Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Ha ez igaz akkor ne várj többet... [#t169p17903#]

De majd az aktív lézeresek is biztosan beszámolnak a tapasztalataikról.

Kelepeisz Lajos

Már meg ne haragudj, de PSoft és én is sima "vacak :)"2W-os lézert vettünk innen egy fórumtárstól akkoriban, de azzal 1 menetbe vágtuk a 4mm-es piros plexit a 3mm-es rétegelt lemezt, ráadásul Béla még csempét is gravírozott vele. Igaz az nem volt olyan csicsás mit a kínai, meg nem is volt ráhazudva 15W csak amit tényleg tudott, de azzal a 2W-al csoda szép dolgokat lehetett csinálni, azt ajánlom ne foglalkozz a kínai vacakokkal vegyél egyet itt a fórumról.

mex

Ettől a szólásodtól biztos nem lesz jobb kedve a fórumtársnak... Nem azt kellene írni, hogy Neked milyen faxa volt a lézered, (amit amúgy eladtál már), hanem próbálj segíteni némi tanáccsal. Ha van rá lehetősége mérjen áramot a lézermodul táp bemenetén teljes kivezérlésnél, a fókusz beállítást is ellenőrizze, próbáljon meg 2-3 mm rétegelt lemezt vágni, és olvasgasson az idevágó lézer fórumtémában, sok minden le van írva.

PSoft

Szép időszak volt...sok-sok kellemesen eltöltött órával. [#kacsint]

Jelentem...
Az én régi 2W-os "kék" lézerem -öt!!! évesen- még mindig él!
Teszi a dolgát ugyanolyan intenzitással mint új korában, csak nem nálam, hanem a második gazdájánál.

Kelepeisz Lajos

Most mit mondjak neki, jó az csak te vagy a hunyó, nem az valószínűleg már egy haldokló dióda ami benne van, azzal sok mindent nem lehet kezdeni, meg haragszok is, már kismilliószor rongyosra gépeltük a kezünket hogy ne kölcsön senki kínai lézerre, mert valószínűleg kamu, vannak tutin kiforrt dolgok kevesebb pénzért, most is 40000ft a tanuló pénz. Az meg hogy eladtam a gépem, vagyis egészen pontosan 2 gépet, az nem tudom hogy tartozik ide?

mex

Már írtam, ínkább tanácsot kellett volna írni, esetleg megállapítani, hogy valószínűleg haldoklik a dióda, persze, ha az első beüzemelés sem sikerül, akkor más gond is lehet, szóval nem azzal kell idegesíteni, hogy a Tiéd milyen okés volt. Nekem is volt, van is mégsem "gépeltem" rongyosra az ujjaimat, mert azzal nem segítek máson. De nem vagyunk egyformák...

Kelepeisz Lajos

De persze nem biztos hogy rossz, lehet hogy nincs jól beállítva, de sajnos mivel az van megadva hogy 15W-os lézer, ami köztudott hogy nem lehet, így nem tudjuk hogy ami benne van dióda az mekkora teljesítményű, ebből adódóan azt sem tudjuk hogy mekkora áramot merjünk a diódán, de ha valami csoda folytán mégis egy 5w-os dióda van benne akkor is elég lenne neki egy kb 3-4A körüli táp. Szóval mivel nem nagyon tudjuk hogy mivel állunk szembe, így nehéz bármi okosat mondani.  De esetleg azt azért néz meg hogy a vezérlő lábakon keresztül sikerül-e teljesen kivezérelni, és hogy jó-e a fókuszpontod.

mex

Na látod így kell ezt csinálni![#taps]

Kelepeisz Lajos

De figyumár, ha nálam végeztél, esetleg te is segíthetnél a kollégának valami hasznos hozzászólással, biztos nagyon örülne neki.[#nyes][#eljen]

Kelepeisz Lajos

Itt árulnak valódi 16W-os lézert, ebben több dióda összege adja a 16W-ot itt is látható hogy az ajánlott tápegység 15V 4A.

mex

Előrébb már megtettem.
Tudod: értő olvasás... [#vigyor2]

Kelepeisz Lajos

2vkx6unz

Már megbocsáss, de a te tanácsoddal sem megy messzire.

