Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

e70p0gieb

Sziasztok segítség kellene..
A léptetőmotoron meg tudom állapítani, hogy melyik A+ A- B+ B- kivezetés és ha igen, hogyan?
A vezérlőre nem szeretném rosszul bekötni.
Köszi

kaqkk007

Nincs rá szükség , csak azt nézd meg hogy azonos tekercskivezetések azonosan legyenek a vezérlőre kötve . Tehát ha mondjuk a sárga és a kék az egyik  tekercs kivezetései és a fekete kék a másik  akkor minden motornál azonos sorrendben kösd be annak nincs jelentősége melyik az A és melyik a B tekercs , ha elindításnál csak remeg a motor tengelye akkor az egyik tekercs kivezetéseit fel kell cserélni .

RJancsi

Alapesetben a kivezetések színe is elég. Leggyakrabban a piros/kék - zöld/fekete vezetékekkel találkoztam.
De ha van egy egyszerű multimétered akkor megnézed melyik két-két vezeték között van ellenállás. Ezzel beazonosítod a két tekercset. Tök mindegy, hogy melyik az "A" meg a "B". A tekercsek eleje meg a vége is mindegy, ha rossz irányba kezd el forogni a motor vagy vezérlő szoftverben invertálod a "DIR" jelet, vagy felcseréled bármelyik tekercs két vezetékét.

e70p0gieb

Köszöszönöm mindegyikőtöknek a segítséget.
Így már bátran "kötözgetek" [#eljen]

pigg98rgr

Sziasztok. Egy "pici" segítséget szeretnék kérni!
Adva vagyon agy Arduino CNC shild. Sokat ne árul el magáról az összes feirat rajta "GRBL 111330". Annyi még nekem is megvan, h ez a GRBL vezérlő amin egy Nano "csücsül".
Naonra feltöltve a GRBL master könyvtár,látszatra minden OK-s. Soros monitoron kommunikál, mindent kiír amit ki kell.
A probléma ott kezdődik, amikor a GRBL controller 3.6.1  programmal mozgatni szeretném a tengelyeket.
A programon belül vannak nyilak a tengely mozgatásnak a tesztelésére.
Bármelyik tengely bármelyik irányára nyomok rá a program konzol ablakába a következő hibaüzenet jelenik meg: Error: Undefined feed rate
$$-al lekérdezve elvileg minden definiálva, de bemásolom a comfig üzenetet

Grbl Eh Servo 0.9j ['$' for help]
$0=10 (step pulse, usec)
$1=25 (step idle delay, msec)
$2=0 (step port invert mask:00000000)
$3=0 (dir port invert mask:00000000)
$4=0 (step enable invert, bool)
$5=0 (limit pins invert, bool)
$6=0 (probe pin invert, bool)
$10=3 (status report mask:00000011)
$11=0.010 (junction deviation, mm)
$12=0.002 (arc tolerance, mm)
$13=0 (report inches, bool)
$20=0 (soft limits, bool)
$21=0 (hard limits, bool)
$22=0 (homing cycle, bool)
$23=0 (homing dir invert mask:00000000)
$24=25.000 (homing feed, mm/min)
$25=500.000 (homing seek, mm/min)
$26=250 (homing debounce, msec)
$27=1.000 (homing pull-off, mm)
$100=250.000 (x, step/mm)
$101=250.000 (y, step/mm)
$102=250.000 (z, step/mm)
$110=500.000 (x max rate, mm/min)
$111=500.000 (y max rate, mm/min)
$112=500.000 (z max rate, mm/min)
$120=10.000 (x accel, mm/sec^2)
$121=10.000 (y accel, mm/sec^2)
$122=10.000 (z accel, mm/sec^2)
$130=200.000 (x max travel, mm)
$131=200.000 (y max travel, mm)
$132=200.000 (z max travel, mm)
ok
kérdésem csupá annyi, h mi nincs rendesen beállítva?
:D

freewind

Első mozgatás előtt meg kell határozni a Feed Rate értéket.
Próbáld kiadni a következő parancsot:

G00 X10 Y10 F1000

utána már rendesen fog menni, a lényeg, hogy mindig kell egy F értéket megadni  mielőtt mozogatnád.
Habár az is igaz, hogy a nyilaknál nem szokott gond lenni nálam, de a LaserGRBL-t használom, nekem az mindig stabilan működöt.

