Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

t62d6ha2b

Szia!

Tulajdonképpen működik, ahogy leírtad, csak szabad kézzel még nem nagyon megy a Times félkövér betűtípus.

RJancsi

Ezzel az lehet a baj, hogy ki kell találni hozzá egy vezérlést, a pöttyök távolsága (mérete/sűrűsége) nagyban befolyásolja a nyomat minőségét (itt nem vonalkódot vagy raszteres cm nagy betűket kell épp hogy felismerhetően nyomtatni) és a fűtött "pöttyök" hőtehetetlensége sem tenné lehetővé a kontrasztos és gyors nyomtatást.

t62d6ha2b

A golyóstoll nagyon jó ötlet. Pákával próbáltam (szabadkézzel), ha hegyes a páka, lyukasztja a fóliát, ha tompább, kicsi a ,,felbontása".
Hogy ebben a topikban maradhassunk... [#kacsint][#kacsint]
Mi lenne, ha gravírozóként használnám a tollbetétet, és lézerrel melegíteném?

RJancsi

Szerintem költözz át a témával más topicba pl. a Segítség béna vagyok-ba (célzás nélkül, de igazából nem tudom hol lenne a helye). A lézeres melegítés szerintem eléggé kiszámíthatatlan. Egyszerűbb és kiforrottabb a 3D nyomtatóknál használt réz fűtőtömb beleszorított fűtőpatronnal és termisztorral. Egy digitális hőfokszabályzóval egyszerű a beállítás.

PSoft

Nem tudom, de talán, itt is lehetne? [#nemtudom]

[#t132#]
A topik fejléce szerint:
IdézMinden olyan tárgy bemutatása, aminek nincs topikja

t62d6ha2b

Tisztelt Urak!

Köszönöm az eddigi tanácsokat, sokat segített mindegyik.

Most próbálkozom az ötletekkel - ha lesz eredmény, vagy sikertelenség, a Bénában leírom, vagy kérdezek tovább! Mindenkinek szép estét!

nsdr9egc7

Külföldi, lézercsövekkel foglalkozó oldalon olvastam. Állítólag befolyásolja a teljesítményt...

nsdr9egc7

Biztosan igazad vagyon! Ahogy Svejknek írtam, amerikai  lézercsövekkel foglalkozó oldalon olvastam. Állítólag befolyásolja a teljesítményt...

7yuwiauee

Üdv!

Valaki meg tudná mondani, hogy miért alkalmaznak egyes (házi készítésű) gépeknél áttételezést az X vagy Y tengely, vagy esetleg mindkettő meghajtására?

Itt látszik két videón is:
X tengely

Y tengely

000000000

Függetlenül attól, hogy mit látsz (főleg hobby építésű) gépeken, a lézer CNC hajtás maximális gyorsulási képessége a fő cél. Erre vannak objektív méretezési módszerek, ahol van egy csomó bemenő paraméter (pl. a motor típusa, M, J, n max, mozgatott tömeg, ..... és még sorolhatnám), amit figyelembe kell venni, és így kapunk egy optimális áttételt. Ha érdekel komolyabban a téma, folytassuk privátban, segítek neked konkrét, a te gépedre vonatkozó tanulságos diagramokkal is.

7yuwiauee

Köszönöm! Tehát a jobb gyorsulás miatt áttételezik?
De így meg a maximális sebességből veszítenek gondolom...
Azt hittem, a nagyobb precizitás miatt csinálják egyesek.
Sok videót néztem, de a gép méretétől függetlenül építi valaki áttételezve, valaki direkt 1:1-es hajtással.
Hogy őszinte legyek, nagyon nem akarok belemélyedni a témába, csak egy gépet szeretnék építeni ("0"-ról), és ehhez gyűjtöm az információkat. :)

TBS-TEAM

Ha gépet szeretnél építeni 0-ról akkor teljesen bele kell mélyedned, mert ha NEM akkor sok időt, energiát, bosszúságot, nem beszélve a pénzről, fogsz beleőlni, és még a jót meg sem fogja közelíteni a produktum. [#eplus2]
József

7yuwiauee

Néhány 10 órát már eltöltöttem a belemélyedéssel :)
Az egyetlen ami még nem világos, az a motor áttételezés (ha kell persze), és a motorok pontos típusa.
De úgy érzem, nem úszok meg újabb jó néhány órát...

000000000

Alap paramétereket se közöltél, így kár még áttételezésről beszélni. Minimum kellene tudni ezeket pl.:
- Hány W-os lézerforrásod lesz?
- Milyen típusú (co2, fiber, kék dióda, ....stb?)
- Milyen anyagot akarsz lézerrel megmunkálni?
- Mire akarod leginkább használni? (vágás, gravírozás?)
- Mekkora a munkafelület? (X?, Y?)
- Fogazott szíj a hajtás típusa? (fogszám, fogosztás?)

TBS-TEAM

Servo VS Stepper motor

József