Hírek:

Tudnivalók a migrációval kapcsolatban:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a tag neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott tag a régi fórumon nyilatkozik hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
Ha a régi fórumon létező azonosító regisztrációja itt nem kerül jóváhagyásra, annak lehet oka ha a régi fórumon a nyilatkozat nem került elfogadásra. Ilyenkor nem kell újra regisztrálni, a nyilatkozat elfogadása után a regisztráció jóvá lesz hagyva.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

onagy

Szerintem mennie kell, ha a megfelelő vezérlőpárosítást választod. Feltételezem valami arduino/grbl vezérlővel párosítod. Nekem is vár befejezésre egy rezgőjelölő (dot peen)projektem és erre a megoldásra szavaztam. Ott annyi az extra, hogy egy proporcionális nyomásszabályzó 0-10V bemenetét vezérelni és egy pneumatikus szelepet is kapcsolnia kell. A "lézerteljesítmény" ebben az esetben a nyomásérték és reményeim szerint az ütés/jelölés intenzitását ezáltal tudom szabályozni.
O.

TBS-TEAM

Akár egyéni G-cod is megadható ami alapján működjön.
M3 bekapcsolásnál 100% teljesitmény legyen mindig.
Ezt beilleszti a végleges kódba és nem illeszti a sebességhez a teljesitményt.
József

zwnavt8rw

bizonyos mértékig működik de ne várj olyat tőle mint a lézernél, 0.6bar-al megy az enyém ( kínai cucc) és kb 0.4 ről már indul, de ott sűrűn elakad, fentebb meg saját magát veri szét, szóval szűk a tartomány

Egyébként igen grbl-t gondoltam, sebessége bőven elég.
A mostani vezérlés sajna nem épp megfelelő, sokszor hibázik, lefagy és ilyenek, lépéseket hagy ki...
nem fain

https://vi.aliexpress.com/item/1005004352193441.html

Ezt vettem, és akarom átalakítani
Mechanika, nem épp húúú, de bőven megfelel a kívánalmaknak
Nagyon jópofa a két mágnestalp, úgy megfogja hogy levenni nem bírod, a gravírozó terület bár nem nagy de eddigi jelölésekhez tökéletesen megfelelt

zwnavt8rw

Köszönöm, akkor már kicsit bátrabban nyúlok hozzá.

Robsy1

A fogazottszíjas lézergarvír gépeknél a mechanikai irányváltási hiba (backlash) is sok gyártási problémát okozhat. De a CNC lézervezérlők kinematikai képességeivel is sok a baj a tapasztalatom alapján. Ezért készítettem etalon lézer teszt fájlokat, ezekkel tudjátok a CNC gépeket letesztelni.
A témáról bővebben a legújabb Robsy fejlesztési fejezetben olvashattok. Sok sikert kívánok a lézertesztekhez, és várom ide a azokat a lézergravír fotókat, amit a lézer CNC gépeitekkel készítettek.

PSoft

Emlékszel?...

Pár éve valamelyik fehérvári talira vittem Neked egy kínai K40-es géppel készült, rétegelt lemezre gravírozott képet.
Már nem emlékszem mi volt a képen, de az most lényegtelen is...

Itt, akinek van/volt K40-es gépe, szinte mindenki első dolga volt hogy a "gagyinak tartott" lézervezérlőt/Corel-es felületet kidobálta belőle és ilyen-olyan más lézervezérlőkkel keltette újra életre.

Visszatérve az általam K40-es géppel gravírozott képre/képekre...
Én nem dobtam ki a gyári vezérlőjét és a Corel-es felületet.
Terveztem, de nem tettem meg, hogy miért?
Emlékszem...a Neked gravírozott képet hosszan -még a nagyítóddal is nézegetve- valami olyasmit mondtál ott nekem hogy...

-Nem értem, valamit mégis csak tud ez a vezérlő...

Fotókat most nem teszek, mutattam 'anno épp eleget belőlük. :)

Robsy1

Igen, emlékszem. Nem rossz a K40-es az árához képest, de azt hiszem ezeken a teszteken megbukna.
Gondolom van olyan fórumozó, akinek van ilyen gépe, és betesz ide egy Robsy teszt alakzatot.
De lehet más lézer gépekkel is versenybe szállni, majd megszavazzuk, melyik a legjobb.:)

PSoft

Igazán nem kötekedésként írom...
Olvasva a linkelt oldaladat...

Idéz4. Mechanikai irányváltási hiba (backlash).

Ha időd engedi, szúrjál be a "backlash" szócskádba még egy "f" betűt.  [#kacsint]
...és következetesen, a két kép magyarázó szövegébe is.  [#wave]

Robsy1

Ezt rosszul tudod, mert sokan mások is úgy írják, ahogyan én.
(backlash)

PSoft

Rendben, igazad van!
De nem abban hogy rosszul tudom, mert...
Így is írják, úgy is írják. [#wave]