A fenéért nyúltam hozzá? Tök jó volt még mielőtt kíváncsi voltam, hogy hány Wattos a dióda. :S

Köszi! További szép napot nektek!

TBS-TEAM

Be kell állítanod az X Y paramétereket és el kell menteni:

&100 = X tengely felbontás
&100 = Y tengely felbontás

&110 = X tengely maximális sebesség
&111 = Y tengely maximális sebesség

&120 = X tengely gyorsulás
&121 = Y tengely gyorsulás
József