Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

svejk

Mach3 -- PWM laser nem nagyon barátok...

ez a Tweaki  féle úgy ahogy használható

svejk

A mach3 topicban a #17750 körül én is próbálkoztam vele.

Az UCCNC sokkal szárazabb, tisztább érzés ebben is.

PSoft

MacGyver

Szia,

Többféleképpen meg lehet oldani a vezérlést.

1. A spindle kimenet PWM jelet ad ami jó a PWM jelet váró lézermoduloknak vagy az enyémhez kell a PWM- voltage átalakító , amit TBS-TEAM javasolt. ÉS ehhez lehet is használni ezt a Tweakie-féle progit, amit Psoft és svejk fórumtárs küldött, (és amit te küldtél az is valami ilyesmi PWM-es cucc) - ez lesz a jó út [#eljen]

2. frekvenciával: Egy szabad axis-on lévő STEP jellel lehet frekvenciával vezérelni a lézert (pl 50 - 800Hz. Erre lenne jó a G-ray to HZ progi szürkeányalatos képből egyből G kódot ad , de ehhez egy frekvencia-feszültség átalakítót kéne építeni (vagy venni) az én lézeremhez.. elengedtük.

3. STep-DIR jelekkel vezérelni egy digitális potméter IC-vel (MAX5451, alább hosszasan ecseteltem) ezt -hülye fejjel- megépítettem, működik, de macerás nagyon, ha artcammal csinálom a G kódot.
Olyan progit kéne hozzá találni (vagy megírni..) ami a szürkeárnyalatos kép pixeleiből csinál magassági értéket, és meg lehetne neki adni hogy milyen raszterrel menjen, offseteket adni neki stb. és még az is probléma hogy a digitális potméter valamiért 2,5V-al indul, nem pedig 0V-al, így minden induláskor nagyon oda kell figyelni hogy épp mekkora a vezérlőfeszültség... Ezt a megoldást is elengedem, zsákutca.

Egy szó mint száz, lehet épitek egy PWM-volt átalakitót, mert kitudja mikorra ér ide kínából.. (nincs valakinek egy a fiókba? vevő lennék rá [#vigyor])

köszi a segítséget!

TBS-TEAM

Van polcon PWM to 0-10V átalakító.
Ha kell tudok küldeni.

József

MacGyver

Ha ezt egy sima 10k trimmerrel leosztom 0-5V-ra akkor jó lesz nekem, gondolom.. [#conf]
Jó lehet, Mennyiért küldenéd el?

dtb

Én ezt csak azért nem értem (spindle->PWM) mert egy csomó frekiváltó van, ami egyszerű feszültség szinttel vezérelhető (potméter, vagy külső fesz.) és az egyszerű (kinai 5axis) vezérlőknél ott is van a kimenet... Mondjuk, az még nem derült ki, hogy neked pontosan melyik típus van, de szinte totál egyforma mind.

frob

mindig a legegyszerűbbet nem látja az ember, látom villamosmérnök vagy adatlap szerint

esetleg összeraksz egy feszosztót ha kell és az egyik ágára teszel egy kondit, kiszámolva az adott frekihez való RC tagot

az a kis panel ismeretlen frekihez szükséges és marék szintillesztés meg ilyenek... de ha tudsz mérni ( gondolom van szkóp, és sok más műszer) akkor pik pakk letudhatod fiókból :)

svejk

Ezeknek a panelon levőknek több száz ms az időállandójuk.

TBS-TEAM

Küldtem PÜ
József

MacGyver

Igen épp ilyen panel van benne, de a nagy cnc marógépre raktam most fel a lézert, és  a 0-10V -ra rá van kötve a főorsó frekiváltója. Ezt az időállandós dolgot is jó tudni.

Gondoltam rá hogy összedobok egyet, (mondjuk szkópom nincs sajna) csak elment a kedvem, megszenvedtem ezzel a step-dir -es digitális potis áramkörrel ami működik de mégse jó, ez kicsit lelombozott.
Mostmár úgy vagyok vele hogy mindegy, csak működjön normálisan :)

dtb

Hát, mivel gondolom egy időben sose fogsz marni is, meg lézerezni is, nekem még mindig könnyebbnek tűnne egy átkötés, vagy ne adj isten egy váltó kapcsoló, ami vagy a frekiváltóra adja a szuflát, vagy a lézerre...

MacGyver

jó ötlet, de van szabadon a breakout boardon egy PWM láb amit fel tudok használni (azt hiszem az 1-es pin) és a kis átalakító panel igazán nem drága.
illetve így azon sem kell agyalnom amit svejk írt. (több száz ms időállandó?! ez azt jelentené, hogy túl lassan állítaná a teljesítményt az a kimenet - ahogy én értem)

93wdkz

Sziasztok!
Második gépként - CNC-vel való ismerkedés céljából - vettem egy kínai építsd magad gépet. Ehhez a géphez egy https://www.ebay.com/itm/SainSmart-5500MW-450NM-LASER-HEAD-RAY-BLUE-VIOLET-HEAD-MODULE-TTL-with-Goggles/382913782142?hash=item592770a17e:g:pqIAAOSwzldcvSxwilyen lézer modul tartozik.

Rövid használat után azt tapasztaltam hogy 100%-os teljesítményt beállítva is (saccra) max 10-20% os teljesítményen megy. A meghajtó modul bemenetén megvan az adott teljesítményhez tartozó kitöltési tényezőjű PWM jel.Az lenne a kérdés, hogy van-e valakinek tapasztalata ilyen modullal, illetve, hogy hogyan lehet legegyszerűbben behatárolni, hogy a dióda, vagy a meghajtó hibája-e a jelenség?

PSoft

Szerintem, kezdi befejezni a földi pályafutását a diódád. [#szomoru1]