GPeti1977

Honnan tudnék rendelni 4mm vastag rétegelt lemezt ami megfelelő minőségű lézervágáshoz?

MacGyver

Helló,
Én a Hatvanban lévő Dorimpextől vettem, van többféle minőség, és lehet válogatni is.

GPeti1977

A CO2 lézercsövek teljesítménye hogyan csökken idővel? Van egy 3 éves 50W os csövem de amit tavaly még elvágott azt már nem.
Nem sok óra van benne, de egyszer azt olvastam az ebay-en egy eladótól hogy álló helyzetben időve tönkremegy.

gabi

SZia
Biztos ,hogy csökken én féléve nem használtam az enyémet
múlt héten vágni akartam vele és éppen csak nyomot hagyott
a fán. Talán ha 2 éves. Már nézegetem hol kapok csövet.

RJancsi

Gondolom a gáz szivárog el belőle hiába van jól "ledugózva".

PSoft

IdézA CO2 lézercsövek teljesítménye hogyan csökken idővel?

Nagyon!
Kb. három évet állt polcon, gyári csomagolásában egy 50W-os kínai csövem.
Úgy nullázta le magát, hogy egy percet se dolgozott.

GPeti1977

Akkor igaza volt a kínainak álltában is tönkremegy, 3000 óra napi 8 órában egy év, a 3 év alatt ha 500 órát ment akkor is gravírozásban kis teljesítménnyel. A kisülés fénye olyan mint eddig illetve a kilépő sugár szép kerek 4mm es, tehát biztos nem a tükör égett meg.

gm4np4i0m

Sziasztok!

Kiskínai (40W-os CO2) lézer vásárlása előtt állok.
Tapasztaltabb kollégákat kérdezném, hogy mire érdemes figyelni vásárlás/üzemeltetés során?

Kreatív vonalon üzemelne, főként üveg palack, és fa-kézműves tárgyak gravírozásában.

Amit vennék hozzá pluszban: emelhető asztal, forgató (hengeres tárgyakhoz), air assist

Próbáltam keresni a lineáris sínes - masszívabb verzióból, de az jelenleg hiánycikk Eu-s raktárakban, így marad a "standard kék" modell.
Erre a projektre nem szánok többet mink 200-250 pénz, így komolyabb jelenleg nem jöhet szóba.

Ha esetleg van tapasztalatod ez ügyben és megosztanád velem, köszönöm előre is! [#eljen]

NickE

Ez érdekes, mert én 2012-ben vettem a kínai 40W gépet és még az eredeti cső van benne.

Nem folytatok vele nagy ipari termelést, nem nagyon tudom megsaccolni, hány órát ment. Nagyon hullámzó gyakorisággal használom, sokszor hetek is eltelnek úgy, hogy be sem kapcsolom, de voltak időszakakok, amikor minden nap használtam néhány órát. Az nagyon ritka, hogy reggeltől estig használom, évente 4-5x fordul elő.

Arra nagyon vigyázok, hogy 30°C fölé ne menjen a hűtővíz, de inkább 25 alatt tartom.

Nincs lézerteljesítmény merő műszerem, így csak saccolni tudok, szerintem max. 10-15%-al lehet gyengébb a cső most, mint amikor vettem a gépet.

Lehet, hogy legalább a csővel mázlim volt, mert szerintem az a cső, ami tönkremegy a polcon is, az még kínai viszonylatban sem csúcsminőség, gyanítom, hogy szívárgott.