Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

t62d6ha2b

Most már csak az a kérdés, hogy itt valaki foglalkozik-e ilyesmivel?

RJancsi

A volt nejem könyvkötő volt (igazi, nem ragasztotta hanem kézzel varrta az íveket), a nyomdájukban láttam hogyan készülnek az ilyen feliratok. Azon csodálkozom, hogy kis nyomást írsz, nekem úgy tűnt, az arany feliratok, díszítések mélyen bele voltak nyomva a táblába. Sokkal plasztikusabbak voltak úgy mintha csak a papír vagy vászon síkjába lettek volna rámelegítve.

frob

Csak ötletelek...
ha rá van szorítva pl egy üveglappal, akkor egy jól fókuszált kéklézer pont ott melegít ahol kellene, mivel a normál üvegben elég kevés százaléka nyelődik el, így akár még jó is lehetne
De ezt ki kellene próbálni, mert nem esküdnék meg rá hogy okés.. mivel a felhasznált fóliát sem ismerem...

így meg lenne az előnye, hogy ábrát és bármilyen windowsban található fontot felhasználva lehetne írni rá..

Minden bizonnyal a környékeden is van olyan ember akinél van kis kék lézeres gravír szerkó, amivel egy fedlapra ki lehet ne próbálni....

R.

RJancsi

Nem hiszek a lézeres "ráégetésben". A transzfer fóliáról nem átégetni csak alacsony hőfokon (mint Zoltán írta 120-130°C-on) kell átmelegíteni az aranyozást. Lézerrel elég nehézkesnek tűnik pont ilyen hőmérsékletre fűteni az üvegen+fedőfólián keresztül az aranypigmentet. Kisebb hőfoknál nem tapad fel eléggé, magasabb főfokon meg elég. Az sem jó ha a fedőfólia pörkölődik pláne ha a tábla anyaga. Talán egy hőnyomtató nyomtatófejével lehetne valami célgépet csinálni. Hasonló megoldással mint a kézi tintasugaras nyomigák.

t62d6ha2b

Igen, az utolsó mondatod feltárja a lényeget: díszítésként szebb, ,,plasztikusabb", ha jobban bele van préselve, de a fólia kisebb nyomáson is működik. Nekem nyilvántartó könyveket, szakdolgozatokat kellene feliratoznom.

hostya

Csak egy ötlet..
Talán ez az eljárás jó lehetne neked..?

https://www.youtube.com/watch?v=BFR5dolT9hs

"A mechanikus része menne, de hogyan lehetne gyorsan ki-be kapcsolgatható melegítő eszközt készíteni, amit a fóliára rá is kellene nyomni? (A hőfok kb. 120-130 fok, a nyomás minimális, mint a ceruzával való írás.)"

Erre a kérdésre viszont a 3D nyomtatós topikban előbb kapsz választ.. (Ők használnak asztal melegítés/fűtésre olyasmit ami neked kellene)

RJancsi

Ez meg egy gyári komplett gép.

t62d6ha2b

Nem hiszem, hogy működik. Ott kell összenyomni a két anyagot, ahol melegítjük is. Lézeres gépet már láttam, az úgy működik, hogy a fekete műbőrt a felirat szerint leégetik, és az alatta lévő barna karton kilátszik. Na, azt látná meg RJancsi felesége...

Szalai György

,,mint a ceruzával való írás"
Én meg azt gondoltam, hogy szabadkézzel írnál arany szöveget, egy melegített hegyű nagygolyós tollal.
Már látom a hozzászólásokból, hogy melegen préselésről van inkább szó.
De akkor mi a nemmegy kérdés? A nyomósablon kialakítása vagy a melegítő asztalé?

RJancsi

Nekem úgy tűnik, hogy a hőtranszferes fóliáról kellene valami nyomtató szerű szerkezettel tetszőleges feliratot/ábrát átvinni a többé/kevésbé vastag (könyvszerű) felületre. Tehát épp a nyomósablont kellene kihagyni és valami 2D CNC szerkezettel előállítani a "hőképet" ami átolvasztja az arany bevonatot a transzfer fóliáról a felületre.

RJancsi

Egyébként jó gondolatot ébresztettél bennem a tollal. Ha egy 3D gravírozóba a szerszám helyére beteszünk egy gömbvégű hőfokszabályzott "pákafejet", azzal lenne esély feliratozni. Rugós felfüggesztéssel viszonylag pontosan meg lehetne oldani a kellő nyomóerőt is.

Szalai György

Mintha egy X-Y-Z irányban cnc szabályozott keretre szerelt meleg mátrixnyomtató fejjel gépelné a karaktereket vagy ábrákat?

RJancsi

Nem. Egyszerűen egy 2,5D gravírozó, ahol a gravírozó motor/szerszám helyére a "Z" tengelyre egy hőfok szabályozott "pákafej" kerülne. Képzeld az alábbi videóban, hogy nem marófej hanem egy félgömb végű 150°C-os "pákafej" mozog a tárgy felett. A könyvre ráteszem a transzfer fóliát aranyozott felülettel lefelé a forró gömbfej meg átolvasztja az aranyat ott ahol kell.

Szalai György

És ha nem egy golyós végű forrasztópáka gurul, hanem egy egész sornyi van és le-fel mozogva alakítanak ki egy sornyi nyomatot?
Azután soremelés és tovább.
Mintha közvetlen hőnyomtató volna csak nem vonalkódot nyomtat, hanem raszterben pöttyöket.

Szalai György

[#t201p49765#]