Sajnos nem ismert, hogy a problémát felvető mire van felkészülve (ért-e valamit az elektroinkához, milyen műszerrel rendelkezik és tudja-e használni) az adatlapja még kevesebb infomációt tartalmaz mint a tiéd. de nézzük mit lehetne tanácsolni. Egy lézerdióda ~4,2V feszültség mellett olyan 1,5-1,6 A áramfelvétel mellett képes 1,6-1,8W teljesítményt leadni. Mindezt egy megfelelő elektronika állítja elő úgy, hogy áramgenerátoros meghajtása legyen a diódának. Egy 5W-os diódának 3,5A áram  kell tehát 15W teljesítményt kell belepumpálni, hogy 5W fényteljesítmény legyen, a különbözetet hő formájában kapod meg. Vagyis esetleg meg kellene mérni a diódára jutó feszültséget és az áramerősséget. Ehhez ugye kellene egy megfelelő műszer és némi elektronikai ismeret. Egy 15W-os lézernél szintén ~4,2V feszültség mellett 15-16A áramerősség lenne szóval a 15 az kamu mint ahogy ezt Lajos is leírta. Amúgy van ilyen lézer de az nem a 40000 forintos kategória.

Ha feltételezzük, hogy a dióda jó akkor kérdés, és a meghajtó áramkör is alapjában véve jó akkor meg kellene nézni, hogy milyen a vezérlő jel. A TTL bemeneten 0-5 V jel jelenhet meg. Vagyis ha ide 5V-ot köt akkor maximális teljesítménnyel kell(ene) múködnie.
Persze még lehet hiba a fókuszálásban is, lehet a dióda rosszul elhelyezve a lencséhez képest.
Szóval mérni kellene, ahhoz műszer és elektronikai ismeret is kellene.
Persze lehet a másik irányból is közelíteni. Vagyis először megnézni, hogy milyen a vezérlő jel. Ehhez meg kellene egy oszcilloszkóp. Itt ugye egy PWM jelet kellene látni. A összhangban a megadott G-kóddal.
Ha ez jó akkor a nyugalmi és a 100%-os áramot be kell állítani a lézeren, nyilván azt sem szemre, hanem műszerrel a dióda specifikációnak megfelelően. Ehhez tudni kellene milyen dióda van benne.
Ha minden be van állítva akkor marad a főkuszálás ügye.

De mindegy honnan kezdi műszer nélkül nem fog menni.

mex

Már megbocsáss, de azt írtam előrébb hogy:" Ha van rá lehetősége mérjen áramot a lézermodul táp bemenetén teljes kivezérlésnél,". Ha nincs lehetősége, akkor valóban nem segítettem Neki.
A diódalézer működésével, a hevenyészett számításokkal tisztában vagyok én is, a saját lézerem áramgenerátorát én viteleztem ki, egy meglévő rajzot módosítottam nekem megfelelőre.
Az adatlapom azért beszédesebb a Tiednél...

2vkx6unz

Akkor pontosítsunk hátha segítünk.
Mit is értesz "lézermodul táp bemenetén"? Az egész lézeregység táplálást áramgenerátorral együtt vagy azt az egységet amiben a dióda van?
Ha mér egy áramerősséget a modulon "teljes kivezérlésnél" akkor mégis milyen értéket tartanál jónak és milyen értéket hibásnak? Mit kell(ene) még mérnie és mivel, hogy meg tudd vagy tudja ítélni, hogy jó-e az eredmény? Mit is jelentene neki, hogy jónak tartod az eredményt?
Honnan tudja, hogy teljesen ki van vezérelve az eszköz?
Hogy tudja elérni, hogy ilyen állapotban mérjen?
Ha nem tudja teljesen kivezérelni - vagyis a hiba oka feltehetően a vezérlés beállításban van akkor mit keressen?
Általánosságban tudunk-e bármit is a konkrét elektronikáról annak működési elvéről?
Mindössze annyit, hogy nagy valószínűséggel kínai barátunk megvezette a 15W telejíéményű lézerrel, és valójában lemaradt egy tizedesvessző a hirdetésből.

De visszatérve az alap problémára nem tudjuk azt sem, hogy a fókusz jól van-e beállítva. Azt sem, hogy alkalmazott-e sűrített levegőt, hogy intenzívebb legyen a vágás? Ha igen akkor azt milyen módon tette meg?
Pár kép az eszközről az elektronikáról esetleg annak a megnevezéséről szintén segítene.
Sajnos továbbra sem tudjuk, hogy milyen műszerekkel rendelkezik és mennyire jártas az elektronikában. Így elég nehéz lesz hatékonyan segíteni neki.