Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

RJancsi

"Ha valamilyen forrásból füstöt fújsz"

Szerinted mire gondolhattam? [#papakacsint]

zozo

PSoftot ismerve, biztos, hogy tömjén füstölőre gondolt, esetleg a méhészekére, de ez szinte kizárt.[#kacsint]

PSoft

Nem fognál meg! [#crazya]

Ugyanis, a nagyanyai ház padlásán megtalálható az a füstölő, amit nagyapám méhészként használt, -emlékeim szerint- még a '60-as évek derekán. [#vigyor2]

szf

Persze mellette meg mirhaolajjal kenegeti a gépet...
A Szent ember! [#eplus2]

PSoft

No...jól van!
Jössz Te még, hogy...
-Teee...hogy is van ez? [#nyes]

szf

Nem megyek!
Gyere te, mutasd meg az ék tesztet.

PSoft

Mutatom, aztán majd...megyek. [#vigyor2]

svejk

A gyakorlatban általában elég az a füst amit a lézer kelt a fán.

MacGyver

Sziasztok!

szükségem lenne egy kis segítségre.
A helyzet a következő. Van egy Hebo féle kék diódalézerem, aminek a vezérlő jele analóg 0-5V. Eddig úgy használtam, hogy rá volt téve feszülségosztóban egy 10k trimmer, és egy féle teljesítménnyel tudtam használni egy DIR kimenetről.

Nade szeretném végre a szürkeárnyalatozást is kipróbálni.
Ott járok, hogy megépítettem ezt a MAX5451-es áramkört (kép) és leteszteltem a kimenetét úgy hogy a STEP/DIR jeleket bekötöttem az X tengelyem helyére próbaképp, és multiméterrel figyeltem a kimenetet. Változik 0,9 - ~5V között. Ez alapján működőképesnek ítéltem.[#eljen]

A következő lépés lenne a kérdés..
Milyen plugin kell, vagy mi a helyes beállítás / program a CNC oldaláról?

A DOTG-nál amit eddig használtam annyi történik hogy a mechanika minden egyes pixelnél megáll, villant egyet, majd újra elindul ami lassú.
Gondolom ennél a teljesítményálligatós módnál nincs ez a folyamatos lassítás - gyorsítás minden egyes pixelnél?! hogy működik ez?

Ebből a LAser Setup instruction pdf-ből dolgoztam eddig, (másik kép) (pdf-et nem tudok feltölteni ide) sajnos a mach 3 beállításról szóló része nem túl bőbeszédű.
Ebben kellene egy kis segítség, akár telefonon is, (ha privátba küldesz számot felhívlak)

Egyéb megoldandó, de kevésbé fontos probléma:
A breakout boardomon (a sima 5 tengelyes kínai LPT portos féle) jelenleg használva van az x y z és az A tengely is a forgatónak.
A főorsó léghűtéses frekiváltós, és a panel reléjét is használja valaminek..
Tehát elvileg maradt még egy "B" tengelyem, ami a p16 és p17 lábra megy , nade a relé a P17-essel közös, szóval elkezdi kapcsolgatni a főorsót ha ide tenném a lézert.. (Illetve valamiért a B tengelyen nem is sikerült beállítanom úgy hogy változtassa a kimeneten a 0-5V-ot, csak az X tengelyen sikerült működtetni [#conf] .)
Ezt még ki kell találnom, hogy hogy legyen bekötve és ne kelljen átszerelgetni a bekötést ha pl forgatóban / síkon akarnék lézerezni. Ehhez mondjuk jó lenne megértenem hogy minek van a főorsó valahogy rákötve erre a relére, amikor az a 0-10V-os analógjellel van elvileg vezérelve. (mindegy, lépésről lépésre.. egyenlőre nem baj ha elbukom a forgatót, működjön síkban)

MacGyver

Sziasztok ismét,

Amire közben rájöttem:

vannak olyan lézerek amik simán PWM-el vezérelhetők a spindle kimeneten. Az enyém nem ilyen. pipa.

Aztán van a Gray-to-Hz progi, ami annyit csinál hogy egy step lábon 50-800Hz közötti jelet ad ki - ehhez frekvencia-feszültség átalakító kell.

És én egy harmadikfélét csináltam. az enyémnek meg kell mondani hogy csökkentse vagy növelje a vezérlőfeszültséget, (DIR lábbal) és 0-256db step jelet kell küldeni hogy sötétítsen/világosítson.
Ez leginkább egy dombormarásnál szokványos Z tengely vezérléséhez hasonlít..

Tehát egy olyan progit keresek ami a fekete-fehér képet (hülyén fogalmazva) domborrá alakítja. Ezt az artcam nem tudja?
Van ilyen progi? javaslat? [#help]

(A relés problémára azt ötlöttem ki, hogy a Relénél elvileg van egy jumper, amivel lehet aktiválni/deaktiválni a relét/P17  DIR kimenetet - be kell kötni rá egy kétállású kapcsolót, és lézer/spindle között lehet vele váltani. elvileg.)

TBS-TEAM

PWM to Analog 0-5V

Hátha most jó [#kacsint]
József

MacGyver

Na helló,

Köszi a tanácsot, jól meg is rendeltem!
előtte azért kipróbáltam az ötletemet a meglévő áramkörrel, és működik! csak hát nem a legjobb megoldás.. vannak vele bajok.

Az elmélet: szines képet fekete-fehérré módosítottam, aztán Artcam-ba beimportáltam, az meg csinál belőle egy dombor relief-et. Tehát a fekete-fehér kép pixeleit magassággá alakítja. Beállítottam hogy max 25,6mm legyen. (azért ennyi mert a digitális potméterem 256 impulzussal vezérelhető egyik végállásból a másikba, tehát 0-5Vig.
Legeneráltam egy dombormarást úgy hogy 0,15 raszterrel menjen, és 25 mm magas legyen a relief.
A g-code ban kicseréltem a "Z" betűt "A" betűre, és vezérelgeti szépen a lézert.
Bár így nehézkes offsetet állítani, beállítani a megfelelő szürkeárnyalatokat kb nem is igazán sikerült.. illetve a poti minden bekapcsoláshor középállásban kezd, ergó egyből vágni akarna a lézer - ami elég veszélyes, folyamatosan figyeltem a multiméter kijelzőjét hogy épp mekkora a vezérlő feszültség.. Érdekes volt kipróbálni, kicsit sajnálom hogy elrosszakodtam ezzel 3 napot (nyáktervezés, összerakás, próbálgatás) dehát tanulópéz [#nemtudom]

Gondoltam leírom a tapasztalataimat, hamár így sikerült. [#zavart2]

TBS-TEAM

Sokféleképpen el lehet jutni a végeredményig. [#eplus2]
József

dtb

Egyébként ezt az oldalt már átnézted? Nekem ugy tűnik a spindle kimenetét lehet használni lézerre is, de lehet, hogy benéztem....