Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

Jozs

Sziasztok !

A cégnél ahol dolgozom van egy 30 Wattos lézer amivel fém felületre szerettek volna QR kódokat gravírozni. Ez nem igazán jött össze ezért most nincs kihasználva, ezen szeretnék változtatni :-). Viszont hogy mondjuk rétegelt lemezt tudjak vele vágni kellene egy elszívó. Költeni biztosan nem akarnak a gépre ezért nekem kellene megfinanszíroznom.  Az is lehet hogy egyszercsak eladják, ezért tényleg valami "minimálkoncepció" lenne jó. Nem tudom pl. egy sima porszívó használható-e a célra. Vagy valami hasonló egyszerű és olcsó megoldás? Köszi előre is a válaszokat.

onagy

Idézetet írta: Jozs Dátum 2025 június 15, 14:46Sziasztok !

A cégnél ahol dolgozom van egy 30 Wattos lézer amivel fém felületre szerettek volna QR kódokat gravírozni. Ez nem igazán jött össze ezért most nincs kihasználva, ezen szeretnék változtatni :-). Viszont hogy mondjuk rétegelt lemezt tudjak vele vágni kellene egy elszívó. Költeni biztosan nem akarnak a gépre ezért nekem kellene megfinanszíroznom.  Az is lehet hogy egyszercsak eladják, ezért tényleg valami "minimálkoncepció" lenne jó. Nem tudom pl. egy sima porszívó használható-e a célra. Vagy valami hasonló egyszerű és olcsó megoldás? Köszi előre is a válaszokat.
Ez elég kevés információ, hogy érdemi választ lehessen adni a kérdésre.
Rétegelt lemez vágásához a 30W nem sok, de legalább kevés. Kínkeservesen (mármint ha CO2 lézer) lehet vágni vékony fát, elszívásra porszívó helyett egy valamilyen csőventilátort (wc elszívó) alkalmaznék, ami a szabadba viszi a füstöt. Ennél már csak a huzat olcsóbb.
O.

Jozs

Idézetet írta: onagy Dátum 2025 június 15, 16:13Ennél már csak a huzat olcsóbb.
O.

Köszi az infót. Közben rájöttem hogy nem is 30, csak 20 Wattos  :-\ Típusa: HiRay 20W Fiber. A TCN -től lett vásárolva kb. 5 éve. Akkor ne is erőlködjek a a rétegelt lemezzel ?

onagy

Sokmindenre jó egy 20W-os fiber, de fát nem jelöl, nem vág. Ellenben fémre, kőre, némely műanyagra szépen lehet gravírozni vele . Ha olcsón adják, ne hagyd veszendőbe.
O.

AWE2

Sziasztok   ,épitettem egy lézert USB+Mach3 vezérléssel   sima gravir + vág .Eddig nem  volt  érdekes  a  foto gravir ,az esetemben   meg lehet valahogy oldani   ? köszönöm a  segitséget.

Fecso3

Idézetet írta: AWE2 Dátum 2025 június 19, 10:12Sziasztok   ,épitettem egy lézert USB+Mach3 vezérléssel   sima gravir + vág .Eddig nem  volt  érdekes  a  foto gravir ,az esetemben   meg lehet valahogy oldani   ? köszönöm a  segitséget.

Helló!

Én is így kezdtem jó pár éve....Utána jött a fotogravír. Nekem egy kis fapados szervómotoros masinám van LPT porton keresztül vezérlem szintén Mach3-al. 5,5W-os Hebo kék lézerem van, itt a fórumon vettem.
Ötféle programot próbáltam ki, mindegyikről alapos feljegyzést készítettem, felsorolásszerűen: g-ray to Hz, g-ray,
dotg, Mach3 engraving Impact Plugin, Mastergy MCNC....
Ezek közül nekem a legeredményesebbnek a dotg és a Mastergy bizonyult. Ez utóbbit használom évek óta. Mindkét program g kódot generál és laseres mach prostproci segítségével potival szabályozott lézerteljesítménnyel égetem a képeket, kb. 0,1 és 0,2mm raszter felbontással. Képszoftveres előmunka szükséges, hiszen raszterpontokká (éget vagy nem égett a léser) kell konvertálni a kívánt képet. Égettem már mindenre 1...2,5W szükséges, F800 előtolás kb.
Anyagok amit próbáltam: rétegelt fa, papír, kő, bőr, üveg, tükör, csempe, plexi, festett húsvéti tojás....Segédanyag itt-ott szükséges.
Tudok segíteni, ha kell és jelzed, adok google drive elérhetőséget és oda felrakom a tapasztalataimat....
Egyébként a régi fórumoldalon van egy topic (MCNC gravírozóprogram) Tóth Gyula készítette a progit (köszönet neki), ott is látható sok minden, köztük az én próbálkozásaim is..:https://forum.hobbycnc.hu/topic.php?topic=236

Üdv.:
Fecso3

tsigu

Sziasztok!
Nem nagyon értek a dologhoz, ezért is szeretek kérdezni.
Jó játéknak tűnik a lézer gravírozó gép.
Vettem egy K40 gépet és kicsit átalakítottam.
Nade a lényeges kérdés...
5mm plexi lemez vágásnál mi a trükk?
Eddig próbáltam lassan kis és nagy teljesítménnyel.
(Ami eddig talán működik, 1mm/s - 5W)
Gyorsan kis és nagy teljesítménnyel.
Nekem valahogy nem akar működni.
3mm-t tökéletesen viszi, de az 5mm-nél csak olvad és nem akarja át vágni.

