Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

NickE

Én hagyom leesni a fenéklemezre. Kiveszem a rácsot aztán kiporszívózom.

PSoft

Útálok porszívózni...[#nyes]

svejk

Én elhiszem, hogy van olyan tartos mint az eredeti, de ugye általában az a gond, hogy az eredeti sem tartos.:(

Ha géptábla, akkor fél-egy mm mély gravirtüs grvavirozás meg egy kis fekete festék. Aztán a késöbbi kosz csak erösiti a kontrasztot.

Persze tudom a restaurálás más, ott kel az eredeti megoldás.

PSoft

IdézÉn elhiszem, hogy van olyan tartos mint az eredeti, de ugye általában az a gond, hogy az eredeti sem tartos.:(

És be is zárult a kőr, a kígyó a saját farkába harapott. [#vigyor2]
Ez is lehet jó, az is lehet jó, kinek a pap, kinek a sekrestyés.

Ha meg restaurálás, akkor...úgy ahogy írod.
Illene az eredeti technológiát felkutatni -ami szinte biztos, hogy nem a lézer- és a szerint, azt alkalmazva legyártani/legyártatni a táblákat.

ii5d35wcx

Igen! Ez a legnagyobb problémám nekem is. Annyit kiderítettem, hogy az 50-es években maratásos eljárással készítették , tehát
a hátteret mélyítették.De pontosan milyen vegyszerrel nem tudom.Aztán a hatvanas hetvenes években fotografikus eljárás sal történt. Igazából 5-6 éve próbálom kideríteni, de nem sikerült. Pedig már én is túl vagyok 60-on , de nem emlékszik rá senki.Valószinü ez is olyan volt , mint a stencilezés, hogy engedéllyel lehetett csinálni. Hátha van valaki, aki mégis elárulja a tutit![#awink]

Üdv: Sándor

kaqkk007

pozitív 20 spray a fotó réteg , uv fénycső a levilágító (arcszoli a vateráról)  és vasklorid a maratószer , semmi ördöngősség-titok nincs benne .

designr

elektrolit plussz egyenáram...

designr

Vegyipari maratás..küldök majd egy könyvet..de azt hiszem Csuhás könyvtárában is fenn van.Titán maratást mikor gyakoroltam sok infót összeszedtem..Aluminiumot szerintem nem nehéz..

ii5d35wcx

Köszönöm! Gondolom a fotografikus eljárástól írtál. Van ennek valami szakirodalma? Köszi!

PSoft

Ha már szeretnél lézert, [#kacsint] ennél a "fotografikus" eljárásnál is szóba jöhet.(és persze más egyébre is, amit még nem tudsz)[#awink]

Az alulemezre felvitt akrilfestéket -ami maratásálló- a nem kellő helyeken a lézerrel "legravírozod" a lemezről és mélyíteni a mélyítendőt, mehet a maratófürdőbe.
Ha megvan a kellő mélység, oldószerrel lemosod az akrilt és...kész a "dombormű".
Így csinálják a nyák-osok is a panelt. [#vigyor2]

designr

Van..bonyolult fémalkatrészek gyártása maratással..nekem megvan..részletesen ir a fotózásos technikáról..de van olyan könyv ahol részletesen leirják az egyes fémek maratásához használt elektrolit összetételét és az alkalmazandó feszültséget.Maszk elkészitése pedig durvább dolgoknál plotterrel öntapadós..Finom dolgoknál dry fólia..vagy lakk..

vadember

Ugyan azzal az eljárással kell készíteni mint a NYÁK-ot. A fotóérzékeny film a legegyszerűbb. Az Ebayon vehetsz olcsón. A képen az SMD stencilt láthatod amit készítettem. A 0,5 mm-es alulemezt kb. 1 perc alatt marta át. Háztartási sósavat használtam. 15 perc alatt komplett kész. A géptábla lemeznél ki kell kísérletezni, hogy mennyi idő alatt marja meg a megfelelő mélységig. 2-3 perc körül lesz az idő. Itt van az eljárás a Youtubeon

vadember

ii5d35wcx

Köszi! Gondolkodom rajta. Találtam egy modern
"oldtimer " megoldást ami nagyon tetszik ! Igazi 40-50-60-as évek stílusa.

https://www.youtube.com/watch?v=68-QAwB8TdI

ii5d35wcx