Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

u6p5jr23k

Köszönöm még egyszer!
Onnan szedtem le.
Nem is jutok szóhoz, mennyivel egyszerűbb így :)

morvfer7

Most találtam a facen, lehet érdekelhet itt pár embert, akinek ilyen gépe van.
Eddig nekem meg nem fordult volna a fejemben, hogy a K40 gépnél nem 50.8 a fókusz a gyári lencsével.

PSoft

Eddig is az "ékteszt" alapján állítottam be az optimális fókuszt az adott lencsére.
Nem igazán érdekelt, mit firkált a kínai a papirkájára.
Az ékteszt...nem hazudik.

morvfer7

a kék lézernél egyértelmű volt, de a CO2-nél én bíztam benne, hogy az a fókusz, amivel a lencsét eladják.

kaqkk007

Itt megnézheted a fólia felvitelét levilágítását előhívását (a táblánál annyi a változás hogy a lemez hátulját le kell festeni mielőtt a maratóba teszed (ez célszerűen vas3klorid oldat)

wd3pyic30

Sziasztok!

Vettem egy Ruida rdc6445g vezérlőt a Variometrum-tól.
Sajnos sehol nem találtam a munkatér limitek beállítását. Gyanítom, hogy a Set factory parameters menüpontnál lehet, de ott jelszót kér, ami sajnos nem RD8888. Hívtam a Variometrumot, de ott azt mondták, hogy ezt az RD worksben tudom beállítani (szerintem ez hülyeség).
Sajnos 4 óra elmúlt, így már a telefont sem veszik fel. Tud valaki segíteni, hogy mit tudok ezzel kezdeni. A gyári Work area beállítása X380 Y300-nál tilt le.

PSoft

No igen, de...
Honnan méred a fókuszpontot?

Régebben, kutakodva a témában...
Több, a neten található leírás/fotó szerint a fókuszpont a lencse tetejétől mérendő, ahol nyaláb belép a lencsébe.
Más forrásokat nézve viszont a kilépéstől kell számolni, vagy méri a fókuszpontot.

Ha a lencse aljától -a kilépő ponttól- mérsz akkor akár jó is lehet a linkelt kép/post szerinti mért 47 mm, mert ehhez még hozzájön a 2"-os lencse kb. 3-3.5 mm-es vastagsága.

Mindettől függetlenül elképzelhetönek tartom azt is, hogy ennyit "szór" a kommersz kínai lencsék gyártása. [#nemtudom]

Ezért mondom azt, hogy az ékteszt -amit Ő ferdevágás tesztnek ír- a tuti megoldás a helyes, vagy valóságos fókuszpont megállapítására.

RJancsi

Nem okoskodva, de a fókusztávolság a lencse optikai középpontjától számít, ami valahol a belsejében van. Ha a lencse két oldala azonos görbületű (rádiuszú) akkor épp a geometriai középpontjában.
Az más kérdés, hogy a gyakorlatban könnyebb a lencse felszínétől (vagy a foglalat síkjától) mérni valamit, de asszimetrikus lencsénél az sem mindegy melyik a be és a kilépő oldal.

PSoft

Egyik általam írt változat igazát sem állítottam.
Ezzel szemben, az ékteszt igazát...állítom. [#vigyor2]

A K40-es gépben a kínai lencse egyébként asszimetrikus kialakítású, tehát ere vonatkozólag...igaz a Te állításod is. [#wave]

RJancsi

Nem túl tudományos, de kétség kívül a gyakorlati ékteszt a legjobb módszer. Nem csak CO2-nél hanem dióda lézereknél is.
Azon már agyaltam (eredmény nélkül), hogy a kék lézeremnél mekkorára állítsam a fókusztávolságot, mert a lencse ki/be tekerésével viszonylag tág határok között lehet változtatni. Elvben az lenne a jó ha minél hosszabb, mert akkor a nagyobb a "mélységélesség". De nem véletlen, hogy nem csinálnak 100 mm-es optikákat.
Most kb. 60 mm az optimális tárgytávolság a hűtőtönk aljától. (Nem a lencsétől vagy a foglalattól mérem, mert teflon szalag ide vagy oda, a kínai menet elég lötyögős.) De lehetne kb. 40-től 70 mm-ig bármekkora.
Elég "parasztosan", egy régi telefonkártyát vágtam méretre. Nem csavaros a "Z" tengelyem, hanem egy kínai 9 mm-es lineáron mozog a lézerfej (erre pont megfelelő). A tárgyra ráteszem a telefonkártyát, ütközésig ráeresztem a lézert majd egy csavarral rögzítem a sínhez. Atombiztos megoldás. [#nyes]

frob

egy kis csiszmisz :)

talán ilyesmit kerestek?

frob

bakker bocsi, nem ebbe a topicba akartam volna :( ha lehet kapjuk ki...

PSoft

No akkor...

Még egy "nem túl tudományos" [#kacsint] módszer, amit diódalézernél sokszor alkalmaztam.
Ha valamilyen forrásból füstöt fújsz a kilépő fókuszált nyalábra, ragyogóan lehet látni -szemüvegen kersztül is- mindenféle mérés nélkül, hogy hol van a fókuszpont.
Éles kontúral látható az összetartó és a fókuszpont után szétnyíló nyaláb rész is.

RJancsi

Nagyon diplomatikusan fogalmazol! Magyarul: bagósok előnyben! [#nyes]

PSoft

Idézbagósok előnyben!
[#fejvakaras]

Hol írtam én ilyet??? [#nyes]