"Segítség, béna vagyok" részben is feltettem a kérdést. Nem kaptam még választ.
Köszönöm segítségeteket!

MCMLXXXII

Sziasztok!
Szeretnék kérni nagyáboli nem pontos ajánlatot 3mm-es rétegelt lemez vágásra az alábbi 3D modelre egyenlőre a DXF fájlt nem osztanám meg csak a képet.
Főbb paraméter : az alap 63cm x 40cm, 62db vágandó elem,felirat és furat jelölés elemenként.

Köszönöm hogy el olvastad.
Ha bármi kérdésed lenne szívesen válaszolok. [#worship]

Jordan Gabor

Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni. Nektek ez biztosan a játék kategória :-), de én használgatok néha egy NEJE master lézert feliratozni, több lézer modulom is van hozzá, főleg műanyagokhoz (sok türelemmel egyes fémekhez is). Nemrég egy finomabb/szebb feliratot akartam eloxált alu-n és azt vettem észre, hogy ... lehetne szebb is. Elsőként arra gondoltam, hogy mivel többször átmegyek rajta, biztosan elmozdul, jelentős távolság van amikor visszatérnék koordináta szerint ugyanoda. Nem, mert elsőre is ilyen. Aztán arra gondoltam a lézer pont nagy, alakja nem kör, de ha egyenes vonalat húzok, az nagyon szép. Itt jutott eszembe, ennek a fizikai felbontása (GT2 szíjak, 15-16 fogas pulley) is gyenge, nem csoda, hogy egy ferde vonal láthatóan lépcsős.

A lényeg, arra gondoltam, megkérdezlek titeket arról, lenne egy Stepcraft 300-as pici cnc gépem is, ami viszont kiválóan működik, sokkal merevebb, fizikai felbontás nagy. UCCNC-vel csatlakozok hozzá (a régi, USBmini<>DB25).

Mi a véleményetek? Próbálkozzak ezzel a vonallal? Ha igen, milyen sw kellene szerintetek ehhez? (A NEJE megy Lightburn-el is,  de az UCCNC-re azt nem tudom hogyan illeszthetném.)

Köszönöm,
JG

TBS-TEAM

Idézetet írta: Jordan Gabor Dátum 2025 október 28, 09:43Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni. Nektek ez biztosan a játék kategória :-), de én használgatok néha egy NEJE master lézert feliratozni, több lézer modulom is van hozzá, főleg műanyagokhoz (sok türelemmel egyes fémekhez is). Nemrég egy finomabb/szebb feliratot akartam eloxált alu-n és azt vettem észre, hogy ... lehetne szebb is. Elsőként arra gondoltam, hogy mivel többször átmegyek rajta, biztosan elmozdul, jelentős távolság van amikor visszatérnék koordináta szerint ugyanoda. Nem, mert elsőre is ilyen. Aztán arra gondoltam a lézer pont nagy, alakja nem kör, de ha egyenes vonalat húzok, az nagyon szép. Itt jutott eszembe, ennek a fizikai felbontása (GT2 szíjak, 15-16 fogas pulley) is gyenge, nem csoda, hogy egy ferde vonal láthatóan lépcsős.

A lényeg, arra gondoltam, megkérdezlek titeket arról, lenne egy Stepcraft 300-as pici cnc gépem is, ami viszont kiválóan működik, sokkal merevebb, fizikai felbontás nagy. UCCNC-vel csatlakozok hozzá (a régi, USBmini<>DB25).

Mi a véleményetek? Próbálkozzak ezzel a vonallal? Ha igen, milyen sw kellene szerintetek ehhez? (A NEJE megy Lightburn-el is,  de az UCCNC-re azt nem tudom hogyan illeszthetném.)

Köszönöm,
JG

A LithBurn-hoz hozzá tudsz adni egyedi lézert és generálhatsz az UCCNC-hez kódot X-Y-Z-ben.
József

Jordan Gabor

H
Idézetet írta: TBS-TEAM Dátum 2025 október 28, 13:43A LithBurn-hoz hozzá tudsz adni egyedi lézert és generálhatsz az UCCNC-hez kódot X-Y-Z-ben.
Hello,
Abban nem vagyok biztos, hogy LIghtBurn-ből, de próbáltam már korábban hasonlót. A gond az volt, hogy pl. egy 90 fokos saroknál az UCCNC lassít, majd gyorsít, a lézert viszont nem modulálja ehhez, így a sarok "beég", ha az egyenes vonal meg pont jó.
Vagy ezt valahogy figyelembe kellene vetessem a LightBurn-el? Vagy az UCCNC-ben kikapcsolható a lassítás/gyorsítás és visszavéve a sebességet jó lehet?
A Neje-vel ugyan az a sarok nem ég be.
A LightBurn-re nem lehet valahogy közvetlenül rátanítani a Stepcraft gépet? (A DB25-ön ott vannak a step, irány stb. vonalak), még ha más párhuzamos DB25 <> USB interfész kell is?
Köszönöm,
JG

onagy

A Lighburn kezeli a grbl vezérlőket, legolcsóbban egy arduino grbl firmware-rel a megoldás. Vagy Smoothieboard.
O.