Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

A vezérlő szett.
BM111 Lézer fej Max 3Kw-ig (Auto Fokusz) én ezt választanám.
BCS100 Cypcut Control System
FSCUT2000 Cutting Control System BMC1604-V4 vezérlő
Számítógép (I3-felfele 2 hálózati kártya kell)
Raycus fiber lézer RFL-C1000-1500-3000s (számok a lézer W)
Kell hozzá egy fűtő hűtő egység. (nem gagyi [#eplus2])
X-Y-Z szervok (Panasonic Yaskawa-10+10V vezérlést kell tudni)
Nyomás szabályzók, nyomás érzékelők.
2 féle gáz szelep.
Szénacél Oxigénnnel kell vágni.
Az alumininiumot N2 nitrogénnel kell vágni.
Meg egy pár apróság szenzorok stb..[#eplus2]
József

TBS-TEAM

A software a következő lézerforrásokat támogatja.

József

frob

én köszi!
igen hűtőnek minimum a forrás kimenetének 3-4x hűtőkapacitással kell rendelkeznie
hatásfok... ügye

nagyon jól összeszedted, pakoltok össze ilyen gépeket egyébként ( minden bizonnyal) , van ahol meg lehet nézni?

TBS-TEAM

2 hete telepítettünk 3Kw
20mm szénacél vágás a videón.
Látszik a lyukasztási impulzusok milyen mélyre hatolnak.

Raycus RFL-C-3000S fiber lézerhez:
2,43Kw hűtési kapacitás kell. (2089Kcal/h.) [#eplus2]
Fűtés 600W.
20-25L hűtőfolyadék.
4,5-6 bár előremenő nyomás.

József

frob

elég hozzá a 2X hűtőteljesítmény?
végül is nem vág ezer métert egyben, sok a apró vágásra van bazírozva így gondolom, a 25L hűtőfolyadéknak meg elég nagy a tehetetlensége...
Ez egy komplett gép volt Kínából szeretettel?
Mennyibe állt meg?

yji2a0wv

SMC japán 1200w Aktív kompresszoros folyadékhűtő. Pontos tipus SMC HRS012-a-20
0.1 fok pontosság,1000 liter/h vegyszerszivattyú,áramláskapcsoló.5-40 fok között kompenzál,hűt.
100-200w-os lézerekhez,AWI fejekhez,Plazmavágófejek hűtésére.
R407c hűtőközeg.(hűt-fűt)Panasonic kompresszor
200e
06706303007

nsdr9egc7

Sziasztok!

Közel két éve boldog tulajdonosa vagyok egy k40, kicsi de olcsó lézernek. Apróbb módosításokat hajtottam végre. Áramlásfigyelő, hűtővíz hőmérsékletmérő, elszívás módosítása, valamint a vágótér pozitív nyomás alá tétele.

Bár gravírozásra még nem sokat használtam, mégis arra gondoltam, hogy szeretném fejleszteni egy alaplappal, hogy a CorelLasernél komolyabb szoftverrel tudjam használni. Jelesül csak annyit szeretnék, hogy a program tudja kezelni a lézer teljesítményét. Mivel nem igazán értek az elektronikához, olyan megoldás érdekelne, ami egyszerűen beszerelhető, mint pl. a Cohesion3D LaserBoard vagy a Gerbil. (aki tud más lehetőséget, ne tartsa magában) A kérdésem az lenne, Updatelt már így valaki?

A másik. Találtam egy PSU frissítést. Egy külső PSU csatlakoztatást.: https://k40.se/k40-laser-electronics/connect-a-24v-external-psu/

Egy hozzáértő, kérem mondja el a véleményét! Előre is köszönöm megtisztelő válaszotokat. (sajnos vén és hülye vagyok már, így ha visszakérdezek, az azért van, mert nekem néha szájbarágósan kell.)

nsdr9egc7

Szia!

