Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

NickE

8 éve még drágábbak voltak és egy hirhedt Moshi nevű párhuzamos portos vezérlővel adták valami tört hadverkulcsos szoftverrel. Én eleve úgy vettem, hogy utánaolvastam, azonnal rendeltem is a vezérlőt, air assistot (bár most 3d nyomtatottat használok, nem azt, amit vettem), jobbfajta lencsét, PWM tápot, csináltam emelhető asztalt,... Többe került az upgrade, mint a gép, kb. 600-700ezer Ft ment el összesen. Most biztos, hogy kevesebből is kijön, estek az árak azóta, pláne, ha már nem kell vezérlőt venned, mert gyárilag használhatóbb vezérlő van benne. Nem követem a kískínai evolúcióját, ha van neki, de szerintem ha használható gépet akarsz, akkor még mindig költeni kell rá.

gm4np4i0m

Köszönöm az infókat, felkészültem hogy költeni kell rá.
Ez bizonyos pontig nem is gond. 3D nyomtatóm van, CNC programozóként dogozom egy elég felszerelt cégnél - maszekra is van lehetőség bőven - így az upgrade megoldott. :)
Még nem vettem meg a kiskínait, de pl. egy peltier-es chillert már most építek hozzá. Mire összeáll, az sem kis pénz.

gm4np4i0m

Meg tudnád nézni, milyen márkájú cső van a gépedben?

Esetleg Te [#1068@PSoft], ha nem nagy meló, Te is megnéznéd? Akkor kerülöm azt a fajtát.

NickE

Ilyen képet tudtam róla lőni.

gm4np4i0m

Köszönöm! [#eljen]:)

PSoft

Itt mutattam a csövemet...
Talán, olvasható a kínai cetlije a csövön.
[#t169p8723#]

Rosszul emlékeztem, 40W-os cső volt.
Meg akkor még úgy tudtam, hogy...fasza.

gm4np4i0m

Köszi! Pont a napokban nézegetek utána, láttam is ilyet az Ali-n.
Akkor ezt a "márkát" igyekszem elkerülni. :)

f6fv2pbks

Üdvözlet Mindenkink!
Teljesen laikusként vágtam bele a laser vágás-gravírozás témába és segítséget szeretnék kérni Tőletek.
Van egy kínai Axis DVP6550 DIY laser gravírozóm 3W-os fejjel. A kérdésem első körben az lenne, kinek mi a tapasztalata, hogy egy ilyen laser milyen vastag anyagot tud átvágni.
A cél kisebb méretű tömítések kivágása lenne tömítő papírból (ami nem pont olyan mint a sima papír) illetve parafából.
A válaszokat előre is köszönöm.

000000000

Van egy elado 50W yag rbat24 modulom ha valakit erdekel.

RJancsi

Szia! Ne várj senkitől "tuti" választ. Nem mindegy, hogy milyen színű amit vágsz, a sötét anyagok jobban nyelik az energiát a világosak kevésbé. Függ magától az anyagtól is. Pl. rétegelt falemeznél nemcsak a fafajta és a vastagság számít, de a ragasztó típusa is. A tömítőanyagoknál gondolom szintén van valami ami összetartja a rostokat. Nagyban függ a vágási sebességtől is. Lehet viszonylag lassan vágni, de akkor eléggé megég az anyag széle, vagy gyoersabban, de akkor csak több menetben fogja átvágni. Az sem mindegy, hogy csak a lézerrel vágod, vagy levegőt fújsz a sugár mellé. Utóbbi erősen javallott. Szóval sok mindentől függ, hogy mekkora az átvágható vastagság.

PSoft

Azt írod...

IdézVan egy kínai Axis DVP6550 DIY laser gravírozóm 3W-os fejjel.

Ha már ott a "gép" én kíváncsiságból biztos, hogy alá tenném a vágni kívánt anyagok egy-egy darabját.
Mi baj történhet?...elbaxni nem tudod.
Egyébként, a saját gépen a saját, szerzett tapasztalatok a legértékesebbek.
Már csak azért is, mert nagyon sok körülmény -még a páratartalom is- befolyásolja az eredményt.
Hiába mondom én azt, hogy a 2W-os kékemmel kettő, de három vágásból mindig átvágtam a 3 mm-es nyír rétegelt lemezt, -meg még sok minden mást is- ha Nálad ez valamiért nem jön össze tízből sem.

Nincs tuti "recept", ami le van írva egy szakácskönyvben,  se fára, se papírra, se parafára, de egyéb másra sem.

Már most mondom, a parafával meg fog gyűlni a bajod, igen nehezen, cserébe viszont nagyon rondán vágható ezekkel a pár W-os kék lézerekkel.

Én azt mondom, szánj rá időt, próbáld, játsz az adott anyagokkal, meg fogod tapasztalni mit, hogyan és hogyan nem.

s9ezus8r6

Sziasztok,
Egy kis cnc gépen (stepcraft 300), amit UCCNC-vel hajtok, szeretnék egy szilárdtest lézert beüzemelni.

Ami nekem nagyon ködös, hogy mivel hozom létre a futtatandó g kódot. Vectric Aspire az amit használok (és Egale pcb gcode modul) most, ebben nem találok eleve lézerhez készült műveletet. Nézegettem videókat, de látom van ami pl. c tengellyel operál, + irány bekapcsol - kikapcsol, de a másik topikból tudom, hogy az UCCNC-nek M10 / M11 kellene.

Mit javasoltok? Alapvetően vektoros dolgokat szeretnék felvinni, esetleg vékony anyagot átvágni. Tudom, hogy raszterre, képre van megoldás az UCCNC-ben.

Köszönöm,
JG

f6fv2pbks

Szia!
Köszi a választ. Pont az a problémám, hogy próbálgattam én a különböző anyagokat, de nem mindig volt ugyan az az eredmény. Hol átvitte egyből a 0.5 mm-es anyagot, hol nem. Utána is olvastam, de mivel ilyen anyagokat nem igazán vág kis géppel senki, nem volt konkrét válasz. Az hogy a fát átviszi sajnos nekem nem info. Úgyhogy tovább próbálom.

f6fv2pbks

Köszi a segítséget. A sugár mellé fújt levegőt kipróbálom.

RJancsi

Első körben kipróbálhatod, hogy egy vékony csővel a sugár mellett fújod a "lézerpöttyöt", akár kézben tartva a csövet. Természetesen védőszemüveggel nézve a ténykedést. De a legjobb megoldás a sugárkúpot körbevevő koncentrikus fúvóka. Ha visszaolvasol sok ilyet látsz itt is, a fémből esztergáltaktól a 3D nyomtatott változatokig. Óriási a különbség a levegővel és anélkül történő vágás között. Levegővel tisztább a vágási vonal (nem kormoz), és vastagabb anyagot tudsz átvágni egy menetben is.