Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

93wdkz

Ha így van akkor elég hamar. Nem tudom van-e benne 25 üzemóra aminek 90%-ában 50%-nál kisebb teljesítményen üzemelt.[#csodalk]

000000000

Sziasztok!

Szerintetek egy RBAT24  YAG ND lézer modulban gondolkodva érdemes ki indulni és megépíteni egy 50w-os lézert vagy felejtős?
Főegységek vajon használtan mennyibe jönne ki vagy?

q-switch + RF meghajtó + lézer dióda meghajtó + hűtő

Esetleg valakinek tapasztalata?

http://www.ngceoservice.com/Data/DOC135/User's%20Manual_CEO-UMAN-0062.pdf

onagy

Nos, ezzel a fajta cavity-vel készültek pl az olasz Giotto jelölő lézerei anno, ennek a klónjai voltak a korai diódapumpált kínai gravírlézerek. Üzemi élettartama sajnos ezeknek sem volt nagyon hosszú...
Ha építeni akarsz ezzel, az kb ugyanaz mintha kommunizmust akarnánk építeni Svájcban. Lehet, de nem érdemes.
O.

dtb

Készítettem egy szürkeárnyalatos kalibráló képet a lézer égetéshez. Használjátok egészséggel.

izbeki

Köszönjük![#wave]
Ide írj: tibor.izbeki kukac gmail.com

robokacsa

Boldog Húsvétot mindenkinek
van közöttünk olyan valaki, aki fiber lézerrel fémre gravíroz fényképet, és hajlandó lenne pár trükköt elárulni?
privátban keresném [#dumcsi]

morvfer7

Sziasztok!
Múlt héten új rendelést adtam le a JLCPCB-nél és ma jött az értesítés, hogy feladták a csomagot.
De most jön az érdekes része:
Eddig mikor rendeltem tőlük, volt a lassú postai szállítás olcsón, valamint DHL drágán.
Viszont már van náluk a DHL szállításból olyan, hogy 3-4 nappal hosszabb kézbesítési idő és szinte olyan áron, mintha postával kérnénk.

Egy idézet a levelükből:
There will be two tracking numbers, your order will be delivered to the European distribution center first, then forwarded to your address. Customers are not responsible for customs clearance, if your order is in the customs clearance status, don't worry, we will deal with it.

Így ezzel a DHL-es szállítással először EU központba szállítják a csomagokat, ahol ők vámkezeltetik, így nekünk nem kell vámot fizetni. Cerébe persze 3-4 nappal később érkezik, de hobby szinten szerintem ez nem lehet probléma. Írják, hogy 2 csomagkövető szám lesz, az elsőt már meg is kaptam, gondolom a másodikat majd akkor kapom, mikor az EU központban feladják.

szf

Köszi az infót.
Pont most foglalkozom vele.

fhe82v3c7

Sziasztok!

Itt állok a 3 hónap alatt megépített co2 lézer gépem előtt, és képtelen vagyok összekötni az efr ps-es 100w power supplyt a BOB3t-03 illesztő kártyával hogy normálisan vezérelje a pwm jelet....[#conf]
Nyilván kellene valami végtelenül egyszerű illesztő áramkör, de ehhez kutyaütő vagyok.
Kérlek segítsetek!
Köszönöm
Találtam olyan oldalt ahol egy trimmer potival próbálkoztak
de nekem nem igazán működik...

frob

megnéztem az általad említett kártyát és tápot
én úgy látom hogy a táp 0-5V ot kér, a kártya meg 0-10V ot ad ki magából, tehát először is kellene 2db 2-5K ohm os ellenállás, tehát két egyforma, ezt kötöd be sorban a kártya adott kimenetére és a közepe és föld ről pedig a tápba

negatív---ellenállás --- ellenállás---- kártya kimenet
                        |
                     táp bemenet

negatív---tápnegatív    

és ami még feltűnt hogy engedélyezni kellene a tápot
egyszer kell neki egy 5V os jel a TH lábra
Majd kell neki egy jel szintén 5V a WP lábra
ha ezek megvannak utána indulnia kell

általában a Th láb a charge pump láb, tehát ha leáll a progi, nincs kimenet

Úgy látom a tápon van 5V os kimenet is, szuper, mert ha rákötsz egy 5K körüli potit úgy hogy

GND --- poti -- 5V
          |
       nyomógomb
          |
         IN táp láb

akkor tudsz lőni is vele, és közben be tudod állítani a kimenő teljesítményt is, ez főleg próba lövéshez jön jól

de ha a nyomógomb helyére , tranyó( optocsatoló) kerül akkor kapcsolgathatod a cnc vezérlővel is, és akkor a teljesítményt a potméterrel szabályzod... előnyök és hátrányok...

remélem segítettem

TBS-TEAM

WP láb folyadékhűtő áramlás kapcsoló bemenet.
WP lábat GND-re kell kapcsolni akkor engedélyezi a kimenetet.
József

dezsoe

És nem a 0-10V kimenetről kell hajtani, hanem egy normál kimeneten PWM-mel (tápon IN bemenet).

fhe82v3c7

Mindenkinek Nagyon köszönöm!

Sz

khnw8hjrz

Sziasztok! Adott egy trumpf true laser gép.. Szeretnék fotókat,stb bele konvertálni a programba (cad) VLF formátumot használ a kicsike... Erre volna valakinek ötlete?

onagy

A Trumpf általl használt VLF fájlformátum a sajátja, a igazából job file, ami a grafikát és a gravírozási paramétereket is tartalmazza. A menürendszer jobb oldalán vagy a Trumark könyvtárban van a Cad editor, azzal szerkesztheted, létrehozhatsz újat. Raszteres és vektoros objektumokat, változókat is be lehet rakni. Nem túl felhasználóbarát, de némi gyakorlat után menni fog. Trumark vagy Vectormark széria? Milyen szoftververzió?
O.