A hűtésről.... Az első és legfontosabb, hogy desztillált vizet használj. Egyrészt, mert minden szennyeződés és ásványi anyag kiürül az előállításakor, így kevésbé lesznek lerakódások, ráadásul a csapvízzel szemben a vezetőképessége cca. 2,6μs/cm!! és ez nagyon fontos! (a csapvíz 100 és 1000 S/cm között van. A legjobb értéke a dionizált víznek van, de az erősen maró hatású, így felejtős!)  

Anno a neten találtam egy "receptet" amit kiegészítettem. Én ezt használom, és eddig egyszer cseréltem, így elmondható, hogy évenként :-)

15 liter desztviz
8 csepp Tetra Algumin Plus akváriumi algaölő
8 csepp mosogató ( egyszerű mosószer és felületaktív anyag)

nem kevergeted, hanem hagyod a szivattyúnak megkeringetni. Ezt követően csatlakoztatod a lézercsőre, és hagyd, hogy az összes buborékot kidolgozza! Elképzelhető, hogy a gépet meg kell emelned, hogy mindenhonnan kimenjen a buborék.

Nekem, ha csak nem túl sokat vágtam, nagyon nem kellett hűtenem, de ha többet vágok, akkor beteszek a tartályba egy két jégakkut. Soha nem volt gondom.

yji2a0wv

Üvegcsöves lézereknél nagyon fontos a hűtés.A gyártók 5-45 fok közötti értéket adnak meg,de a jellemző érték a 18-20 fok.A legfontosabb ok az alacsony hőmérsékletre hogy a tükröket egy epoxi alapú beállított hőtágulású ragasztóval helyezik fel ami magasabb hőmérsékleten szivárog.(mindíg szivárog de melegben jobban)A megadott 5-10000 óra üzemet csak megfelelően hűtve tudja.Nyilván egy k40-es gépnél nem számít,de egy 130-150w-os gépnél már többszázezer a cső,tehát nem mindegy.Egy RF cső szinte azonnal tönkremegy ha túlfut a hőmérséklet.

svejk

" ráadásul a csapvízzel szemben a vezetőképessége cca. 2,6μs/cm!! és ez nagyon fontos! "

Miért kell a lézercső hűtővizének alacsony vezetőképességűnek lennie?

PSoft

Ezt én se tudom, de jó hogy rákérdeztél.
Valaki, biztos tud rá valami ideológiát "gyártani".

TBS-TEAM

Azért jó mert jó [#eplus2]
József

onagy

Némely lézer és rezonátor konstrukció sajátossága, hogy a gerjesztőlámpa csatlakozóstól a hűtővízben van. Ilyen a legtöbb villanócsöves lézerhegesztő, de pl a Rofin Starmark lámpás lézeres jelölők is. Ezekben a rendszerekben van beépített konduktivitásmérő is, a víz vezetőképességének/ionszennyezettségének növekedése esetén tilt.
Kínai üvegcsöves zárt rezonátoroknál nincs különösebb indok alacsony vezetőképességű víz használatára, desztvízre meg pláné nem. A desztvíz előszeretettel beold magába mindent amit tud, cseréltem már lyukas rozsdamentes hőcserélőt ezért.
Neon/rózsaszín, gépjárműveknél használt glykolos hűtőfolyadékot használ egyik ügyfelem kínai csővel, UV LED-el megvilágítva, ha technikailag nem is indokolt, de rettentően látványos.
O.

svejk

Köszi az első rész egyértelmű, de ugye itt K40-ről beszélt fórumtársunk.

VighLajos

Hm!
Az 1000 S/cm-es vezetőképesség kicsit sok a csapvízre. Nem kicsit, nagyon!
Lehet, hogy felétek akkora a sótartalma, hogy eléri ezt az értéket, itt Pakson csak 1 mS/cm körüli értéket mértünk.
Dionizált vízről még nem hallottam, így a maró hatásának nagyságát sem ismerem.